MY KTEO

Τρίτη 6 Ιουλίου 2021

Λαϊκή Συσπείρωση Κύμης- Αλιβερίου για παραλίες Αλιβέρι: Παραλίες ελεύθερες για όλο το λαό με δωρεάν υποδομές


Το φετινό καλοκαίρι βρίσκει μεγαλύτερο κομμάτι από τις παραλίες της Κοινότητας Αλιβερίου δεσμευμένο από επιχειρηματική δραστηριότητα που απλώνεται στα σημεία -  φιλέτα χωρίς να αφήνει την παραμικρή δυνατότητα στους λουόμενους της περιοχής να απολαύσουν την παραλία ελεύθερα, ανεμπόδιστα και δωρεάν.

Είναι χαρακτηριστικό το θέμα που έχει προκύψει στον Κάραβο όπου η ολοκληρωτική κάλυψη του αιγιαλού με τραπεζοκαθίσματα και κατασκευές από επιχείρηση της περιοχής, προκαλεί τις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες μεγάλου μέρους  δημοτών καθώς δεν μπορούν να κάνουν μπάνιο όσοι δε θέλουν να καθίσουν στην καφετέρια.

Αλλά και η ανησυχία που προκαλούν οι ξαπλώστρες  που σαν τα μανιτάρια φυτρώνουν στην παραλία του Ποντικού και φαίνεται να επεκτείνονται  και στο Ρίφι.

Διαπιστώνουμε συνεπώς, ότι και στην περιοχή μας ανοίγει όλο και περισσότερο ο δρόμος προκειμένου οι παραλίες να παραδίνονται σε επιχειρηματίες, που τις έχουν μετατρέψει είτε σε αυλές των μαγαζιών τους είτε σε απλησίαστες για τους πολλούς "οργανωμένες" ακτές. Για την κατάσταση αυτή, την ευθύνη έχουν οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ διαχρονικά. Οι δημοτικές αρχές επίσης όλα αυτά τα χρόνια έχουν σταθεί συνοδοιπόροι των κυβερνήσεων, καθώς αντιμετωπίζουν τις παραλίες ως πηγή εσόδων, μέσω της ιδιωτικοποίησής τους. Μάλιστα η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της ΕΤΑΔ και του ΤΑΙΠΕΔ, παραχώρησε τις παραλίες στους δήμους με την προϋπόθεση να τις παραχωρήσουν σε επιχειρηματίες και να αποδίδουν ετήσιο ποσοστό από τα έσοδα των μισθώσεων στο κράτος.

Ταυτόχρονα, αυτό το νομικό πλαίσιο, δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να παραχωρούν την απλή χρήση αιγιαλού και παραλίας προς επιχειρηματική εκμετάλλευση με fast track διαδικασίες, δηλαδή μόνο με την προσκόμιση κάποιων απλών δικαιολογητικών πράγμα που ανοίγει το δρόμο για την επέκταση κάθε είδους επιχειρηματικής δράσης στις λεγόμενες "ελεύθερες" πλαζ, με το μάρμαρο να πληρώνουν οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες .

Οι  ελεύθερες πλαζ όπως αυτή της Ακτής Νηρέως,  στις οποίες καταφεύγουν συχνά όσοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος των "οργανωμένων" ακτών, ή απλά ψάχνουν ένα ήσυχο μέρος να απολαύσουν το μπάνιο τους, βρίσκονται σε άθλια κατάσταση από άποψη καθαριότητας και υποδομών. Είναι γνωστή η τακτική της υποβάθμισης, που οδηγεί δήθεν δικαιολογημένα στη "λύση" της εμπορευματοποίησης και στον "σωτήρα" επιχειρηματία - επενδυτή.

Στον καπιταλισμό η γη, το περιβάλλον, οι παραλίες, οι αιγιαλοί αντιμετωπίζονται σαν εμπορεύματα. Οι χρήσεις γης καθορίζονται με βάση όχι τις λαϊκές ανάγκες αλλά το κέρδος. Οι ελεύθεροι χώροι θεωρούνται πολυτέλεια, γιατί δεν φέρνουν χρήμα. Η αντιλαϊκή πολιτική βάζει στο στόχαστρο τη δουλειά μας, το εισόδημά μας, την ποιότητα ζωής μας, την υγεία μας, την αναψυχή μας!

Ως εδώ! Έχουμε πληρώσει ήδη πάρα πολλά! Η ξεκούραση, η αναψυχή, οι παραλίες, οι θάλασσες δεν είναι εμπορεύματα, είναι δικαίωμά μας! Απαιτούμε:

l    το σταμάτημα οποιασδήποτε  κατασκευής από ιδιώτες που καταπατά τον αιγιαλό

l     πρόσβαση ανεμπόδιστη όλου του λαού στην παραλία χωρίς καμία υποχρέωση κατανάλωσης από οποιαδήποτε επιχείρηση

l    ελεύθερη πρόσβαση του λαού σε όλες τις παραλίες με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητες σε παραλίες και αιγιαλούς

Η εκλεγμένη με τη Λαϊκή Συσπείρωση στην Δημοτική Ενότητα Αλιβερίου

Κ. Παπουτσή