MY KTEO

Τρίτη 8 Ιουνίου 2021

Αποστόλου: Πλήρης η αδιαφορία της Κυβέρνησης για τις συντάξεις των αγροτών (βιντεο)


Συζητήθηκε χθες  η Ερώτηση του Βουλευτή Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία κ. Ευάγγελου Αποστόλου προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με θέμα: «Μέχρι και δύο χρόνια η καθυστέρηση στην απονομή συντάξεων από τον ΟΓΑ»:

Πρωτολογία

Κύριε Υπουργέ παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας για την διεκπεραίωση μεγάλου μέρους των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης και την αποσυμφόρηση των αρμόδιων υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, η κατάσταση γίνεται διαρκώς χειρότερη με τον αριθμό των εκκρεμών αιτήσεων να αυξάνεται διαρκώς. Την ίδια ανοδική τάση ακολουθoύν αδιαμφισβήτητα και οι αιτήσεις των αγροτών ασφαλισμένων στον πρώην ΟΓΑ, με αποτέλεσμα οι εκκρεμείς αιτήσεις τους να αγγίζουν, όταν καταθέσαμε την ερώτηση  τις 40.000.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η αναμονή υπερβαίνει ακόμη και τα δύο χρόνια, χωρίς οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίζουν πόσο ακόμη θα χρειαστεί να περιμένουν και χωρίς πολλές φορές να λαμβάνουν την προσωρινή σύνταξη, μένοντας έτσι για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς μέσα βιοπορισμού. Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις αφορούν κυρίως ειδικές περιπτώσεις αγροτών που έχουν διαδοχική ασφάλιση, χρόνο ασφάλισης με εργόσημο ή οφειλές εισφορών κλπ.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4387/2016 ο ΟΓΑ μαζί με το Δημόσιο είναι τα μόνα ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ και στο προσωπικό τους δόθηκε η ευχέρεια να επιλέξουν εάν θα ενταχθούν στον ΕΦΚΑ ή θα παραμείνουν στους δύο αυτούς φορείς που συνέχισαν να λειτουργούν με άλλη μορφή και άλλες αρμοδιότητες. Το προσωπικό του πρώην ΟΓΑ σε ποσοστό 60% επέλεξε να παραμείνει στον πρώην ΟΓΑ νυν ΟΠΕΚΑ και μόνο το 40% αυτού εντάχθηκε στον ΕΦΚΑ.

Λογικό αποτέλεσμα αυτού ήταν να αυξηθούν υπερβολικά οι εκκρεμότητες που υπήρχαν  κατά την ένταξη του πρώην ΟΓΑ στον ΕΦΚΑ. Κι εσείς δεν κάνατε καμία κίνηση για να αντιμετωπίσετε την κατάσταση. Περιμένω από την απάντησή σας συγκεκριμένα πράγματα. Φτάνει πια η αοριστολογία για ένα ζήτημα που αφορά την επιβίωση αυτών των ανθρώπων που φυλάνε Θερμοπύλες σήμερα στην επαρχία.

Δευτερολογία

Κύριε Υπουργέ με την απάντησή σας λειτουργήσατε ως αναγνώστης επιστολής. Δείξατε ότι  ο χειρισμός των ασφαλιστικών υποθέσεων των αγροτών αντιμετωπίζεται από την Κυβέρνηση ως πάρεργο. Μου δημιουργήσατε την αίσθηση ότι δεν μπορείτε να εντοπίσετε όλες τις υποθέσεις τους.

Ξέρετε ότι ακόμη υπάρχουν σε υποκαταστήματα στοιβαγμένες σε χαρτοκιβώτια εκκρεμότητες και δεν ασχολείται κανένας με αυτές. Υπάρχουν δομές του πρώην ΙΚΑ που ακόμη δεν έχουν βγάλει από τις κούτες και δεν έχουν χειριστεί υποθέσεις αγροτών που έχουν σταλεί σε αυτές.

Πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα. Οι βασικές αιτίες για την κατάσταση είναι κυρίως:

α) Η μηδενική ενίσχυση των ήδη υπο-στελεχωμένων δομών του πρώην ΟΓΑ με αποτέλεσμα τη θεαματική αύξηση, όχι μόνο των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, αλλά και όλων των αιτημάτων που αφορούσαν αγρότες όπως αιτήματα για ασφάλιση, έξοδα κηδείας κλπ. και

β) Η ασυμβατότητα των πληροφοριακών συστημάτων μεταξύ των ενταχθέντων στον ΕΦΚΑ φορέων.

Τη χρονιά 2018 βρισκόταν σε εξέλιξη διαδικασία δημιουργίας Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του ΕΦΚΑ με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ με 6 εκατ. ευρώ.

Τη διαδικασία αυτή τη διακόψατε και επιλέξατε μια σειρά αποσπασματικών εφαρμογών που δεν αντιμετωπίζουν ριζικά και άμεσα το πρόβλημα της επικοινωνίας του λογισμικού.

Ένα επίσης πολύ σοβαρό θέμα που υπάρχει σχετικά με τις καθυστερήσεις των υποθέσεων του πρώην ΟΓΑ αφορά και  στο γεγονός της εκκαθάρισης του ασφαλιστικού χρόνου των αγρεργατών.

Πρόκειται για περίπου 75000 περιπτώσεις, κυρίως αλλοδαπών εργατών στον αγροτικό τομέα στη χώρα μας.

Η κατάσταση πλέον για τον ΕΦΚΑ των αγροτών είναι σοβαρή, αφού υπό τις παρούσες συνθήκες, αδυνατεί να ικανοποιήσει μια ανάγκη τους με κοινωνικό χαρακτήρα, την ανάγκη της άμεσης συνταξιοδότησής τους.

Τα περισσότερα μέτρα που επιλέξατε για να αντιμετωπίσετε τη κατάσταση αποδείχτηκαν ατελέσφορα, όπως η απασχόληση των συνταξιούχων, αλλά και άλλα, όπως η σύμπραξη ιδιωτών, πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών.

Αυτό μάλιστα το πολυδιαφημίσατε, αγνοώντας ότι μέχρι να καταρτιστούν οι συγκεκριμένοι θα απαιτηθούν τουλάχιστον ακόμη 6 μήνες, χώρια τα ζητήματα αντισυνταγματικότητας που εγείρονται με την πάροδο της άπρακτης προθεσμίας των 30 ημερών και το γρηγορόσημο που θα κληθούν να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι.

Δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι ήδη έχει παρέλθει το 1ο εξάμηνο του 2021 και συζητούμε συνέχεια για τις επιλογές που θα βοηθήσουν να βγουν άμεσα οι συντάξεις.

Τις συζητάμε αλλά από ότι φαίνεται  θα αργήσουν πολύ να υλοποιηθούν. Δυστυχώς αυτό επιφυλάσσετε για τους αγρότες που παραμένουν στην ύπαιθρο, στις ρίζες τους.