MY KTEO

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

Συμεών Κεδίκογλου: «Καλωσόρισες και άργησες» μου είπαν οι προοδευτικοί πολίτες στην Εύβοια


Ο Κ.Μητσοτάκης ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αποδέχθηκε τις διαθεσιμότητες που ζήτησε η τρόικα το 2013, εμείς αντιδράσαμε Τους λόγους που τον έκαναν να προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ανέλυσε ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Συμεών Κεδίκογλου, μιλώντας στο Κόκκινο και στην εκπομπή “Ξυπνήστε”.

 

“Θέλω να μου πουν οι παλιοί φίλοι και σύντροφοι, με το χέρι στην καρδιά, πιστεύουν ότι το σημερινό ΚΙΝΑΛ θυμίζει κάτι από το παλιό ΠΑΣΟΚ;”, ρώτησε ρητορικά, καυτηριάζοντας την επιλογή της ηγεσίας του να επιμένει να κάνει αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενώ κυβερνά δύο χρόνια η ΝΔ.

 

Απαντά επίσης στα ερωτήματα για τη στάση που τήρησε, ως υφυπουργός Παιδείας το 2013, στις διαθεσιμότητες δημοσίων υπαλλήλων που είχε ζητήσει τότε η τρόικα, δείχνοντας τον αποδέκτη του αιτήματος, τον τότε αρμόδιο υπουργό  Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ.Μητσοτάκη.

 

Αναλυτικά, ο κ.Κεδίκογλου είπε:

 

H δημοκρατική παράταξη έχει ιστορικούς δεσμούς στον τόπο μας και αυτή τη στιγμή φορέας και εκφραστής της είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και ο πρόεδρός του ο Αλέξης Τσίπρας.  Πιστεύω ότι όσοι πολίτες θεωρούν ότι είναι προοδευτικοί οφείλουν σ΄αυτό το κάλεσμα να συστρατευθούν, αν θέλουμε αυτή η κυβέρνηση, που είναι μία κακή κυβέρνηση, για να μπορέσουμε να έχουμε την έκφραση της κοινωνικής πλειοψηφίας. Διότι ιστορικά, πάντα στην Ελλάδα, ήταν πλειοψηφία αυτή η παράταξη. Όταν ήταν ενωμένη κατάφερε να είναι στην κυβέρνηση. Όταν οι συνθήκες ήταν διαφορετικούς, για άλλους λόγους,  ήταν στο περιθώριο.  

 

Στην ερώτηση “γιατί τώρα” αποφάσισα να συστρατευτώ με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, απαντώ: από την πρώτη στιγμή άκουσα με μεγάλη προσοχή το κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα, μιλώντας στη ΔΕΘ λίγο μετά τις εκλογές (του 2019) όπου, ως δημοκρατικός πολίτης, θα μπορούσα να προσυπογράψω όσα έλεγε.

Τα κόμματα, ξέρετε, είναι ζωντανοί οργανισμοί, προχωρούν, ωριμάζουν, οι συνθήκες είναι πάντα διαφορετικές. Ήλθε η πανδημία όμως και πάγωσε τα πάντα στο πολιτικό σκηνικό. Θυμίζω ότι είχε ήδη αρχίσει τις περιοδείες του τότε ο πρόεδρος, ήταν να γίνει το συνέδριο που αναγκαστικά πήγε πιο πίσω.  Νομίζω ότι τώρα ήταν η κατάλληλη στιγμή. Δεν έχει πολύ σημασία το λίγο πριν ή λίγο μετά. Υπήρχε το κάλεσμα, αρχίζουμε να βλέπουμε τις πολιτικές της κυβέρνησης με νομοσχέδια που ψηφίσθηκαν μέσα στην καραντίνα και ετοιμάζονται άλλα.

 

Το ξαναντάμωμα με παλιούς συντρόφους που ήταν στο ΠΑΣΟΚ και ήλθαν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι το συγκινητικό κομμάτι αυτής της απόφασης. Καλώ και τους υπόλοιπους να σκεφτούν ποια είναι η θέση τους στο παρόν σκηνικό.

