MY KTEO

Τρίτη 1 Ιουνίου 2021

Ολομέτωπη επίθεση του Αλέξη Τσίπρα απ’ τη Χαλκίδα, στην Κυβέρνηση για το εργασιακό: «Η ΝΔ ξεπληρώνει γραμμάτια στον ΣΕΒ και διαλύει τις εργασιακές σχέσεις για τα συμφέροντα λίγων επιχειρηματικών ομίλων»



Δίνοντας τη μάχη, μαζί με τον κόσμο της εργασίας σε κάθε γωνιά της χώρας, ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο των Μητσοτάκη – Χατζηδάκη, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε χθες Δευτέρα 31 Μαΐου τη Χαλκίδα όπου ήρθε σε επαφή με εργαζόμενους και εκπροσώπους τους.

Κατά την επίσκεψή του ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. συνοδευόταν από τους δύο Βουλευτές Εύβοιας, Βαγγέλη Αποστόλου και Μίλτο Χατζηγιαννάκη, τον Επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης «Στερεά Υπεροχής» Δημήτρη Αναγνωστάκη, το Συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής Δημήτρη Φωκά καθώς και από στελέχη της Νομαρχιακής, αλλά και των Ο.Μ. όλου του Νομού. 
Από τη Χαλκίδα ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση ενάντιων την Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του εργασιακού μεσαίωνα που προωθεί, τονίζοντας πως η Κυβέρνηση ξεπληρώνει γραμμάτια στον ΣΕΒ διαλύοντας τις εργασιακές σχέσεις για χάρη λίγων επιχειρηματικών ομίλων και προανήγγειλε την κατάργηση των νόμων αυτών, εάν ψηφιστούν, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ επανέλθει ξανά στην Κυβέρνηση.

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. ήταν το εργοτάξιο της ΛΑΡΚΟ στα Πολιτικά. Εκεί ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε έκτρωμα το εργασιακό νομοσχέδιο που προωθεί η Κυβέρνηση καταργώντας ουσιαστικά το οκτάωρο και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας κάτι, που όπως τόνισε πλήττει καίρια τους βιομηχανικούς εργάτες, αφού, όπως ανέφερε τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα συμβαίνουν κυρίως κατά τις υπερωρίες. 

Μιλώντας για τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως παρά τις δημοσιονομικές δυσκολίες, ενισχύθηκε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, επαναφέρθηκαν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός κατά 11% κάτι που έφερε αύξηση στο μέσο μισθό κατά 4,6%. 
Σχετικά με τη ΛΑΡΚΟ, υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία της για την τοπική, αλλά και την Εθνική Οικονομία. Ανέφερε πως τα σχέδια της Νέας Δημοκρατίας, για την επιχείρηση, ούτε τη βιωσιμότητά της εξασφαλίζουν, ούτε τη συνεχή λειτουργία της,  ούτε τις θέσεις εργασίας και δεσμεύτηκε ότι, ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει τη μάχη για να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας.

Στη συνέχεια ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης περπάτησε στους δρόμους της Χαλκίδας, όπου έτυχε θερμής υποδοχής απ’ τους κατοίκους της πόλης, έχοντας την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολλούς νέους ανθρώπους και να ακούσει προσεχτικά τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους. Επίσης συνομίλησε και με πολλούς επαγγελματίες, αλλά και εκπροσώπους φορέων του εμπορικού και επαγγελματικού κόσμου, ακούγοντας τα οξύτατα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στις επιχειρήσεις του Νομού, από το παρατεταμένο lockdown και την άστοχη και αναποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας απ’ την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. 

Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας παραβρέθηκε σε σύσκεψη με εκπροσώπους των Σωματείων Εργαζομένων του Νομού στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας. Κατά την τοποθέτηση του, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εξαπέλυσε νέα πυρά κατά της Κυβέρνησης, τονίζοντας ότι, αυτές τις μέρες υπάρχει μια ολομέτωπη επίθεση στον κόσμο της εργασίας, που είναι «ενταγμένη» σε μια «στρατηγική» με στόχο να μεγαλώσουν τα κέρδη μιας ελίτ εις βάρος μιας μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας όπως είναι οι εργαζόμενη.

Αναφέρθηκε ξανά στο έργο του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διακυβέρνηση του, για τον κόσμο της εργασίας τονίζοντας πως «Όλη μας η έγνοια και η πολιτική, σε μια δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία, ήταν να στηριχθούν οι αδύναμοι και να προστατευθεί η εργασία και ο εργαζόμενος». Επίσης Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στην «θερινή ψήφιση, το 2019» από τη Νέα Δημοκρατία, τροπολογίας που καταργούσε την αιτιολογημένη απόλυση, την προστασία των εργολαβικών εργαζομένων και αποδομούσε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, που είχε επαναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι και τώρα, με το νομοσχέδιο που ετοιμάζει, απειλεί το οκτάωρο, μια «κατάκτηση» που έχει και παγκόσμιο συμβολισμό, αλλά ταυτόχρονα επηρεάζει και τους ανέργους, αφού δεν θα είναι πιθανό να βρουν αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, καθώς οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να «επεκτείνουν την ελαστική εργασία».

Στη συνέχεια κάλεσε σε πλατιά συσπείρωση όλους τους εκπροσώπους τις κοινωνίας ώστε η Κυβέρνηση να ανακρούσει πρύμναν, ενώ υπογράμμισε ότι, η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η «υπεράσπιση του κόσμου της εργασίας» ακόμα και εν μέσω «των σκληρότερων μνημονιακών υποχρεώσεων», «πόσω μάλλον τώρα που μπορούμε να σχεδιάζουμε αυτόνομα τη στρατηγική που είναι καλύτερη για την κοινωνική πλειοψηφία».

Τέλος, προανήγγειλε, όχι μόνο την «κατάργηση» των νόμων αυτών, εάν ψηφιστούν, σε περίπτωση που επανέλθει στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά τη θεσμοθέτηση νέου πλαισίου που θα λαμβάνει υπόψη τις νέες συνθήκες μετά την πανδημία, με στόχο μια «συμπεριληπτική ανάπτυξη» και όχι έναν «άγονο ανταγωνισμό μείωσης μισθών».