MY KTEO

Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021

Β. Αποστόλου: Η Κυβέρνηση εμπαίζει τις τοπικές κοινωνίες όταν τεκμηριώνουν τις αντιρρήσεις τους για τις ανεμογεννήτριες


Δήλωση του Βαγγέλη Αποστόλου, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ν. Ευβοίας και πρώην Υπουργού, με αφορμή την απάντηση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκα, στην αναφορά που κατέθεσε με την επιστολή των κατοίκων του χωριού Ευαγγελισμός με την οποία εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη θέση «Μίλζα» και ζητούν την αλλαγή της θέσης υποσταθμού, σε θέση μακριά από το χωριό Ευαγγελισμός:

«Η απάντηση του κ. Υπουργού εντάσσεται στη γνωστή τακτική του «ναι μεν αλλά». Ενώ αναφέρει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία τροποποίησης της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του εν λόγω έργου, την ίδια ώρα θεωρεί ότι το υφιστάμενο, περιβαλλοντικού και χωροταξικού χαρακτήρα, θεσµικό πλαίσιο είναι επαρκές για τη διασφάλιση της περιβαλλοντικά ορθολογικής ανάπτυξης μονάδων ΑΠΕ.

Κι εδώ μπαίνει ένα ερώτημα που προκύπτει από την απάντηση:

Επειδή ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την αναθεώρηση του υφιστάμενου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, µε στόχο, όπως αναφέρει η απάντηση και τη διασφάλιση της αρµονικής ένταξής τους στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, τι θα γίνει με τα αποτελέσματα που θα προκύψουν για τη συγκεκριμένη χωροθέτηση;

Πότε θα βρουν εφαρμογή, όταν ολοκληρωθεί η εγκατάσταση;

Ο σεβασμός των τοπικών κοινωνιών απαιτεί το ελάχιστο, την αλλαγή θέσης του υποσταθμού. Και τέτοια δυνατότητα υπάρχει.»