MY KTEO

Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021

Έρχονται τα διόδια με το χιλιόμετρο


Στην πρόσληψη Τεχνικού Συμβούλου για το διαγωνισμό των "διοδίων με το χιλιόμετρο" προχωρά το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. 

Όπως προβλέπεται στην απόφαση του Υπουργείου, ανακαλείται η Υπουργική Απόφαση (του 2018) της δέσμευσης προϋπολογισμού 400.637.000 εκατ ευρώ για το προηγούμενο διαγωνισμό που αφορούσε τα δορυφορικά διόδια και αφετέρου εγκρίνεται η σύναψη σύμβασης Παροχής Υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου για την υποβοήθηση της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων Κατασκευής Συγκοινωνιακών Έργων με Σύμβαση Παραχώρησης (ΕΥΔΕ-ΚΣΕΣΠ) στη διαδικασία δημοπράτησης και ανάθεσης του έργου: "Εγκατάσταση ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού συστήματος διοδίων, με Σ.Δ.Ι.Τ.".

Οι εταιρείες που θα κληθούν να λάβουν μέρος στην διαδικασία της διαπραγμάτευσης είναι οι: PLANET, INVISION ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ και KANTOR. 

Να σημειωθεί ότι οι πόροι που αναμένεται να κατευθυνθούν προς αυτό το έργο από το Ταμείο Ανάκαμψης ανέρχονται σε 65 εκατ. ευρώ, το οποίο όπως αναφέρεται προβλέπει την ανάπτυξη ενός αξιόπιστου, οικονομικού και φιλικού στους χρήστες διαλειτουργικού συστήματος ηλεκτρονικών διοδίων για όλη την Ελλάδα.

Το έργο αναπτύσσει ένα δίκαιο και διαφανή μηχανισμό χρέωσης για όλους τους χρήστες των αυτοκινητοδρόμων, βελτιώνει το επίπεδο εξυπηρέτησης που προσφέρουν (διαθεσιμότητα διαφορετικών επιλογών για αυτόματες ηλεκτρονικές πληρωμές) και δημιουργεί πολλαπλές οικονομίες στην λειτουργία τους.

Το νέο σύστημα θα αντικαταστήσει την υφιστάμενη χρέωση διοδίων και οι χρήστες θα χρεώνονται ανάλογα με την απόσταση που διανύουν. 

Ήδη στην Ολυμπία Οδό εφαρμόζεται από 1η Ιανουαρίου 2021 ένα υβριδικό σύστημα όπου το εξοπλισμένο με πομποδέκτη όχημα διέρχεται από τον μετωπικό σταθμό, πληρώνει όλο το αντίτιμο της ζώνης χρέωσης και στην περίπτωση που βγει από τον αυτοκινητόδρομο πριν από το τέλος της συγκεκριμένης ζώνης, επιστρέφεται και πιστώνεται αυτόματα το ποσό που αντιστοιχεί στην απόσταση που δεν διένυσε.

Να σημειωθεί ότι ο προηγούμενος διαγωνισμός των δορυφορικών διοδίων ακυρώθηκε κατόπιν σχετική απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και αφού είχε προηγηθεί η θετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (υπέρ της ακύρωσης του διαγωνισμού).

Ο εν λόγω διαγωνισμός, συνολικού προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ ακυρώθηκε από το ΣτΕ, μετά από προσφυγή της μειοδότριας Κοινοπραξίας καθώς κρίθηκε ότι και οι δύο προσφορές δεν κάλυπταν το σύνολο των απαιτήσεων του διαγωνισμού.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν οι κοινοπραξίες "Ακτωρ" - Intrakat - Ιntrasoft Inl- Autostrade και Μυτιληναίος - Nusz και αφορούσε την "Εγκατάσταση πλήρους ηλεκτρονικού συστήματος αναλογικής χρέωσης διοδίων τελών, δορυφορικής τεχνολογίας με οπτική αναγνώριση" σε όλους αυτοκινητοδρόμους της χώρας.

Μάλιστα, όπως είχε αναφέρει για αυτό το έργο ο κ. Καραμανλής "το 2017 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προκήρυξε έναν διεθνή διαγωνισμό "γονατογράφημα" με εξωπραγματικό προϋπολογισμό ύψους 400 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση των λεγομένων δορυφορικών διοδίων, χωρίς να έχει εξασφαλίσει την συναίνεση των παραχωρησιούχων και των τραπεζών.

"Εμείς προχωράμε και σε πολύ λίγο καιρό θα είναι έτοιμος ο διαγωνισμός των ηλεκτρονικών διοδίων, αφού έρθουμε σε συνεννόηση με τις τράπεζες και τους παραχωρησιούχους" ανέφερε ο κ. Καραμανλής.


capital.gr της Ελένης Μπότα