MY KTEO

Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

Γιατί μας αρέσει τόσο πολύ η μυρωδιά του συντρόφου μας;


Δεν υπάρχει γυναίκα που να μην έχει κάτσει να μυρίσει τα ρούχα του συντρόφου της και ειδικά του πουκαμίσου  του. Γιατί όμως το κάνουμε αυτό;

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of Personality and Social Psychology», από ερευνητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια, το να μυρίζεις το άρωμα του συντρόφου σου, μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα του στρες στον οργανισμό σου.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξέτασαν 96 ζευγάρια. Οι άνδρες κλήθηκαν να φορέσουν ένα απλό άσπρο μπλουζάκι για 24 ώρες, κατά την διάρκεια του οποίου έκαναν μπάνιο με αρωματικά σαπούνια και απαγορεύτηκε να κάνουν χρήση οποιουδήποτε σπρέι σώματος. Τα πουκάμισα αυτά τοποθετήθηκαν στην συνέχεια σε πλαστικές σακούλες και τα πάγωσαν προκειμένου να διατηρηθεί το άρωμα.

Μετά από κάποιες μέρες, δόθηκε στις γυναίκες από ένα πουκάμισο να μυρίσουν για ένα λεπτό, χωρίς να γνωρίζουν αν το πουκάμισο ήταν φορεμένο απ’ τον σύντροφό τους ή από κάποιον άλλον ξένο. Στην συνέχεια, υποβλήθηκαν σε μια δοκιμασία άγχους, με την μορφή μιας αυτοσχέδιας συνέντευξης εργασίας.

Συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια προκειμένου να προσδιορίσουν το άγχος που ένιωθαν και οι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι οι γυναίκες που μύριζαν τα πουκάμισα του συντρόφου τους, παρουσίασαν λιγότερο άγχος από εκείνες που είχαν μυρίσει ένα ξένο πουκάμισο. Επιπλέον, τα επίπεδα κορτιζόλης των γυναικών, αυξήθηκαν μόλις μύρισαν το πουκάμισο ενός ξένου και όχι του συντρόφου τους. Με άλλα λόγια, οι ερευνητές παρατήρησαν ένα φαινόμενο «ξένου κινδύνου», λόγω του γεγονότος ότι το άγνωστο άρωμα τους προκαλούσε ανησυχία και όχι ηρεμία.

Ουσιαστικά, η έρευνα υποδηλώνει ότι κάτι τόσο απλό όσο το να πάρεις το ρούχο που φορούσε ο σύντροφός σου,  θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων άγχους όταν βρίσκεται μακριά απ’ το σπίτι και από κοντά του.


govastileto.gr