MY KTEO

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

Φόρος εισοδήματος: «Ξεφουσκωμένα» τα εκκαθαριστικά για ιδιοκτήτες ακίνητων


Μειωμένος κατά 30% - 40% θα είναι ο φόρος εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που εισπράττουν μειωμένα εισοδήματα από ακίνητα. Η μείωση κατά τουλάχιστον 20% των εισοδημάτων που θα εμφανίσουν στη φορολογική τους δήλωση μετά το υποχρεωτικό «κούρεμα» στα μισθώματα Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020 σε συνδυασμό με το πάγωμα των τεκμηρίων και της ειδικής εισφορά αλληλεγγύης φέρνει λιγότερους φόρους στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Σημαντικό είναι και το όφελος από την «ευέλικτη» εφαρμογή του μέτρου των ηλεκτρονικών αποδείξεων.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Οι αποζημιώσεις που έλαβαν από το Κράτος για τη μείωση των ενοικίων τους δεν δηλώνονται και δεν φορολογούνται ως εισόδημα.

Το έντυπο Ε2 δεν θα είναι εφέτος προσυμπληρωμένο για τα εισοδήματα από τις συνήθεις μισθώσεις.

Για τα ανείσπρακτα μισθώματα του 2020, ειδικά για εφέτος αρκεί και η επίδοση εξώδικης δήλωσης προς το μισθωτή.

Για την ενεργοποίηση της διαδικασίας δήλωσης ανείσπρακτων παραμένει η υποχρέωση μετάβασης στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

Ο φόρος είναι πληρωτέος σε 8 μηνιαίες δόσεις, με έκπτωση 3% σε περίπτωση εξόφλησής του με την πρώτη δόση.

Το φορολογικό βάρος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων θα μειωθεί λόγω των εξής ρυθμίσεων:

Μη εφαρμογή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης: Τα εισοδήματα από εκμισθώσεις ακινήτων (καθώς επίσης κι από όλες τις άλλες πηγές, πλην των μισθών και των συντάξεων), απαλλάσσονται φέτος από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία μέχρι πέρυσι υπολογιζόταν κλιμακωτά, με συντελεστές 2,2% έως 10%, επί του συνολικού ετήσιου ατομικού φορολογητέου εισοδήματος κάθε φορολογουμένου, εφόσον το εισόδημα αυτό είναι μεγαλύτερο από 12.000 ευρώ.

Απαλλαγή από τα τεκμήρια διαβίωσης: Οι ιδιοκτήτες που εισέπραξαν κουρεμένα ενοίκια θα απαλλαγούν πλήρως από τα τεκμήρια διαβίωσης (από τα ελάχιστα ποσά τεκμηρίων των 2.500-3.000 ευρώ, από τα τεκμήρια για κατοικίες, Ι.Χ. αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής κ.λπ. Η απαλλαγή από τα τεκμήρια διαβίωσης, η οποία συνεπάγεται φορολόγηση αποκλειστικά με βάση τα πραγματικά εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2020, θα ισχύσει εφόσον οι εν λόγω φορολογούμενοι:

α) τουλάχιστον σε ένα από τα δύο προηγούμενα χρόνια, το 2019 και το 2020, δεν φορολογήθηκαν με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.

β) δεν είχαν κάποια μεταβολή στα περιουσιακά στοιχεία τους που να επηρέασε ανοδικά τα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης που τους βαρύνουν, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης το φορολογικό έτος 2020 σε σύγκριση με το φορολογικό έτος 2019

Πλήρης ή μερική απαλλαγή από το πρόστιμο του 22% που επιβάλλεται σε περίπτωση μη κάλυψης του 30% του εισοδήματος του 2020 με ηλεκτρονικές πληρωμές δαπανών: Οι ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων που έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία του κορονοϊού καθώς επίσης και όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων είχαν συμπληρωμένο το 60ο έτος της ηλικίας τους στις 31-12-2019, εφόσον δεν έχουν καταφέρει να καλύψουν ποσοστό 30% του ατομικού ετησίου εισοδήματος του 2020 μέσω ηλεκτρονικών μεθόδων πληρωμής δεν θα επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο εισοδήματος 22% επί του ακάλυπτου ποσού.

Απαλλαγή από την πληρωμή ανευ γραφειοκρατικών διαδικασιών: Η νομοθεσία προβλέπει πλήρη απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για ολόκληρα τα ποσά των ενοικίων που δεν εισέπραξαν σε έναν ή περισσότερους μήνες του χρονικού διαστήματος Μαρτίου-Δεκεμβρίου 2020.