Evia Top: Κυριακάτικη αργία: Τα επαγγέλματα που της λένε «αντίο» και θα δουν αντί μισθού….ρεπό

ΚΤΕΟ ΒΑΡΔΑΚΩΣΤΑΣ

Κυριακή, 6 Ιουνίου 2021

Κυριακάτικη αργία: Τα επαγγέλματα που της λένε «αντίο» και θα δουν αντί μισθού….ρεπό

 


Αυξάνονται οι κλάδοι και οι δραστηριότητες όπου οι εργαζόμενοι θα απασχολούνται τις Κυριακές και τις ημέρες αργίας, ενώ θα ισχύει το καθεστώς πληρωμής της επιπρόσθετης αμοιβής και των ρεπό.

Eπιπλέον κλάδοι και δραστηριότητες προστέθηκαν στη λίστα των επαγγελμάτων που οι εργαζόμενοι θα απασχολούνται τις Κυριακές και τις ημέρες αργίας, όπως προβλέπεται σε διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στις επόμενες ημέρες.

 

Ειδικότερα, οι εν λόγω κλάδοι και δραστηριότητες θα μπορούν πλέον να εργάζονται τις Κυριακές και τις αργίες και θα ισχύει το καθεστώς πληρωμής της επιπρόσθετης αμοιβής και των ρεπό.

 

Οι κλάδοι- επαγγέλματα που θα προστεθούν στην υπάρχουσα λίστα αφορούν:

 

την παραγωγή, αποθήκευση, μεταφορά και διανομή φαρμάκων και παραϊατρικού υλικού,

εφοδιαστική αλυσίδα (“logistics”),

κέντρα κοινών υπηρεσιών (“shared services centers”) ομίλων επιχειρήσεων, ιδίως στους τομείς της λογιστικής, του ανθρώπινου δυναμικού, της μισθοδοσίας, των Η/Υ (ΙΤ),

της κανονιστικής συμμόρφωσης, των προμηθειών και άλλων, κέντρα δεδομένων (“data centers”),

ψηφιοποίηση έγχαρτου αρχείου,

παροχή υπηρεσιών τηλεφωνικού κέντρου εξυπηρέτησης και τεχνικής υποστήριξης πελατών,

παραγωγή έτοιμου σκυροδέματος.

Ακόμη, θα προβλέπεται απασχόληση την Κυριακή και τις ημέρες αργίας:

σε περιπτώσεις διενέργειας εξετάσεων για την απόκτηση πτυχίων και διπλωμάτων,

σε περιπτώσεις νομίμων εξωσχολικών δράσεων ιδιωτικών σχολείων,

σε περιπτώσεις συντήρησης κτηρίων δημόσιων ή ιδιωτικών σχολείων,

σε περιπτώσεις προσαρμογής και αναβάθμισης πληροφοριακών συστημάτων.

Σύμφωνα με την διάταξη του νομοσχεδίου τα επαγγέλματα που θα προστεθούν είναι τα εξής:

Παραγωγής, αποθήκευσης, μεταφοράς και διανομής φαρμάκων και παραϊατρικού υλικού. Για την εκτέλεση παράδοσης αγαθών στους καταναλωτές που έχουν παραγγελθεί εξ αποστάσεως, τηλεφωνικά ή από ηλεκτρονικό κατάστημα υπεραγορών (super market) και κάθε άλλου εμπορικού καταστήματος, ως κέντρο διανομής και παράδοσης θεωρούνται και το φυσικό κατάστημα λιανικής πώλησης και οι αποθήκες του.

Εφοδιαστικής αλυσίδας (“logistics”), ιδίως παραλαβής, αποθήκευσης, συλλογής και διανομής εμπορευμάτων .

Κέντρων κοινών υπηρεσιών (“shared services centers”) ομίλων επιχειρήσεων, ιδίως στους τομείς της λογιστικής, του ανθρώπινου δυναμικού, της μισθοδοσίας, των Η/Υ (ΙΤ), της κανονιστικής συμμόρφωσης, των προμηθειών και άλλων.

