MY KTEO

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021

Αναδρομικά: Ποιοι συνταξιούχοι διεκδικούν επίδομα αδείας και Δώρα


Στα «σκαριά» βρίσκεται νέα ρύθμιση προκειμένου να πληρωθούν τα αναδρομικά από τις περικοπές συντάξεων που έχουν κριθεί αντισυνταγματικές από τα ανώτατα δικαστήρια. Τα ποσά των επιστροφών αφορούν τόσο τους συνταξιούχους του Δημοσίου όσο και του Ιδιωτικού Τομέα.

Τα ποσά των επιστροφών για τους συνταξιούχους του Δημοσίου να φτάνουν ως και τις 10.296 ευρώ και για άλλα Ταμεία πάνω από 3.000 ευρώ.

Μέσα στον μήνα και πριν τη λήξη του δικαστικού έτους (30 Ιουνίου), αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τα αναδρομικά των συνταξιούχων της περιόδου 2015-16.

Αφορά τα Δώρα εκείνης της περιόδου (επίδομα αδείας και Δώρο Χριστουγέννων του 2015 και Δώρο Πάσχα του 2016), κάτι που μεταφράζεται σε ένα ποσό 800 ευρώ σε καθένα εκ των 2,5 εκ. συνταξιούχων.

Η πιθανολογούμενη δικαίωση των χαμηλοσυνταξιούχων με τα Δώρα, όσων δηλαδή λαμβάνουν αποδοχές κάτω από 1.000 ευρώ και δεν τους επιστράφηκαν αναδρομικά το 2020 (σ.σ. μερική εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ για τις περικοπές της περιόδου 2015-16), σημαίνει ένα κόστος άνω των 2 δις ευρώ (800 ευρώ σε καθένα συνταξιούχο ανεξαρτήτως ύψους αποδοχών).

Οι επιστροφές αφορούν:
  1. Τα αναδρομικά 24 μηνών από την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) για όλους τους συνταξιούχους του Δημοσίου και ως 5 ετών για την ίδια αιτία (κρατήσεις ΕΑΣ) σε όσους έχουν ασκήσει και προσφυγές πριν από την απόφαση 504/2021 που πήρε η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, βγάζοντας παράνομη την ΕΑΣ τουλάχιστον ως το 2018. Ηδη, έχουν γίνει συζητήσεις ανάμεσα στα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών και αναμένονται προσεχές διάστημα να υποβληθούν υπηρεσιακές εισηγήσεις ώστε να ακολουθήσει η επεξεργασία των προτάσεων από τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη που μετείχαν στις συσκέψεις.
  2. Τα αναδρομικά που -εκτός απροόπτου- θα επαναβεβαιώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας με την υπό έκδοση πιλοτική του απόφαση όσον αφορά επιστροφές 11 μηνών από τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων που δεν πληρώθηκαν στους συνταξιούχους, όπως έγινε με το 11μηνο των περικοπών στις κύριες συντάξεις.
Στην ίδια απόφαση περιλαμβάνονται και τα Δώρα κύριων και επικουρικών συντάξεων, τα οποία δεν επιστράφηκαν παρότι και για αυτές τις παροχές οι συνταξιούχοι περίμεναν να πληρωθούν ένα εφάπαξ ποσό (τα Δώρα μίας χρονιάς) λόγω αντισυνταγματικότητας.

Προσοχή: Το 11μηνο των επιστροφών είναι για το διάστημα περικοπών από 11 Ιουνίου 2015 (που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ) μέχρι 12 Μαΐου 2016 που ήρθε ο Νόμος 4387 (νόμος Κατρούγκαλου) και οι ίδιες περικοπές συνεχίστηκαν χωρίς να θεωρούνται αντισυνταγματικές από το ΣτΕ γιατί όπως είπαν οι δικαστές στην 1891/2019 απόφασή τους, από 13/5/2016 και μετά οι μειώσεις -αν και αντισυνταγματικές- διατηρούνται μέσα από τον επανυπολογισμό των συντάξεων που είναι συνταγματικός.


Newsbomb.gr