MY KTEO

Σάββατο 17 Ιουλίου 2021

Ερώτηση του Γιώργου Μαρίνου για το επικείμενο κλείσιμο τραπεζών στο δήμο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγ. Άννας


Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο Βουλευτής Εύβοιας του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, για το επικείμενο κλείσιμο τραπεζών στο δήμο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγ. Άννας.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στους κατοίκους της περιοχής του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης- Αγίας Άννας η απόφαση των Τραπεζικών ομίλων της ΠΕΙΡΑΙΩΣ και της ΕΘΝΙΚΗΣ τράπεζας, να κλείσουν τα καταστήματά τους στην Λίμνη (Πειραιώς και Εθνική) και στο Μαντούδι (Πειραιώς).

Σοβαρά προβλήματα θα αντιμετωπίσουν οι συνταξιούχοι, οι οποίοι ούτε είναι εξοικειωμένοι με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, ούτε αντέχουν το κόστος των συχνών μετακινήσεων σε άλλες πόλεις (Ιστιαία ή Χαλκίδα). Οι τράπεζες αυτές διαχειρίζονται το σύνολο σχεδόν των αγροτικών δανείων και καταθέσεων, η επικείμενη παύση λειτουργίας των καταστημάτων, θα πλήξει άμεσα και συντριπτικά την οικονομική δραστηριότητα κατοίκων και εργαζομένων που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την παρουσία τράπεζας, ειδικά δε για τους αγρότες και μικρομεσαίους επαγγελματίες, τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.

Η παραπάνω ενέργεια δεν είναι "κεραυνός εν αιθρία". Εντάσσεται στη συνολικότερη πολιτική των τραπεζών που προωθούν σχέδιο συρρίκνωσης των δικτύων τους σε όλη την Ελλάδα, μείωσης προσωπικού, με στόχο την ελαχιστοποίηση του λειτουργικού τους κόστους και συνοδεύεται με επίθεση στα εργασιακά κι ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στις τράπεζες.

Οι τράπεζες όλα αυτά τα χρόνια, στην προηγούμενη οικονομική κρίση του 2008, στην σημερινή επίσης, χρηματοδοτήθηκαν αδρά από το κρατικό προυπολογισμό, τους δόθηκαν απλόχερα οι “ενέσεις” ρευστότητας όπως γλαφυρά τις ονόμαζαν οι κυβερνήσεις ως εκπρόσωποι του κεφαλαίου. Ξεζουμίζουν τον κάθε εργαζόμενο και επαγγελματία με τα μεγάλα επιτόκια, με τους πλειστηριασμούς και κατασχέσεις σπιτιών και περιουσιών. Βγάζουν τεράστια κέρδη από τις όποιες λίγες καταθέσεις των εργαζομένων, τις αξιοποιούν για να θησαυρίζουν, και τώρα αποφασίζουν ξαφνικά για τους δικούς επιχειρηματικούς σχεδιασμούς να κλείσουν τα καταστήματά τους σε διάφορες περιοχές .

Οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές τόσο για τους εργαζόμενους στις τράπεζες που θα βιώσουν μια μεγάλη περιπέτεια οικογενειακής μετακίνησης και θα τεθεί σε κίνδυνο ακόμα και το δικαίωμά τους στην εργασία, όσο και για τις υπόλοιπες λαϊκές οικογένειες των περιοχών αυτών, τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, τους επαγγελματίες, τους αγρότες.

Στη βάση αυτή, συνολικά, έχει εκφραστεί ήδη η μαζική απαίτηση να μην κλείσει κανένα υποκατάστημα.


Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε να μην σταματήσει η λειτουργία του καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στη Λίμνη και στο Μαντούδι, το κατάστημα της Εθνικής στη Λίμνη και να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτές.