MY KTEO

Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021

«Μάχες λοιμωξιολόγων»: Ποιος φταίει για το 4ο κύμα;


 Στους μετανάστες, οι οποίοι είναι σε μεγάλο βαθμό ανεμβολίαστοι, εστιάζει το πρόβλημα η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού. Μάλιστα οι δηλώσεις της αυτές έρχονται σε πλήρη αντίθεση με απόψεις όπως του Νίκου Σύψα, το ότι δηλαδή οι «μετανάστες δεν κινδυνεύουν, γιατί είναι νέοι».

Η ίδια επιρρίπτει ακόμη ευθύνες στην κυβέρνηση για το ότι ενάμιση χρόνο μετά την έναρξη τους πανδημίας της Covid-19 δεν έχει ακόμα ενισχύσει τα ΜΜΜ, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα καθημερινά να συνωστίζονται χιλιάδες εργαζόμενοι. Αντιθέτως, μέχρι στιγμής το μόνο «μέτρο» που ακούστηκε είναι να πληρώνουν «χαράτσι» 40-60 ευρώ (όσο κοστίζει ένα PCR τεστ) οι μη εμβολιασμένοι πολίτες για να μπουν σε ΜΜΜ και να πάνε στην εργασία τους.

Η Λινού είπε χαρακτηριστικά πως «μιλάμε για την έννοια τους ατομικής ευθύνης και ταυτόχρονα συνωστίζονται τα παιδιά και οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία. Η κυβέρνηση δεν παίρνει την πολιτική ευθύνη να εμβολιάσει στον δρόμο όλους τους μετανάστες, νόμιμους και παράνομους. Χρειάζεται ενεργητική προσπάθεια».

Θυμίζουμε πάντως πως και ο καθηγητής Γιάννης Ιωαννίδης είχε αναφερθεί στην ανάγκη να υπάρξουν μαζικοί εμβολιασμοί σε δομές παράτυπων μεταναστών ή σε καταυλισμούς Ρομά.

 

 

Η Αθηνά Λινού μίλησε ακόμη και για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν:

«Η Λινού και η κάθε Λινού είναι εξειδικευμένη σε ορισμένα πράγματα. Υπάρχει ειδικότητα που ασχολείται με την επικοινωνία και τη συμπεριφορά στην υγεία. Αν ήταν τόσο απλό να αλλάξουμε συμπεριφορές, δεν θα είχαμε κάπνισμα, δεν θα είχαμε αλκοολισμό, δεν θα είχαμε ναρκωτικά. Είναι θέμα τεχνικών για την αλλαγή συμπεριφοράς, όχι θέμα γνώσης. Σε αυτό το κομμάτι υπολείπονται οι χώρες του κόσμου, και εμείς πολύ περισσότερο. Υπάρχουν ειδικοί επικοινωνιολόγοι που ασχολούνται με θέματα υγείας και συμπεριφοράς αλλά δεν αξιοποιήθηκαν. Αν είχαμε αναθέσει κάποιες μελέτες, θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε με κέντρα του εξωτερικού, να δούμε τι πείθει περισσότερο τον κόσμο» ανέφερε η Αθηνά Λινού σχετικά με το πώς θα μπορούσαν να πειστούν οι πολίτες να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους.

 

 

Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του καθηγητή Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ Δημήτρη Κούβελα ότι οι κάτω των 40 ετών δεν χρειάζεται να εμβολιαστούν, είπε ότι «η επιστημονική κοινότητα βεβαίως και φέρει ευθύνη. Εγώ με χαρά να αντικρούσω όσα είπε ο Κούβελας. Υπάρχει μια μικρή ομάδα ηλικιών που, ανάλογα και με το εμβόλιο, ωφελούνται λιγότερο από τον εμβολιασμό. Αλλά σε όλους άνω των 40 ετών υπάρχει κίνδυνος ακόμα και να χάσουν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό. Σε αυτά ή τα νεότερα παιδιά πρέπει να πούμε ότι πρέπει να εμβολιαστούν όχι μόνο για να προστατεύσουν τον εαυτό τους, αλλά επειδή κινδυνεύουν και οι γύρω τους».