Κέντρων δεδομένων (“data centers”) και εν γένει μηχανογραφικών κέντρων ομίλων επιχειρήσεων,

Ψηφιοποίησης έγχαρτου αρχείου

Παροχής υπηρεσιών τηλεφωνικού κέντρου εξυπηρέτησης και τεχνικής υποστήριξης πελατών

Παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος

 

Απασχόληση την Κυριακή και τις αργίες προβλέπεται:

 

σε περιπτώσεις διενέργειας εξετάσεων για την απόκτηση πτυχίων και διπλωμάτων

σε περιπτώσεις νομίμων εξωσχολικών δράσεων ιδιωτικών σχολείων, όπως ημερίδες, διημερίδες, σεμινάρια, συνέδρια, ρητορικοί και άλλοι διαγωνισμοί, αγώνες, προπονήσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις, ανθρωπιστικές, φιλανθρωπικές και περιβαλλοντικές δράσεις, συμπεριλαμβανομένων των φυλάκων, οδηγών και συνοδών λεωφορείων, καθαριστριών, προσωπικού μηχανογράφησης και γραμματείας και κάθε άλλου εργαζομένου αναγκαίου για τη διενέργεια και ομαλή διεξαγωγή αυτών.

σε περιπτώσεις συντήρησης κτηρίων δημόσιων ή ιδιωτικών σχολείων, η οποία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί τις ημέρες παρουσίας εκπαιδευτικών και μαθητών,

σε περιπτώσεις προσαρμογής και αναβάθμισης πληροφοριακών συστημάτων.

 

Πληρωμή Κυριακής

 

Σύμφωνα με το ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ, ως Κυριακή θεωρείται το χρονικό διάστημα που αρχίζει από τις 24:00 του Σαββάτου και λήγει στις 24:00 της Κυριακής (εβδομαδιαία ανάπαυση). Η Κυριακή είναι ημέρα υποχρεωτικής αργίας και επομένως η απασχόληση του εργαζόμενου κατά την ημέρα αυτή απαγορεύεται.

 

Για τον υπολογισμό της αμοιβής που δικαιούται ο εργαζόμενος σε περίπτωση εργασίας του κατά την Κυριακή, θα πρέπει να διακρίνουμε εάν η εν λόγω εργασία επιτρέπεται ή όχι από το νόμο.

 

Για επιχειρήσεις που επιτρέπεται να λειτουργούν τις Κυριακές το προσωπικό που θα απασχοληθεί σε ημέρα Κυριακή, δικαιούται να λάβει μόνο την προσαύξηση 75% επί του νομίμου ημερομισθίου, καθώς και αναπληρωματική εβδομαδιαία ανάπαυση σε άλλη ημέρα της εβδομάδας.

 

Αντιδράσεις από εργατικά συνδικάτα

 

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά. Μέλη των εργατικών συνδικάτων μιλού για τη διάταξη που αφορά την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τις επιπτώσεις που θα επιφέρει σε περίπτωση εφαρμογής της.

 

Παράλληλα, μυστήριο παραμένει το πώς και εάν θα πληρώνεται η Κυριακή ως εργάσιμη ημέρα. Οι εκπρόσωποι των κλάδων εκφράζουν τις ανησυχίες τους, καθώς όπως λένε οι αλλαγές πρόκειται να φέρουν χαμηλότερους μισθούς στους εργαζόμενους, περισσότερα κέρδη στους εργοδότες, ενώ οι μικρές επιχειρήσεις θα οδηγηθούν σε αδιέξοδο αφού δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα τους.

 

Από την αρχή μέχρι το τέλος το νομοσχέδιο είναι για τα σκουπίδια. Πέρα από την κατάργηση του οχτάωρου και τις απλήρωτες υπερωρίες έχει και μια σειρά άλλων διατάξεων. Μια από τις διατάξεις αναφέρει ρητά ότι επιτρέπεται έτοιμου σκυροδέματος (μπετόν) και τις Κυριακές.

 

Αυτόματα αυτό σημαίνει ότι επειδή το μπετόν δεν μπορεί να περιμένει και πρέπει να πέσει την ώρα που φτιάχνεται αλλιώς στεγνώνει, ανοίγει η δουλειά για τους οικοδόμους. Πράγμα που δεν απασχολεί μόνο τους μπετατζήδες, αλλά και τους σιδεράδες και όλο τον κλάδο.

 

Είναι κοροϊδία από την μια να μας λένε ότι ο εργαζόμενος μπορεί να ρυθμίσει τις ημέρες εργασίας, να τις κάνει τέσσερις ή να παίρνει ρεπό, όταν ανοίγει ακόμα και την Κυριακή στον κλάδο μας. Το νομοσχέδιο θα φέρει νέα συμπίεση των μισθών, διότι δεν θα υπάρχει προσαύξηση του 75%, θα επιφέρει νέα κέρδη στους κατασκευαστές και χαμηλότερα μεροκάματα στους εργαζόμενους.