MY KTEO

Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021

Πότε θα ξεμπλοκάρουν οι εκκρεμείς συντάξεις ΙΚΑ -ΟΑΕΕ


Σχέδιο ταχείας εκκαθάρισης 20.000 εκκρεμών συντάξεων διαδοχικής ασφάλισης σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ "τρέχει” ο e-ΕΦΚΑ.

O λόγος για συντάξεις τις οποίες έχουν αιτηθεί συνταξιούχοι που είχαν ασφάλιση στο ΙΚΑ και έπειτα στον ΟΑΕΕ (ή αντίστροφα, πρώτα στο ΙΚΑ και μετά στον ΟΑΕΕ) και δεν είχαν, ως τώρα,  καταβληθεί  λόγω δυσλειτουργίας των αρμοδίων υπηρεσιών του e- ΕΦΚΑ.

Έχει ήδη συγκροτηθεί ομάδα εργασίας στελεχών των ταμείων και σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr θα αναλάβει την ψηφιοποίηση των "φακέλων” των εκκρεμών συντάξεων και τη συγκέντρωσή τους σε ένα ενιαίο "κέντρο”.

Το "κέντρο” αυτό θα αναλάβει την εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων διαδοχικής ασφάλισης ΙΚΑ-ΟΑΕΕ ιδίως στο νομό Αττικής, όπου καταγράφεται το 40% των σχετικών εκκρεμών αιτήσεων.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως τα αποτελέσματα της εργασίας της εν λόγω ομάδας θα αρχίσουν τους αμέσως επόμενους μήνες.

Ωστόσο, σημειώνουν πως σε πλήρη λειτουργία θα βρίσκεται ο εν λόγω μηχανισμός μέχρι τα μέσα-τέλη Φθινοπώρου. 

Από εκεί και πέρα οι ρυθμοί έκδοσης νέων συντάξεων διαδοχικής ασφάλισης θα αυξηθούν αποφασιστικά, οδηγώντας σύντομα στην εκκαθάριση όλων των εκκρεμών αιτήσεων.

Σημειώνεται, την ίδια ώρα, πως σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπ. Εργασίας, σε σχέση με τις διεθνείς συντάξεις επίκειται ταχύτερη απονομή των διεθνών συντάξεων αλλά και άμεση διεκπεραίωση αιτημάτων για θέματα παροχών σε χρήμα σηματοδοτεί η ένταξη του e-ΕΦΚΑ στο ευρωπαϊκό σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών EESSI.

Το σύστημα EESSI αποτελεί ένα κλειστό ηλεκτρονικό σύστημα διακίνησης πληροφοριών μεταξύ των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης των 27 κρατών μελών της Ε.Ε., των χωρών του Ε.Ο.Χ., της Ελβετίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μέσω του EESSI διασυνδέονται τα συστήματα των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης των παραπάνω χωρών, με σκοπό την πλήρη ηλεκτρονική διαχείριση και ανταλλαγή των αναγκαίων ασφαλιστικών πληροφοριών.

Εξάλλου, όπως ανέφερε δελτίο τύπου του e-ΕΦΚΑ, σε σχέση με το συνολικό "μέτωπο” της μείωσης των εκκρεμών συντάξεων σημειώθηκε μείωση των εκκρεμών συνταξιοδοτικών αιτημάτων για 7ο συνεχή μήνα και παρά τον διπλασιασμό των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης, προκύπτει από τα στοιχεία της έκθεσης του συστήματος "ΑΤΛΑΣ" που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) και αφορά τον μήνα Απρίλιο 2021.

Έτσι, η αύξηση του ρυθμού ολοκλήρωσης των αιτημάτων τον Απρίλιο 2021 ανέρχεται σε 162% έναντι του Απριλίου του 2020 και 74% έναντι του Απριλίου 2019.

Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο ολοκληρώθηκαν 18.531 αιτήματα συνταξιοδότησης συγκριτικά με 7.071 τον Απρίλιο του 2020 και 10.633 τον αντίστοιχο μήνα του 2019.



capital.gr του Δημήτρη Κατσαγάνη