MY KTEO

Κυριακή 13 Ιουνίου 2021

"Απέναντι σε αυτές τις επιλογές, στέκεται η «Λαϊκή Συσπείρωση», με αγώνες όχι μόνο μέσα στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά στις μάχες του δρόμου"


 Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 7/6/21 (όπως και με το Δελτίο Τύπου από τις 30/5/21) για άλλη μια φορά η Λαϊκή Συσπείρωση ανέδειξε τα διαχρονικά προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα της καθαριότητας στο δήμο μας, στις συνθήκες εργασίας και στις εργασιακές σχέσεις του προσωπικού στα εργοτάξια του δήμου.

 

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Προέδρου του Σωματείου των εργαζομένων που επαλήθευσε με τα λεγόμενα μας για την κατάσταση που επικρατεί. Αξίζει να καταγραφεί ότι ο Πρόεδρος των εργαζομένων συμμετείχε στο Δ.Σ. μετά από αίτημα και επιμονή της παράταξης μας.  

Τα προβλήματα που βγήκαν στην επιφάνεια τα παραδέχτηκε και ο δήμαρχος όπως την δύσκολη οικονομική κατάσταση, τις αυξημένες αρμοδιότητες που έρχονται στους δήμους και δεν συνοδεύονται από τις ανάλογες χρηματοδοτήσεις, τα κτιριακά προβλήματα των εργοταξίων όπως και την εντολή που έδωσε για την παραλαβή οχήματος που δεν είχε τις προδιαγραφές.

 

Τα προβλήματα ξαναβγήκαν στην επιφάνεια όπως τα είχαμε αναδείξει και παλαιότερα. Προβλήματα όπως: Προφορικές και όχι γραπτές εντολές μετακίνησης των οχημάτων και κίνηση οχημάτων χωρίς δελτία κίνησης. Φθαρμένα ελαστικά μηχανημάτων που φτάνουν ως τα 14 χρόνια και γενικά πολλά οχήματα χρήζουν αντικατάσταση. Μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) που δεν δίνονται σε επάρκεια.

Άλλη μια φορά ο περισσότερος χρόνος συζήτησης αναλώθηκε στην γνωστή κόντρα μεταξύ των παρατάξεων της «Συμπολιτείας» και των «Νέων οριζόντων» με τους συμβούλους  να «τρώγονται» μεταξύ τους.

Τα προβλήματα είναι πολλά και συνεχώς συσσωρεύονται καθώς ο σχεδιασμός των κυβερνήσεων είναι η παραχώρηση των υπηρεσιών αποκομιδής και γενικά διαχείρισης των απορριμμάτων στους ιδιώτες. Με τον σχεδιασμό να προχωρά μέσα από τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και τη μετατροπή τους σε ανταποδοτικές υπηρεσίες.

 

Οι τελευταίες διοικήσεις του Δήμου Κύμης Αλιβερίου, μόνο «γην και ύδωρ» έχουν προσφέρει στους ιδιώτες για την ανάληψη από' αυτούς του τομέα της καθαριότητας. Υπενθυμίσουμε την απόφαση της διοίκησης του κ.Μπουραντά, με την ανάθεση της καθαριότητας σε εργολάβο της περιοχής για το καθαρισμό μετά την λήξη του παζαριού του Αυλωναρίου με το ποσό των 24.000 ευρώ, οι οποίες, ασφαλώς δεν αναιρέθηκαν, ούτε στην πράξη.

 

Απέναντι σε αυτές τις επιλογές, στέκεται η «Λαϊκή Συσπείρωση», με αγώνες όχι μόνο μέσα στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά στις μάχες του δρόμου, που δίνουν απλοί άνθρωποι του μόχθου, δημότες. Συγκεκριμένα: Έχει πάρει πρωτοβουλίες και απαιτεί από τη διοίκηση του Δήμου την ανακατασκευή και λειτουργία των εργοταξίων του δήμου την ανανέωση του στόλου των οχημάτων. Απαιτεί τη διαμόρφωση και κατοχύρωση μιας εθνικής πολιτικής για την ανακύκλωση χωρίς να μετακυλύει το κόστος και την αποκλειστική ευθύνη στους δημότες. Προβάλλει ως στόχο την ουσιαστική διαφύλαξη του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα όλου του τομέα της καθαριότητας. Μετά από αυτές τις πιέσεις η οικονομική επιτροπή του δήμου πήρε απόφαση στις 8/6/21 να διατεθούν 200.000 ευρώ για την ανακατασκευή όλων των εργοταξίων του δήμου.

 

Στη βάση αυτών απαιτεί την άμεση και γενναία ενίσχυση των δήμων από το κράτος για την κάλυψη των αναγκών τους αφού όλα δείχνουν ότι η κατάσταση θα ενταθεί. Να στελεχωθούν όλες οι υπηρεσίες με μόνιμο προσωπικό, να καταργηθούν οι μνημονιακές διατάξεις που προβλέπουν αντεργατικές ρυθμίσεις, αυτές που προβλέπουν ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών - πράσινο, καθαριότητα, φωτισμός - και να είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και κατάργηση των δημοτικών τελών για τους δημότες.

 

 

 

 

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση

 

Κώστας Κέκης

 

Κώστας Καρτελιάς