MY KTEO

Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021

Στο «τραπέζι» η ολική επαναφορά της μάσκας


Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκε και πάλι χθες ο ημερήσιος αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας, πυροδοτώντας νέες ζυμώσεις για νέα ανάγνωση και αναπροσαρμογή των περιοριστικών μέτρων με στόχο την ανάσχεση της πανδημίας. 

Αναλυτικότερα  , η χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ κατέγραψε 1.820 νέα κρούσματα  σε 59.903 τεστ (προχθές 1.797 σε 66.464 τεστ) με τη θετικότητα να φτάνει το 3,03% και τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων τις 430.960. Στις ΜΕΘ 159 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ αυξήθηκαν οι νέες εισαγωγές, με 59 ασθενείς να μπαίνουν στα νοσοκομεία όλης της επικράτειας. Επίσης 9 ασθενείς έχασαν τη μάχη με τον ιό, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στις 12.760. 

Η επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας οδήγησε  στην απαγόρευση των ορθίων στα κέντρα διασκέδασης  , ωστόσο, αναμένεται να φέρει και νέους περιορισμούς. 

Οι ειδικοί συνεδρίασαν χθες και σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι των συζητήσεων έπεσε και  η επαναφορά της χρήσης μάσκας σε όλους τους χώρους και τους εξωτερικούς  , ένα θέμα για το οποίο επιστήμονες και κυβέρνηση τονίζουν καθημερινά ότι έχει παρερμηνευθεί. 

Δεν υπήρξε ποτέ απαλλαγή από τη χρήση μάσκας  , τόνισε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη προσθέτοντας ότι η απόφαση για μερική κατάργηση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους ανακοινώθηκε στις 23 Ιουνίου μετά από ομόφωνη εισήγηση της επιτροπής των ειδικών. 

Αρκετοί είναι επίσης οι επιστήμονες που ζητούν την πλήρη επαναφορά της χρήσης της μάσκας, με τον πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου να το χαρακτηρίζει «ατελέσφορο μέτρο». «Εκτός από δύσκολο θα είναι και ατελέσφορο, ακόμη και αν αποφασίσουμε την πλήρη επαναφορά της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, διότι είναι μέτρο δύσκολο στην εφαρμογή του», είπε στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σύμφωνα με τον οποίο πρέπει «πρέπει να επικεντρωθούμε στον εμβολιασμό». 

 Αναφερόμενος στα μέτρα που θα συζητήσει η επιτροπή των ειδικών για να εισηγηθεί στην κυβέρνηση, ο κ. Εξαδάκτυλος είπε ότι αποδοτικά μπορεί να είναι μόνο τα αυστηρά μέτρα, τα οποία δεν χρειάζεται να ληφθούν και μπορείνα μην ληφθούν εάν εμβολιαστεί το ανεμβολίαστο κομμάτι του πληθυσμού άνω των 50 ετών. 

Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα που είναι εκκρεμές αφορά το αν τελικά θα λειτουργήσουν εσωτερικοί χώροι μόνο για εμβολιασμένους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση αυτή επανεξετάζεται και μέσα στις επόμενες ημέρες θα έχουμε επίσημες αποφάσεις από το Μαξίμου. 

Σχολιάζοντας αυτό το μέτρο ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου άφησε να εννοηθεί ότι λογικά θα υπάρξει σχετική εισήγηση, λέγοντας ότιεάν υπάρξει τέτοια απόφαση θα βγάλει και από την δύσκολη θέση τους επιχειρηματίες σχετικά με την χρήση των εσωτερικών χώρων των καταστημάτων τους. 

Επίσης, οι ειδικοί αναμένεται να ζητήσουν τη διεξαγωγή αυξημένων ελέγχων για τις κατηγορίες πολιτών που εμφανίζουν υψηλή κινητικότητα με αποτέλεσμα να εντοπίζονται σε αυτές τις ομάδες περισσότερα κρούσματα. 

Τέλος, να σημειωθεί ότι ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος  απέρριψε χθες το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί το μοντέλο που έχει εφαρμοστεί για τις μετακινήσεις προς τα νησιά  και στις χερσαίες μετακινήσεις. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο κ. Σκέρτσος είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται στο τραπέζι το συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο εκτίμησε ότι είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στις μετακινήσεις με ΙΧ αυτοκίνητο. 


naftemporiki.gr