MY KTEO

Τρίτη 15 Ιουνίου 2021

Σύσκεψη για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Παραμέτρων της περιοχής Αλιβερίου: Τι δήλωσαν Κελαϊδίτης - Μπουραντάς - Λεοντιάδης (βίντεο)



Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου της Π.Ε. Εύβοιας σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας  Γιώργος Κελαϊδίτης,

ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Στερεάς Ελλάδας Ηλίας Κυρμανίδης, ο Δήμαρχος Κύμης – Αλιβερίου Αθανάσιος Μπουραντάς, ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Αναγνώστου, υπηρεσιακά στελέχη της Π.Ε. Εύβοιας και μέλη της επιστημονικής ομάδας του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» με επικεφαλής τον καθηγητή Λεόντιο Λεοντιάδη. 

Σκοπός της σύσκεψης ήταν η αποτύπωση των ενεργειών και δράσεων της ομάδας έργου και ο προγραμματισμός τους, στο πλαίσιο της εκκίνησης των εργασιών του ερευνητικού έργου: «Μελέτη Περιβαλλοντικών Παραμέτρων της περιοχής Αλιβερίου, στα πλαίσια και σε συνεργασία με το Παρατηρητήριο Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την τσιμεντοβιομηχανία, στα όρια δραστηριοποίησής της στην Περιφέρεια Στερεάς».

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να καταρτιστεί ένα σχέδιο δειγματοληψιών, ώστε να καλυφθούν οι πιθανές πηγές ρύπων, είτε αφορούν τον αέρα, είτε το υπέδαφος. Όπως έκανε γνωστό ο κ. Λεοντιάδης για να υπάρξει σωστή και σοβαρή ενημέρωση θα πρέπει να γίνει και μια πρόοδος στις εργασίες. Αυτό θα υλοποιηθεί με δειγματοληψίες σε δυο διαφορετικές εποχιακές περιόδους, μία το φθινόπωρο του ΄21 και μια την ερχόμενη άνοιξη. «Τα πρώτα ενδεικτικά αποτελέσματα αναμένονται μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους» σημείωσε ο καθηγητής.

«Δεν θα σταματήσουμε όμως εκεί» ξεκαθάρισε ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης. «Μετά τα πορίσματα και τα συμπεράσματα αυτής της μελέτης, θα δημιουργήσουμε σε συνεργασία με τις υπηρεσίες μας, έναν μηχανισμό, που θα δείχνει το δρόμο πως θα μπορεί να συμπορεύεται η υγεία και το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας με τη βιωσιμότητα της βιομηχανικής δραστηριότητας στην περιοχή» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κελαϊδίτης και σημείωσε ότι αυτή θα είναι «μια καλή πρακτική που θα πρέπει να ακολουθήσουμε και σε άλλες περιοχές».

Ο Δήμαρχος Κύμης Αλιβερίου Θανάσης Μπουραντάς τόνισε ότι αυτό που ενδιαφέρει την διοίκηση του Δήμου είναι η αλήθεια. «Όποια κι αν είναι αυτή» σημείωσε χαρακτηριστικά. «Είναι ένα σημαντικό ξεκίνημα για να μάθει η κοινωνία, που υποφέρει από αντικρουόμενες πληροφορίες,  την αλήθεια. Το άγχος για την υγεία δεν κάνει καλό σε κανέναν και πρέπει να καταλήξουμε κάπου. Να ξέρουμε τουλάχιστον τι μας γίνεται» είπε ανάμεσα σε άλλα ο Δήμαρχος.

Αμέσως μετά τα μέλη της επιστημονικής ομάδας του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» μετέβησαν στο Αλιβέρι.