MY KTEO

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021

Χωριό Ευαγγελισμός: Επιστολή διαμαρτυρίας κατοίκων εξαιτίας του κινδύνου πυρκαγιάς από το ενδεχόμενο εγκατάστασης υποσταθμού στο χωριό


Η φωτιά σε υποσταθμό στο Αργυρό Ευβοίας απέδειξε την επικινδυνότητα αυτών των εγκαταστάσεων και ότι πρέπει να προλαμβάνεται εξ αρχής να βρίσκονται μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Η πυρκαγιά στο υποσταθμό στις 25 Ιουνίου 2021 στην περιοχή αυτή του Δύστου από μετασχηματιστή, καταρρίπτει κάθε θεωρία ότι είναι απίθανο να προκληθεί φωτιά εκεί, όταν πλέον σε πρακτικό επίπεδο περίτρανα αποδεικνύεται ότι πάντα οι βιομηχανικές αυτές εγκαταστάσεις ηλεκτρικού ρεύματος, πρέπει να βρίσκονται σε μια απόσταση ασφάλειας από εκεί που κατοικούν άνθρωποι. 

Στο χωριό Ευαγγελισμός που βρίσκεται στο Νοτιοανατολικό μέρος της Εύβοιας, διεξάγονταν εργασίες για την κατασκευή υποσταθμού ανύψωσης τάσης 33/150 kV σε μια απόσταση «αναπνοής» από τα σπίτια του χωριού.

Στις 25 Ιουνίου 2021 το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών αποφάσισε την προσωρινή διαταγή διακοπής των εργασιών για την κατασκευή υποσταθμού ανύψωσης τάσης στο χωριό Ευαγγελισμό.

Στο σημείο αυτό που βρίσκονται άνθρωποι, σε μέρος με μια βλάστηση ειδικά κοντά όπου και η σχετική εγκατάσταση , που η μετάβαση πυροσβεστικών οχημάτων προς το χωριό θέλει κάποιο χρονικό διάστημα (χωρίς την προετοιμασία) τι θα συμβεί αν ξεσπάσει φωτιά; Ένας σπινθήρας, κεραυνός , μπλακ αουτ σε ένα μετασχηματιστή που φτάνουν κάποιες δεκάδες τόνους και οι φλόγες φθάνουν τα 20 μέτρα ύψος; να συνυπολογίσουμε τους ανέμους; Και μόνο η λέξη Κάβο Ντόρος είναι αρκετή καθώς το πρόθεμα, ισχυροί, μέτριοι κτλ. δεν χρειάζονται!

Αναλογιζόμαστε αν υπάρξει φωτιά κατά την διάρκεια της νύχτας και σε λίγα λεπτά σπίτια και άνθρωποι θα εγκλωβιστούν, καθώς αυτή η εγκατάσταση αν γίνει θα βρίσκεται μια απλή σπιθαμή από τα σπίτια; Όταν δεν θα υπάρχει χρόνος αντίδρασης;

Γιατί πρέπει να γίνονται λάθη που θα θέσουν ανθρώπους σε κίνδυνο όταν μπορεί και πρέπει να αποφθεχθούν; γιατί να υπάρχει μια εγκατάσταση σε ένα μέρος, όπως ο Καφηρέας, με τόσα τετραγωνικά χιλιόμετρα, να είναι τόσο κοντά στα σπίτια;

Λέγεται πολλές φορές ότι ο υποσταθμός είναι δίπλα στα σπίτια, κοντά στο οικισμό κτλ. όχι δεν είναι κοντά στο χωριό, είναι στο χωριό Ευαγγελισμός!

Όλα τα αλλα είναι απλοί αριθμοί, το 250 και το 200 μ. σε καμιά περίπτωση δεν αλλάξει κάτι, καθώς ουσιαστικά θα είναι στο χωριό, τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο!

Ήδη εστάλη επιστολή διαμαρτυρίας από κατοίκους του χωριού Ευαγγελισμός που συνοδεύεται από υπόγραφες, προς τους αρμοδίους φορείς.

Η σύνεση, τα γεγονότα όπως και λόγοι που αφορούν την ασφάλεια των κατοίκων από έκρηξη ή πυρκαγιά όπως έχει επισημανθεί, μας δείχνουν ότι δεν πρέπει να υπάρξει αυτή η κατασκευή στο χωριό!

Και όταν σε ένα μέρος ζουν άνθρωποι και ειδικά μικρά παιδιά, τότε περισσεύουν οι δικαιολογίες και όλα τα αλλα, καθώς κανένα σχέδιο, κανένα καλώδιο , καμία κατασκευή δεν έχει περισσότερη αξία από τους ανθρώπους!

kavodoros.blogspot.com