Evia Top: Η συνταγή της ημέρας: Φακές beluga με γαρίδες σωτέ

ΚΤΕΟ ΒΑΡΔΑΚΩΣΤΑΣ

Δευτέρα, 5 Ιουλίου 2021

Η συνταγή της ημέρας: Φακές beluga με γαρίδες σωτέ


Υλικά Συνταγής:
6 γαρίδες
1 κ.σ ελαιόλαδο
1 καυτερή πιπεριά
1 /2 σκ. σκόρδο
χυμό και ξύσμα από 1 λάιμ
λίγο αλάτι
Για τις φακές
1 φλ. φακές beluga
1 φλούδα πορτοκαλιού
1 δαφνόφυλλο
1 κλωνάρι φρ Θυμάρι 2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μικρό ξερό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
2 φρέσκα τρυφερά κρεμμύδια (ψιλοκομμένα με τα φύλλα τους)
1 κλωνάρι σέλερι (ψιλοκομμένο)
1 καρότο (τριμμένο)
1 κόκκινη πιπεριά (κομμένη σε λεπτά μπαστουνάκια)
100 γραμ. πράσινα ψιλά φασολάκια βρασμένα (κατεψυγμένα ή φρέσκα ανάλογα την εποχή)
2 κ.σ. φρέσκο δυόσμο (ψιλοκομμένο)
2 κ.σ. μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
Για το ντρέσινγκ μουστάρδας
2 κ.σ. μουστάρδα
2 κ.σ. κόκκινο ξίδι
1/2 πορτοκάλι (χυμός)
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση:
Για τις μαύρες φακές beluga με γαρίδες σωτέ, την φανταστική αυτή συνταγή, θα ετοιμάσουμε πρώτα τις φακές. Τις βράζουμε πρώτα για 5΄ και αλλάζουμε το νερό για τις φακές beluga με γαρίδες.

Βράζουμε τις φακές με καθαρό νερό μαζί με την φλούδα πορτοκαλιού, το δαφνόφυλλο και το θυμάρι, μέχρι να είναι αλ ντέντε. Προσοχή να μην παραβράσουν. Τις θέλουμε σπυρωτές για την σαλάτα.
Τις στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε για 3΄ λεπτά το κρεμμύδι, το σέλερι, την πιπερίτσα και το άσπρο μέρος των φρέσκων κρεμμυδιών, ανακατεύοντας μέχρι να γίνουν διάφανα.

Στραγγίζουμε τις ζεστές φακές και τις ρίχνουμε στο τηγάνι με τα κρεμμύδια. Ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε και όλα τα υλικά του ντρέσινγκ και ανακατεύουμε. 

Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα πράσινα φύλλα των κρεμμυδιών, το καρότο, την πιπεριά, τα φασολάκια και τα μυρωδικά. Αλατοπιπερώνουμε κι ανακατεύουμε.

Για τις γαρίδες σωτέ στο τηγάνι
Καθαρίζουμε τις γαρίδες από το κέλυφος. Κρατάμε το κεφάλι ενωμένο με το σώμα της γαρίδας.
Σε ένα μπολ βάζουμε τις γαρίδες, το ελαιόλαδο, το σπασμένο σκόρδο και λίγο αλάτι. Προσθέτουμε την καυτερή πιπεριά, ψιλοκομμένη κι ανακατεύουμε.

Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι μέχρι να κάψει σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε τις γαρίδες και σοτάρουμε για 3΄-4΄ γυρίζοντας τες να κοκκινίσουν ολόγυρα. Τέλος προσθέτουμε τον χυμό λάιμ.

Αποσύρουμε από την φωτιά. Σερβίρουμε τις φακές με τα λαχανικά και γαρνίρουμε με τις γαρίδες σωτέ. Πασπαλίζουμε τα πιάτα με λίγο ξύσμα λάιμ.


argiro.gr