MY KTEO

Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021

Κορωνοϊός: 6 στα 10 νέα κρούσματα από την ηλικιακή ομάδα 18-39 ετών

 
Οι νέοι 18-39 ετών αντιπροσωπεύουν τα περισσότερα νέα κρούσματα κορωνοϊού που ανιχνεύονται στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες, με πάνω από 6 στις 10 νέες μολύνσεις να προέρχονται από αυτή την ηλικιακή ομάδα.

 

Είναι ενδεικτικό ότι ενώ την προηγούμενη Κυριακή τα κρούσματα κορωνοϊού στις ηλικίες 18-39 ετών ήταν 142.625, σήμερα, μία εβδομάδα μετά, τα κρούσματα είναι 145.829. Δηλαδή, μέσα σε μία εβδομάδα τα κρούσματα στην εν λόγω ηλικιακή ομάδα αυξήθηκαν κατά 3.204.

 

Και ενώ το ποσοστό νοσούντων ηλικίας 18-39 ετών ήταν την περασμένη Κυριακή στο 34,3%, πλέον το ποσοστό έχει ανεβεί στο 34,6%.

 

Στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες η αύξηση των κρουσμάτων είναι ηπιότερη. Ενδεικτικά στους 40-64 ετών τα κρούσματα είναι 1.016 περισσότερα από την προηγούμενη Κυριακή, 27 Ιουνίου.

 

 

Κορυφώνεται η αγωνία

Και ενώ η αγωνία κορυφώνεται παγκοσμίως για τις επιπτώσεις της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού, το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα έχει «κόψει» ταχύτητα. Η εικόνα δεν οφείλεται μόνο στο καλοκαίρι που ξεκίνησε, αλλά κυρίως στο γεγονός ότι πλέον έχουμε αγγίξει τον «σκληρό πυρήνα» των ανεμβολίαστων οι οποίοι είτε παρασυρμένοι από θεωρίες συνωμοσίας, είτε επειδή φοβούνται, είτε επειδή δεν έχουν πεισθεί ακόμη, δεν επιλέγουν να κάνουν το εμβόλιο, προκειμένου να προστατευτούν οι ίδιοι αλλά και οι συνάνθρωποί τους με τους οποίους έρχονται σε επαφή.

 

Ετσι, η κυβέρνηση υψώνει τείχη στους ανεμβολίαστους, με εμπόδια που ορθώνει καθημερινά σε διασκέδαση, μετακινήσεις και χώρους εργασίας, επιτρέποντας ταυτόχρονα στους εμβολιασμένους να απολαύσουν επιστροφή στην κανονικότητα.

 

Βασική παράμετρος στη σκλήρυνση της στάσης της αποτελεί η παραλλαγή Δέλτα, που είναι πιο μεταδοτική από το ίδιο στέλεχος του ιού και εξαπλώνεται ταχύτατα.

 

Οι φόβοι για έξαρση της πανδημίας το φθινόπωρο είναι διάχυτοι στην επιστημονική κοινότητα διεθνώς, ωστόσο άπαντες «ξορκίζουν» την πιθανότητα νέων γενικευμένων lockdown.

 

Υπό αυτά τα δεδομένα, έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής συνολικά 8.559.280 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 3.878.045 αφορούν και τις δύο δόσεις. Οι 4.923.673 έχουν κάνει την πρώτη δόση εμβολίου σύμφωνα με τα στοιχεία του emvolio.gov.gr.

Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/ellada/koronoios-6-sta-10-nea-kroysmata-apo-ilikies-18-39-eton-neoi