MY KTEO

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021

Πανελλαδικές: Ποιες σχολές αναμένεται να ανέβουν & ποιες να πέσουν

 


Στις 14 Ιουνίου οι μαθητές των Γενικών Λυκείων κάνουν πρεμιέρα με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας. Στα επαγγελματικά λύκεια οι εξετάσεις αρχίζουν στις 15 Ιουνίου με το μάθημα των Νέων Ελληνικών.

 

Ωστόσο, ανατροπές στις πανελλαδικές εξετάσεις, αναμένεται να φέρει η εφαρμογή του νέου συστήματος που δεσμεύει θέσεις σε δημόσια ΙΕΚ, καθώς και η επαναφορά της βάσης εισαγωγής.

 

 

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η μικρή μείωση στους εισακτέους – 555 θέσεις λιγότερες – αναμένεται να ελαφρύνει κάποια τμήματα κεντρικών Ιδρυμάτων, μεταφέροντας τους εισακτέους σε περιφερειακά τμήματα και από την άλλη να αυξήσει τους εισακτέους σε συγκεκριμένους τομείς σπουδών.

 

 

Στην πρώτη περίπτωση, ο πήχυς δυσκολεύει για τους υποψηφίους που διεκδικούν μια θέση σε υψηλόβαθμα κεντρικά. Ειδικότερα, η Νομική Αθήνας χάνει 35, ενώ η Ιατρική και το Πολυτεχνείο έχουν τις ίδιες θέσεις.

 

Απώλεια έχουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τα τμήματα Μαθηματικών, Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Φυσικοθεραπείας, Φιλοσοφίας και Ιστορίας, με μεταφορά της πλειοψηφίας των θέσεων σε περιφερειακά Ιδρύματα.

 

Ενισχυμένα εμφανίζονται τα τμήματα Πληροφορικής, τα οποία έχουν προοπτική για το μέλλον.

 

 

Επίσης, το μέτρο της Ελάχιστης βάσης εισαγωγής θα ανακόψει το φαινόμενο της εισαγωγής υποψηφίων με πολύ χαμηλούς βαθμούς στα ΑΕΙ και με αυτό τον τρόπο θα καθορίσει τη διαμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη.

 

Την …τιμητική τους θα έχουν και φέτος οι Στρατιωτικές και Αστυνομικές σχολές, όσον αφορά  στη ζήτηση από την πλευρά των αποφοίτων των λυκείων. Φέτος μάλιστα είναι αυξημένος και ο αριθμός εισακτέων των σπουδαστών των Στρατιωτικών Σχολών Αξιωματικών και Υπαξιωματικών σε ποσοστό 63% σε σχέση με πέρυσι, με απόφαση του Υπουργείου Εθνικής.