MY KTEO

Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021

Κορωνοϊός: Ανιχνεύθηκαν ακόμα 67 κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα - 1 παραμένει στην Εύβοια


 Αργά αλλά σταθερά κερδίζει έδαφος στη χώρα μας το στέλεχος Δέλτα που έχει δημιουργήσει ο νέος κορωνοϊός. Σύμφωνα με τον σημερινό, εβδομαδιαίο απολογισμό του ΕΟΔΥ, η γονιδιωματική ανάλυση 1.372 δειγμάτων του διμήνου 1 Μαΐου έως 2 Ιουλίου 2021 αποκάλυψε ακόμα 67 κρούσματά της.

Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων του στελέχους Δέλτα που έχουν επιβεβαιωθεί έως σήμερα στη χώρα μας, σε σύνολο 20.932 δειγμάτων, είναι 121. Αντιστοιχούν σε ποσοστό 0,67% του συνόλου.

 

Το στέλεχος που εξακολουθεί να επικρατεί στη χώρα μας είναι το Άλφα (βρετανική μετάλλαξη). Εντοπίστηκε σε 821 από τα 1.372 δείγματα του τελευταίου διμήνου.

Κρήτη και Αθήνα τα περισσότερα

Τα περισσότερα κρούσματα του στελέχους Δέλτα εντοπίζονται στην Κρήτη. Ειδικότερα, από την έναρξη των γονιδιωματικών αναλύσεων έως τις αρχές Ιουλίου, στο Ηράκλειο ανιχνεύθηκαν 58 κρούσματα και στο Ρέθυμνο 3. Τα 31 από τα 58 κρούσματα του Ηρακλείου προέρχονται από ιχνηλατήσεις γνωστών κρουσμάτων ή/και συρροές.

 

Στην Αττική έχουν εντοπιστεί 39 από τα κρούσματα του στελέχους Δέλτα. Η κατανομή τους είναι ως εξής:

 

Ανατολική Αττική – 9 κρούσματα

Βόρειος Τομέας Αθηνών – 4

Δυτική Αττική – 0

Δυτικός Τομέας Αθηνών – 3

Κεντρικός Τομέας Αθηνών – 15

Νήσων – 0

Νότιος Τομέας Αθηνών – 5

Πειραιώς – 1

Άγνωστος τομέας Αττικής – 2

Τέσσερα ακόμα κρούσματα του στελέχους Δέλτα έχουν ανιχνευθεί στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

 

Στην υπόλοιπη Ελλάδα

Πέντε κρούσματα έχουν εντοπιστεί στη Θεσσαλονίκη και 4 στη Λέσβο. Δύο κρούσματα έχουν εντοπιστεί στην Πάρο. Τέλος, από ένα κρούσμα έχει εντοπιστεί σε:

 

Αργολίδα

Αχαΐα

Εύβοια

Κορινθία

Λάρισα

Χαλκιδική

Συνολικά στη χώρα μας έχουν ανιχνευθεί δεκάδες διαφορετικά στελέχη, άλλα εκ των οποίων είναι πιο ανησυχητικά (Variants of Concern, όπως τα στελέχη Άλφα, Βήτα, Δέλτα) και άλλα λιγότερο (Variants of Interest). Τα επικρατέστερα όμως είναι τα Άλφα, B.1.1.318 (στέλεχος E484K), Βήτα και Δέλτα.