 

Με χαροποίησε η ανταπόκριση του κόσμου στην Εύβοια, όσοι με ξέρουν και με ψήφισαν (σ.σ. έκανε ρεκόρ “σταυρών” στις τελευταίες εκλογές) επικρότησαν την απόφαση μου, “καλωσόρισες και άργησες” μου είπαν. Υπάρχουν και οι κακεντρεχείς, τα τρολς του Διαδικτύου, αλλά αυτοί θα υπάρχουν πάντα.

 

Η πολυσυλλεκτικότητα είναι δύναμη στα κόμματα, το είχαμε ζήσει κάποτε στο ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να βρίσκουμε αυτά που μας ενώνουν, όπως το κοινό όραμα για τον τόπο μας, η κοινωνική Δικαιοσύνη, οι αγώνες από το παρελθόν.

 

Δεν θέλω να στενοχωρήσω παλιούς φίλους και συντρόφους, αλλά θέλω να τους ρωτήσω με το χέρι στην καρδιά: πιστεύουν ότι το σημερινό ΚΙΝΑΛ θυμίζει κάτι από το παλιό ΠΑΣΟΚ; Όση σχέση έχει η σημερινή ηγεσία του με τον Ανδρέα Παπανδρέου, για να το πούμε χοντρικά.

 

Είχα γράψει το 2016 ένα προφητικό άρθρο για το ΚΙΝΑΛ, για το "τελευταίο καμπανάκι”.  Αλλά έχει χαθεί η πυξίδα. Ποια είναι η πολιτική του; Ακούω για “ίσες αποστάσεις”, δηλαδή να δούμε τι λέει η ΝΔ και τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για να πει ότι είναι στη μέση.

 

Αλλά ούτε αυτό τηρείται διότι στα μεγάλα θέματα βλέπουμε μία σύμπλευση με τη ΝΔ. Μα δεν μπορεί να είναι στην κυβέρνηση η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ να κάνει πιο πολύ αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ. Δείτε τι έγινε με το ΑΣΕΠ, έναν εμβληματικό νόμο του ΠΑΣΟΚ που “κόστισε” την μη επανεκλογή του Αναστάσιου Πεπονή. Το ΚΙΝΑΛ ήρθε σε παζάρι με την ΝΔ για να βάλει δύο “δικούς του” στο ΑΣΕΠ. Πώς να τα δεχτεί αυτά ένας καλόπιστος προοδευτικός ψηφοφόρος;

 

Ο κ.Μητσοτάκης είχε μοιράσει τις διαθεσιμότητες των εκπαιδευτικών το 2013

 

Σε σχέση με την απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου το 2013 να θέσει σε διαθεσιμότητα πάνω από 2.000 εκπαιδευτικοί, ο κ.Κεδίκογλου, ως υφυπουργός Παιδείας τότε, απάντησε:

 

“Η τρόικα πίεζε τότε για τις διαθεσιμότητες δημοσίων υπαλλήλων. Υπήρχε πολύ μεγάλο θέμα στην κυβέρνηση γι΄αυτό, ήταν ένα κομβικό ζήτημα. Δεν αντέχει στη λογική ότι ήταν αρμοδιότητα και απόφαση ενός υφυπουργού, όπως ήμουν εγώ. Αντιθέτως, υπεύθυνος ήταν ο τότε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος πήρε τον συνολικό αριθμό των διαθεσιμοτήτων και των κατένειμε στα υπουργεία. Με βάση την κατανομή του, το υπουργείο Παιδείας χρεώθηκε με 2.000 διαθεσιμότητες.  Αντιδράσαμε, είπαμε ότι ο ευαίσθητος χώρος της Παιδείας έχει ιδιαιτερότητες, προσπαθήσαμε να μειώσουμε τον αριθμό. Αυτός ήταν και λόγος που ο υπουργός Παιδείας, τότε, ο κ.Αρβανιτόπουλος, είχε έρθει σε μεγάλη κόντρα με τον κ.Μητσοτάκη.

Με τον ανασχηματισμό του Ιουνίου 2014 δεν ξαναμπήκα στο κυβερνητικό σχήμα.