MY KTEO

Σάββατο 10 Ιουλίου 2021

«Κλείδωσε» η ρύθμιση σε 60 δόσεις για τα χρέη της πανδημίας


 Άμεσα αναμένονται οι ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών για την ευνοϊκή ρύθμιση εξόφλησης των χρεών της πανδημίας για φόρους και εισφορές, καθώς επιτεύχθηκε σχετική συμφωνία με τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών, τα οποία πάντως έκλεισαν το δρόμο σε μια πιο «γενναιόδωρη» ρύθμιση σε 72 δόσεις, την οποία είχε εξετάσει το υπουργείο, κρατώντας τον αριθμό των δόσεων στις 60.

 

Ειδικότερα, για τα χρέη που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας και θα αρχίσουν να εξοφλούνται από την 1η Ιανουαρίου του 2022, θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα, πιιθανότατα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, η ρύθμιση που θα τεθεί σε ισχύ, ώστε να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο. Η ρύθμιση δεν θα αλλάζει το αυστηρό πνεύμα της ήδη ισχύουσας, που προβλέπει εξόφληση σε έως 24 άτοκες ή έως 48 έντοκες δόσεις, και η οποία δίνει τη δυνατότητα ένταξης μόνο σε επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που δέχθηκαν πλήγμα από την κρίση της πανδημίας.

 

 

Έτσι, και στη νέα ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν φορολογούμενοι τεσσάρων κατηγοριών:

 

Επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή.

Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που εμφάνισαν μείωση του τζίρου και περιλαμβάνονται στις λίστες με τους πληττόμενους ΚΑΔ.

Εργαζόμενοι που ήταν σε καθεστώς αναστολής και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια.

Ο αριθμός των δόσεων για τα χρέη που γεννήθηκαν μετά τον Μάρτιο του 2020 και θα είναι «παγωμένα» ως το τέλος του 2021 θα είναι 60, καθώς οι Θεσμοί έκριναν ότι θα ήταν υπερβολική και θα εξασθενούσε την κουλτούρα πληρωμών μια αύξηση των δόσεων σε 72. Ο αριθμός των δόσεων θα προσδιορίζεται ξεχωριστά για κάθε οφειλέτη, με βάση το ύψος της οφειλής και την οικονομική κατάστασή του.

 

Δυσάρεστη έκπληξη για τους οφειλέτες θα αποτελέσει η πιθανή κατάργηση της δυνατότητας εξόφλησης σε άτοκες δόσεις, που προβλέπεται σήμερα για την εξόφληση σε έως 24 δόσεις. Το πιθανότερο σενάριο προβλέπει ότι όλες οι δόσεις θα είναι έντοκες, δηλαδή θα επιβαρύνονται με επιτόκιο ίσο με αυτό των πράξεων Κύριας Αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (MRO), που είναι σήμερα μηδενικό, με προσαύξηση 3,00%.

 

Πέραν του σχεδίου για τα κορονοχρέη, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να ανακοινώσει και νέα πρωτοβουλία για την αναβίωση παλαιότερων, ευνοϊκών πλάνων εξόφλησης χρεών σε 100 - 120 δόσεις, για τους οφειλέτες που επλήγησαν από την πανδημία και έχασαν, εξ αυτού του λόγου, αυτές τις ευνοϊκές ρυθμίσεις, οι οποίες προβλέπονταν, αντίστοιχα, από τους νόμους 4321/2015 και 4611/2019.

 

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη ευκαιρία επανένταξης σε αυτές τις ευνοϊκές ρυθμίσεις είχε δοθεί τον Δεκέβριο του 2020 στις πληττόμενες από την πανδημία επιχειρήσεις και επαγγελματίες, εφόσον είχαν χάσει τις ρυθμίσεις κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος Μαρτίου 2020 έως και Νοεμβρίου 2020, θα πλήρωναν εμπρόθεσμα τη δόση του Δεκεμβρίου 2020. είχαν τακτοποιήσει ή εξοφλήσει με νόμιμο τρόπο τις λοιπές ληξιπρόθεσμες οφειλές τους μέχρι 31-12-2020 και είχαν εξοφλήσει τις προ πανδημίας μηνιαίες δόσεις.

 

Οι νέες ρυθμίσεις έρχονται σε μια περίοδο κλιμάκωσης της ανησυχίας για διόγκωση των απλήρωτων οφειλών στην εφορία, καθώς τα στοιχεία έδειξαν ότι ο Μάιος ήταν ένας πολύ κακός μήνας, όπου αυξήθηκαν δραματικά οι απλήρωτοι φόροι. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη εκτινάχθηκαν κατά 266% σε σχέση με τον Μάιο του 2020 και ανήλθαν στα 340 εκατ. ευρώ.

 

Στο πεντάμηνο, τα νέα ληξιπρόθεσμα έφθασαν τα 2,9 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 15% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020. Συνολικά, τα «κόκκινα» χρέη στην εφορία ξεπέρασαν τα 109 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 24,753 δισ. ευρώ είναι ανεπίδεκτα είσπραξης, ενώ εισπράξιμα θεωρούνται  84,331 δισ. ευρώ. Ο αριθμός των οφειλετών ξεπερνά τους 3,9 εκατομμύρια φορολογούμενους.