MY KTEO

Κυριακή 13 Ιουνίου 2021

Κορωνοϊός: Πως σχετίζεται η Covid-19 με τη στυτική λειτουργία


Νέα ιταλική μελέτη αποκαλύπτει μια αμφίδρομη σχέση. Ποιοι άνδρες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αν εκδηλώσουν αιφνιδίως στυτική δυσλειτουργία.
Η λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός δεν πλήττει μόνο το αναπνευστικό, το καρδιαγγειακό και το νευρικό σύστημα των πασχόντων, αλλά μπορεί να έχει συνέπειες και στο σύστημα αναπαραγωγής, τουλάχιστον στους άνδρες.

Αυτό είναι τουλάχιστον το συμπέρασμα νέας επιστημονικής μελέτης, που έδειξε ότι ο νέος κορωνοϊός μπορεί να αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο να αναπτύξει ο άνδρας στυτική δυσλειτουργία.

Ωστόσο η σχέση των δύο καταστάσεων φαίνεται πως είναι αμφίδρομη. Η ίδια μελέτη έδειξε ότι η στυτική δυσλειτουργία αυξάνει την ευαισθησία των ανδρών έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Στην πραγματικότητα, οι άνδρες με αδυναμία επίτευξης ή/και διατήρησης της στύσης φάνηκε να διατρέχουν πενταπλάσιο κίνδυνο εκδήλωσης της λοίμωξης Covid-19.

Η μελέτη διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης Tor Vergata. Επικεφαλής της ήταν ο καθηγητής Ενδοκρινολογίας & Ιατρικής Σεξολογίας Dr. Emmanuele A. Jannini. Στη μελέτη εντάχθηκαν 6.821 άτομα, ηλικίας από 18 ετών και άνω. Οι 2.644 εξ αυτών ήσαν άνδρες. Τα ευρήματά της δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Andrology.

Όπως έδειξε η μελέτη, η στυτική δυσλειτουργία ήταν συχνότερη στους άνδρες που νόσησε ο νέος κορωνοϊός. Και μάλιστα διαρκούσε από λίγες ημέρες έως και μερικούς μήνες.

«Εάν ένας άνδρας εμφανίσει ξαφνική επιδείνωση στη σεξουαλική λειτουργία του, καλό είναι να μπει σε καραντίνα και να κάνει τεστ. Δεν αποκλείεται να έχει μολυνθεί από τον κορωνοϊό», λέει ο χειρουργός ουρολόγος-ανδρολόγος Κωνσταντίνος Α. Ρόκκας. «Αντίστοιχα, οι άνδρες με πρόσφατη στυτική δυσλειτουργία, δεν αποκλείεται να πάσχουν εν αγνοία τους από COVID-19».

Ο ρόλος της φλεγμονής
Πως θα μπορούσε όμως ο κορωνοϊός να οδηγήσει στη στυτική δυσλειτουργία; Η αιτία ίσως είναι η φλεγμονή, η οποία επηρεάζει τη ροή του αίματος προς το πέος.

«Ο  νέος κορωνοϊός προκαλεί φλεγμονή στο ενδοθήλιο, που καλύπτει το εσωτερικό τοίχωμα των αρτηριών», εξηγεί ο κ. Ρόκκας. «Στα γεννητικά όργανα, οι αρτηρίες είναι μικρές και στενές. Έτσι, οποιαδήποτε φλεγμονή είναι ικανή να εμποδίσει την ελεύθερη και ομαλή ροή του αίματος προς το πέος και, κατ’ επέκταση, μπορεί να μπλοκάρει τη στυτική λειτουργία». Επιπλέον, «η δυσλειτουργία του ενδοθηλίου είναι κοινή και στην στυτική δυσλειτουργία και στην COVID-19», προσθέτει.

Άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να εμπλέκονται σχετίζονται με την ηλικία, την υγεία και τον τρόπο ζωής. Ειδικότερα, αυξημένο κίνδυνο εκδηλώσεως της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός αλλά και στυτικής δυσλειτουργίας διατρέχουν οι άνδρες:
  • Προχωρημένης ηλικίας
  • Με σακχαρώδη διαβήτη
  • Με παραπανίσια κιλά (υπέρβαροι ή παχύσαρκοι)
  • Που καπνίζουν
Επιδείνωση της ψυχοσωματικής υγείας
Εκτός από τις αγγειακές επιπτώσεις της, η λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός έχει και άλλες ψυχοσωματικές επιπτώσεις που μπορεί να συμβάλλουν στη στυτική δυσλειτουργία.

Η σεξουαλική δραστηριότητα συνδέεται στενά με την ψυχική υγεία. Το άγχος και η κατάθλιψη, που προκαλεί ο κορωνοϊός, μπορούν να οδηγήσουν σε στυτική σεξουαλική δυσλειτουργία και κακή ψυχική διάθεση.

Η Covid-19 εξ άλλου, μπορεί να είναι πιο σοβαρή στους πάσχοντες από υποκείμενα προβλήματα υγείας. Η στυτική δυσλειτουργία, όμως, είναι συνήθως σύμπτωμα κάποιου υποκείμενου προβλήματος. Όταν λοιπόν οι άνδρες με υποκείμενα νοσήματα αρρωστήσουν από το νέο κορωνοϊό, μπορεί να εκδηλώσουν βαρύτερη νόσο και περισσότερες επιπλοκές.

«Από όλα αυτά αντιλαμβανόμαστε για άλλη μία φορά την τεράστια σημασία που έχει ο εμβολιασμός», τονίζει ο κ. Ρόκκας.

Οι ερευνητές της νέας μελέτης υπενθυμίζουν ότι η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να είναι δείκτης της συνολικής υγείας. Επομένως, «ειδικά στους νέους και υγιείς που την εκδηλώνουν αιφνιδίως μετά από λοίμωξη Covid-19, μπορεί να αποτελεί ύποπτη ένδειξη για επιπλοκή».

Είναι, όμως, πολύ νωρίς για να λεχθεί εάν η βλάβη είναι μόνιμη, προσωρινή ή αν μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα. «Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι, με τους οποίους ο νέος κορωνοϊός θα μπορούσε να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία. Απαιτείται όμως πολύ περισσότερη έρευνα προτού καταλάβουμε τι συμβαίνει με βεβαιότητα», τόνισε ο Dr. Jannini.


iatropedia.gr