MY KTEO

Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021

Self test στον ιδιωτικό τομέα: Ξεκίνησε η διάθεσή τους, πόσα και πως θα γίνουν έως τις 30 Ιουνίου


Οδηγίες για το πως θα πρέπει διενεργηθούν τα self test που αντιστοιχούν στις εβδομάδες μέχρι και τις 30 Ιουνίου

Από σήμερα 7 Ιουνίου και μέχρι την Κυριακή 13 Ιουνίου οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα προμηθευτούν από τα φαρμακεία τρία self test, για τις επόμενες τρεις εβδομάδες και μέχρι 30 Ιουνίου. Δηλαδή τα τρία self test πρέπει να γίνουν ως εξής:

ένα self test για την τρέχουσα εβδομάδα το οποίο μπορεί να υποβληθεί μέχρι την Κυριακή 13 Ιουνίου. Κατ' εξαίρεση γι αυτή την εβδομάδα δεν ισχύει η υποχρέωση διενέργειας του self test έως και 24 ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας που ο εργαζόμενος παρέχει την εργασία του με φυσική παρουσία. Έτσι οι εργαζόμενοι μπορούν να υποβάλλονται και να δηλώσουν το αποτέλεσμα του self test οποιαδήποτε ημέρα έως και 13/6/2021.

το δεύτερο self test θα πρέπει να γίνει μία από εβδομάδα μετά την δήλωση του προηγούμενου και θα πρέπει να δηλωθεί από 15 Ιουνίου μέχρι 22 Ιουνίου.

το τρίτο self test θα πρέπει να γίνει επίσης μία εβδομάδα μετά την διενέργεια του προηγούμενου και μέσα στο διάστημα από 23 Ιουνίου μέχρι 30 Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι από 14/6/2021 έως 30/6/2021 ισχύει η υποχρέωση διενέργειας αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου έως και 24 ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας που ο εργαζόμενος παρέχει την εργασία του με φυσική παρουσία.

Υπενθυμίζεται ότι το self test διενεργείται υποχρεωτικά μία φορά την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση του/ης εργαζόμενου/ης στον τόπο παροχής εργασίας και έχει ισχύ για μία εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του. Σε κάθε περίπτωση, όταν μεσολαβούν διαστήματα όπου ο/η εργαζόμενος/η απασχολείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας ή τελεί σε νόμιμη άδεια κ.α., ο επόμενος υποχρεωτικός διαγνωστικός έλεγχος τοποθετείται χρονικά έως και 24 ώρες πριν την ανάληψη της επόμενης υπηρεσίας του/ης με φυσική παρουσία στον συμφωνημένο στην ατομική του/ης σύμβαση τόπο εργασίας.

Το self test αφορά:

α) σε όλους τους/τις εργαζόμενους/ες του ιδιωτικού τομέα που απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας,

β) στους/ στις ωφελούμενους/ες των Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.), που απασχολούνται σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών (Κ.Κ.Π.Π.), συναφείς φορείς, Υπηρεσίες Υπουργείων και άλλων φορέων, προκειμένου να παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία στον συμφωνημένο στην ατομική τους σύμβαση τόπο εργασίας.

Εάν το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) είναι αρνητικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα δήλωση του αρνητικού αποτελέσματος, η οποία αποτελεί το νόμιμο αποδεικτικό για την προσέλευση των εργαζομένων στον χώρο εργασίας.

Τι πρέπει να κάνετε ανάλογα με το αποτέλεσμα

Εάν το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) είναι θετικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα δήλωση του θετικού αποτελέσματος, την οποία οι εργαζόμενοι εκτυπώνουν ή φέρουν σε ηλεκτρονική μορφή. Στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος, τα ανωτέρω πρόσωπα μεταβαίνουν εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών για δωρεάν επαναληπτικό έλεγχο (rapid test ή PCR test) σε δημόσια δομή, όπως αυτές είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, ή σε ιδιωτική δομή της επιλογής τους με επιβάρυνση είτε του εργοδότη είτε δική τους. Μέχρι την ολοκλήρωση της κλινικής εκτίμησης και της αξιολόγησης των ευρημάτων, οι διαγνωσθέντες/είσες θετικοί/ες και οι οικείοι τους, παραμένουν σε κατ' οίκον περιορισμό, ακολουθώντας τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) και εφαρμόζεται το άρθρο 15 του ν. 4722/2020 (Α' 177).

Στην περίπτωση κατά την οποία ο επαναληπτικός έλεγχος είναι θετικός, εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τη δομή εξέτασης, η οποία αποτελεί δικαιολογητικό για να τεθούν τα πρόσωπα σε κατ' οίκον περιορισμό και ακολουθείται το πρωτόκολλο του Ε.Ο.Δ.Υ.

Στην περίπτωση κατά την οποία ο επαναληπτικός έλεγχος είναι αρνητικός, εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τη δομή εξέτασης, η οποία αποτελεί το νόμιμο αποδεικτικό για την προσέλευση των προσώπων στον χώρο εργασίας.

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν υποχρεωτικά το αποτέλεσμα του επαναληπτικού ελέγχου στην Πλατφόρμα Δήλωσης Αποτελεσμάτων COVID-19 Tests του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένων Καταγραφής Αποτελέσματος COVID-19 έπειτα από θετικό αποτέλεσμα Self Test».