MY KTEO

Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021

Χαμηλώνει ο πήχης εσόδων από τον τουρισμό


Πλησιάζοντας στα μέσα του καλοκαιριού ο πήχης εσόδων για τον ελληνικό τουρισμό αναπόφευκτα χαμηλώνει, καθώς ήδη φαίνεται ανέφικτος ο αρχικός στόχος, που αποτυπώθηκε και στον προϋπολογισμό του 2021.

Η επίτευξη ταξιδιωτικών εισπράξεων φέτος στο 50% εκείνων του 2019 (18,1 δισ. ευρώ) με τα νέα δεδομένα μοιάζει με όνειρο θερινής νυκτός. Αλλά ακόμα και το 40% δείχνει μακρινό, ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις με επίκεντρο την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τουριστικοί παράγοντες κατεβάζουν τον στόχο εσόδων στο 30%-35% του 2019, δηλαδή γύρω στα 6 δισ. ευρώ, όταν πέρυσι ήταν 4,2 δισ. ευρώ.

Συνεπώς, όπως έχει γράψει το «Σin», παρά τις προσδοκίες που είχαν αρχικά καλλιεργηθεί, η φετινή τουριστική σεζόν περισσότερο θα θυμίζει τη δραματική περυσινή, παρά την εντυπωσιακή του 2019. Μάλιστα, στον δημόσιο λόγο κυβερνητικών παραγόντων του τουρισμού ήδη προτάσσεται η σύγκριση με το 2020 και υποχωρούν οι αναφορές στο 2019. Ώστε στο τέλος να προβληθεί η άνοδος από πέρυσι, που όμως ο τουρισμός «έπιασε πάτο». Υπενθυμίζεται, ότι το 2020 επισκέφθηκαν συνολικά τη χώρα μας από το εξωτερικό 7,4 εκατ. άτομα, έναντι 31,3 εκατ. το 2019 (μείωση 78%).

Τα καλά και τα κακά νέα

Ανάσα αισιοδοξίας δίνει η είδηση ότι η βρετανική κυβέρνηση αίρει από τις 19 Ιουλίου την υποχρέωση 10ήμερης καραντίνας στους πλήρως εμβολιασμένους, που επιστρέφουν από ταξίδια σε χώρες της πορτοκαλί λίστας, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Ειδικότερα, οι πλήρως εμβολιασμένοι Βρετανοί, οι οποίοι επιστρέφουν από χώρες «μεσαίου κινδύνου» που βρίσκονται στην πορτοκαλί λίστα του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν θα χρειάζεται να τίθενται σε καραντίνα κατά την επιστροφή στην πατρίδα τους από τις 19 Ιουλίου, ανακοίνωσε χθες (8/7) ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς. Όπως τόνισε, οι ταξιδιώτες θα συνεχίσουν να υποβάλλονται σε τεστ για τον κορονοϊό.

Ωστόσο, ουσιαστικά θα έχουν απομείνει 40 μέρες από το κύριο μέρος της σεζόν για την έλευση Βρετανών τουριστών. Η βρετανική αγορά είναι η δεύτερη μεγαλύτερη για τον ελληνικό τουρισμό. Το 2019 ταξίδευσαν στην Ελλάδα από τη Βρετανία  3,5 εκατομμύρια άτομα, με τις εισπράξεις να φτάνουν τα  2,5 δισ. ευρώ. Ακόμα και το πολύ κακό 2020, γύρω στo ένα εκατομμύριο Βρετανών έκαναν τις διακοπές τους στη χώρα μας, με τις εισπράξεις να ανέρχονται σε 749 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος. Ιδιαίτερα ορισμένες περιοχές (πχ. Ιόνια νησιά), εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη βρετανική τουριστική αγορά.

Στον αντίποδα η θερινή έξαρση της πανδημίας στη χώρα μας, με το τέταρτο κύμα να έχει ξεκινήσει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών, εντείνει τις ανησυχίες στον τουριστικό κλάδο, καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά για ταξίδια στην Ελλάδα.

Επιπλέον, με την κορύφωση του τέταρτου κύματος στην Ευρώπη να τοποθετείται πλέον στις αρχές φθινοπώρου, απομακρύνεται ο στόχος επιμήκυνσης της τουριστικής σεζόν τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Η κυριαρχία των αβεβαιοτήτων και τον Ιούλιο, στον οποίο είχαν επενδυθεί πολλές ελπίδες, αποτελεί τον βασικό λόγο που σημαντικός αριθμός ξενοδοχείων παραμένουν κλειστά ακόμα, με τους ιδιοκτήτες τους να παρακολουθούν τις εξελίξεις και να τηρούν στάση αναμονής. 

sofokleus.gr