MY KTEO

Κυριακή 6 Ιουνίου 2021

ΝΕ Ευβοίας ΣΥΡΙΖΑ: «Αποκαρδιωτική» η κατάσταση στη Δομή της Ριτσώνας



Τη Δομή Φιλοξενίας της Ριτσώνας επισκέφθηκε -την Τρίτη 1 Ιουνίου- κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αποτελούμενο από την (και περιφερειακή σύμβουλο) Θεοδώρα Ακριώτου τη Βάνα Φρυγανιώτη, τον (πρώην διοικητή του Νοσοκομείου) Παναγιώτη Τζαφέρο και τον (και μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου) Νίκο Ανέστη.

Τα μέλη του κλιμακίου συναντήθηκαν και συνομίλησαν με τον Διοικητή, Γεώργιο Λέλο, τους συντονιστές εκπαίδευσης των προσφύγων, Πέπη Παπαδημητρίου και Χρήστο Αλεξίου καθώς και με εκπροσώπους του ΕΟΔΥ και των Διεθνών Οργανισμών και ΜΚΟ που λειτουργούν υποστηρικτικά στη Δομή της Ριτσώνας.  

Τα μέλη του κλιμακίου περιγράφουν τις εντυπώσεις τους και δηλώνουν τη διάθεσή τους να παρακολουθούν τις εξελίξεις και να παρεμβαίνουν :

«Η εικόνα της Δομής που φιλοξενεί 2700 γυναίκες, άνδρες και παιδιά, παρά τις προσπάθειες όλων των συντελεστών, εργαζόμενων ή εθελοντών, καθίσταται αποκαρδιωτική και η λειτουργία της επαφίεται στη φιλοτιμία και την ενσυναίσθησή τους!

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός και οι πολιτικές επιλογές φαίνεται να συνθέτουν μια νέα πραγματικότητα στην διαχείριση του προσφυγικού. Το τοίχος 2,5 μέτρων που υψώνεται περιμετρικά της Δομής, οι καθυστερήσεις στις διαδικασίες ασύλου και μετεγκατάστασης, η απομείωση εθελοντικών οργανώσεων που πρόσφεραν ψυχαγωγικές-κοινωνικές-εκπαιδευτικές υπηρεσίες ειδικά σε νέους και παιδιά, δεν αφήνουν περιθώρια στο πως αντιλαμβάνεται η ΝΔ τη φιλοξενία ανθρώπων που αφήνουν πίσω τους συνθήκες βίας και επιλέγουν τον ξεριζωμό ψάχνοντας ένα καλύτερο μέλλον.

Η Ν.Ε. Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα συνεχίσει να επαγρυπνεί, να καταγγέλλει και να παρεμβαίνει απέναντι σε ό,τι θίγει την αξιοπρεπή διαβίωση και προοπτική για το μέλλον αυτών των ανθρώπων.»

Σημείωση: Κατά τη επίσκεψη παραδόθηκε ρουχισμός για τα παιδιά