Evia Top: Χατζηγιαννάκης: Ό,τι και εάν λέει η προπαγάνδα της ΝΔ, οι εργαζόμενοι γνωρίζουν το μέγεθος της απορρύθμισης που φέρνει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη

ΚΤΕΟ ΒΑΡΔΑΚΩΣΤΑΣ

Τρίτη, 8 Ιουνίου 2021

Χατζηγιαννάκης: Ό,τι και εάν λέει η προπαγάνδα της ΝΔ, οι εργαζόμενοι γνωρίζουν το μέγεθος της απορρύθμισης που φέρνει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη

 


Την εκτίμηση πως η αντίδραση του κόσμου της εργασίας απέναντι στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα εργασιακά θα είναι σφοδρή, εξέφρασε ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989.

Όπως σημείωσε ο βουλευτής Ευβοίας, παρά την οργανωμένη προσπάθεια παραπληροφόρησης και τις διαδοχικές παραπειστικές δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού κ. Χατζηδάκη, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών και των εργαζομένων είναι από επιφυλακτικοί μέχρι πάρα πολύ αρνητικοί στις αλλαγές των εργασιακών σχέσειων που ευαγγελίζεται η Νέα Δημοκρατία.

“Είναι η πρώτη φορά μετά από έναν αιώνα νομοθετικής καθιέρωσης στην Ελλάδα που το 8ωρο της εργασίας ανατρέπεται σαφώς μέσα από ένα νομοσχέδιο” επεσήμανε ο αναπλ. τομεάρχης Εσωτερικών & υπεύθυνος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για την Αυτοδιοίκηση, προσθέτοντας ότι “οδηγούμαστε πλέον σε μια θεσμοθετημένη ελαστικοποίηση των σχέσεων του 8ωρου, με αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να δουλεύει μέχρι και δύο ώρες παραπάνω την ημέρα, χωρίς η εργασία του να αναγνωρίζεται και να αμοίβεται ως υπερωρία”.

Ο Μ. Χατζηγιαννάκης απέρριψε τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί εφαρμογής των προωθούμενων αλλαγών μόνο σε περίπτωση που ο εργαζόμενος συμφωνεί, καθώς, όπως τόνισε, το υπουργείο Εργασίας προβλέπει στο ίδιο νομοσχέδιο τον δραστικό περιορισμό, αν όχι την πλήρη εξαφάνιση, των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, προκρίνοντας την απευθείας διαπραγμάτευση εργοδότη και εργαζομένου.

“Είναι προφανές για οποιονδήποτε έχει στοιχειώδη γνώση του Εργατικού Δικαίου ότι κάτι τέτοιο, σε μία ζοφερή περίοδο που η ανεργία -ιδιαίτερα των νέων- καλπάζει, είναι αδύνατον να ισχύσει και οι εργαζόμενοι θα βρεθούν έρμαια στις επιθυμίες του εκάστοτε εργοδότη”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Υπενθύμισε μάλιστα, ως παράδειγμα, την περίπτωση μεγάλης ιδιωτικής εταιρείας στη Βόρεια Εύβοια που πρόσφατα αποφάσισε να διακόψει αιφνιδιαστικά την γραμμή παραγωγής της, αφήνοντας στον δρόμο 250 και πλέον εργαζόμενους, οι οποίοι χωρίς την ύπαρξη συνδικάτου εξαναγκάστηκαν ουσιαστικά να συνυπογράψουν συνοπτικά και με δυσμενείς όρους τις απολύσεις τους.

Ολοκληρώνοντας, ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για επιδίωξη της κυβέρνησης Μητσοτάκη να μετατρέψει την Ελλάδα σε χώρα φθηνής και ελαστικής εργασίας, χωρίς κανόνες και χωρίς κοινωνικά δικαιώματα και δεσμεύτηκε πως ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων στη Βουλή, στους χώρους δουλειάς και στις κινητοποιήσεις, προκειμένου αυτό το νομοσχέδιο-έκτρωμα είτε να αποσυρθεί είτε να ακυρωθεί στην πράξη.