MY KTEO

Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας: Οριστικό «λουκέτο» βάζει η Ν.Δ. στα δύο νέα τμήματα του ΕΚΠΑ στα Ψαχνά


Σε οριστική διαγραφή των  νέων τμημάτων στο Πανεπιστήμιο στα Ψαχνά, που είχαν τεθεί σε αναστολή έναρξης λειτουργίας, προχωρά η Υπουργός Παιδείας με νομοθετική διάταξη. Πρόκειται για τα δύο νέα Τμήματα του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (ΕΚΠΑ), το Τμήμα Τουριστικών Σπουδών και Εναλλακτικού Τουρισμού και το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας που είχαν ιδρυθεί με νόμο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και θα ξεκινούσαν τη λειτουργία τους κατά το Ακαδημαϊκό Έτος 2020-2021 και η Κυβέρνηση ανέστειλε τη λειτουργία τους τον Φεβρουάριο του 2020.

Οι διαβεβαιώσεις των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας στο Νομό ότι, η λειτουργία των Τμημάτων θα επανεξετάζονταν και θα επαναξιολογούταν από τη νεοσύστατη Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και θα δινόταν το πράσινο φως για τη λειτουργία τους, αποδείχθηκαν για άλλη μια φορά ψευδείς και παραπλανητικές, με μόνο σκοπό τον εφησυχασμό και την παραπλάνηση της τοπικής κοινωνίας ώστε να μην υπάρχουν αντιδράσεις.

Το οριστικό κλείσιμο πλέον  θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην περιοχή των Ψαχνών, αλλά και στην προοπτική ανάπτυξης ολόκληρου του Νομού. Επίσης υπονομεύει το μέλλον χιλιάδων νέων παιδιών από τον Εύβοιας που δεν θα έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν στο αρχαιότερο και καλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας που θα άνοιγε τμήματα στην περιοχή τους.

Δυστυχώς η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ευρισκόμενη σε εντεταλμένη υπηρεσία προς όφελος των ιδιωτικών κολεγίων κατάργησε 37 πανεπιστημιακά τμήματα σε όλη τη χώρα, μεταξύ αυτών και τα δύο προαναφερόμενα στο Συγκρότημα Ευρίπου του ΕΚΠΑ, βαφτίζοντας αυτή την καταστροφική, αντιεκπαιδευτική πολιτική, δήθεν «εξορθολογισμό» του Ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας.

Όμως τα 37 τμήματα ΑΕΙ που κλείνουν δεν θα είναι τα μόνα. Με την βάση εισαγωγής και την Τράπεζα Θεμάτων που τίθενται σε ισχύ, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να μείνουν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, θα δημιουργηθούν πολλές κενές θέσεις, κυρίως σε περιφερειακές σχολές, με αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα τη συγχώνευση ή και κατάργηση τμημάτων. Η αντιεκπαιδευτική λοιπόν πολιτική της Νέας Δημοκρατίας θέτει ουσιαστικά σε κίνδυνο και τα πέντε τμήματα που ήδη λειτουργούν στο Συγκρότημα Ευρίπου.

Ως ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., τόσο κεντρικά, όσο και σε τοπικό επίπεδο έχουμε εκφράσει την πλήρη και κάθετη αντίθεσή μας με της πολιτικές επιλογές της Κυβέρνησης για την Παιδεία. Πολιτικές, που όταν ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. αναλάβει ξανά τη διακυβέρνηση της χώρας, θα προχωρήσει στην κατάργησή τους.

Τέλος να επισημάνουμε πως Αναμένουμε την λειτουργία της Τεχνόπολις Ευρίπου Σύμπλεγμα τεχνολογίας, τέχνης και Πολιτισμού πριν σκεφτούν στην κυβέρνηση ότι δεν είναι χρήσιμη η λειτουργία της. Ευθύνη του Δήμου Χαλκίδας να εξασφαλίσει τις υποδομές γι’ αυτή.