MY KTEO

Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021

Μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων: Υπήρξε πίεση από μέσα ενημέρωσης και κυβερνητικά στελέχη


«Βόμβα» έριξε μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων αναφέροντας ότι υπήρξε πίεση από μέσα ενημέρωσης και ορισμένα κυβερνητικά στελέχη να δοθεί η εικόνα ότι ξεμπερδέψαμε με τον κορωνοϊό.

«Υπήρξε μια πίεση από πολλά μέσα ενημέρωσης και από ορισμένα κυβερνητικά στελέχη να δοθεί η εικόνα ότι ξεμπερδέψαμε από τον κορωνοϊό, αυτό ήταν μέγα λάθος» υπογράμμισε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 ο παιδίατρος-επιδημιολόγος, καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Τάκης Παναγιωτόπουλος.

«Έγινε πέρσι και έγινε και το Πάσχα, με την περίφημη κουβέντα «Πάσχα στο χωριό». Σαν να τελειώνουμε, που όλοι το θέλουμε, αλλά να κάνουμε την επιθυμία μας πραγματικότητα είναι ό,τι πιο ανόητο υπάρχει», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος και διευκρινίζει ποιες ήταν οι συστάσεις επιτροπής. «Οι ακριβείς συστάσεις, της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων ήταν πολύ πιο μακριά από το τελειώσαμε με τις μάσκες ή πολύ περισσότερο, πετάμε τις μάσκες, οι οποίες είναι σύμμαχος, ακόμα και αν αποφασιστεί να φύγουν, δεν θα τις πετάξουμε. Κυριάρχησε αυτό το μήνυμα σε πολλά μέσα ενημέρωσης, πολύ λανθασμένα και πληρώνουμε ένα μέρος αυτή την στιγμή».

«Συνεχίζουμε να φοράμε μάσκες σε εσωτερικούς χώρους, συνεχίζουμε να τις φοράμε σε εξωτερικούς χώρους όπου δεν είναι δυνατή η τήρηση της απόστασης των 2 μέτρων και περισσότερο. Όπου δεν υπάρχει συνωστισμός μπορούμε να μην τις χρησιμοποιούμε. Όλα αυτά δεν ισοδυναμούν με το τελειώνουμε με τις μάσκες», επαναλαμβάνει ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Σε σχέση με την επικοινωνιακή διαχείριση και την προσπάθεια πειθούς για την ανάγκη του εμβολιασμού, ο καθηγητής σημειώνει πως τα πράγματα είναι πιο σύνθετα και ότι «ο αυτόματος πιλότος βοηθάει. Είδα ότι θα εμπλακεί η αυτοδιοίκηση με έναν επιχειρησιακό τρόπο, όχι ουσιαστικά. Στα νοσοκομεία πρέπει να γίνει κουβέντα ένας προς έναν. Η μεγάλη πλειονότητα έχουν ένα συγκεκριμένο ζήτημα γύρω από το οποίο περιστρέφεται ο δισταγμός τους. Για παράδειγμα, σε σχέση με το κατά πόσο επηρεάζει τις γυναίκες που επιθυμούν να κάνουν παιδί, η αρχική επιφύλαξη έχει προ πολλού αρθεί. Μάλιστα το, αντίθετο, αν μια γυναίκα έγκυος κολλήσει Covid-19, κινδυνεύει περισσότερο».

Ωστόσο, επισημαίνει πως «σε αυτή την φάση οφείλουμε να εστιάζουμε περισσότερο στον εμβολιασμό των μεγαλύτερων, καθώς είναι πιο μεταδοτικό το νέο στέλεχος, όλοι μπορούν πιο εύκολα να μολυνθούν. Aκόμα δεν έχουμε τα δεδομένα, αν τείνει να κυριαρχήσει το νέο στέλεχος Δέλτα, αλλά είναι πολύ πιθανό. Όπου έχει βάλει πόδι το Δέλτα σε σύντομο χρονικό διάστημα έχει επικρατήσει. Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι η νόσος με την Δέλτα είναι ηπιότερη από τις προηγούμενες. Επειδή έχουν μολυνθεί νεότερα άτομα, που νοσούν ηπιότερα, δεν έχουμε βαρύτερες περιπτώσεις, όχι επειδή είναι πιο ήπιο το στέλεχος. Το κύριο θέμα της εποχής είναι ότι τα άτομα 50 ετών και άνω πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Όποιος προπαγανδίζει ότι πρέπει να περιμένουμε φέρνει μεγάλο βάρος», ενώ προσθέτει ότι έχουν γίνει πάνω από 3 δισ. εμβόλια σε όλον τον κόσμο.

Αναφορικά με την πιθανότητα νέων lockdown και πρόσθετων περιοριστικών μέτρων, ο κ. Παναγιωτόπουλος ξεκαθαρίζει πως «σε μια ταχέως εξελισσόμενη κατάσταση δεν αποκλείεται τίποτα, πρέπει να αξιοποιήσουμε και την εμπειρία άλλων χωρών και την δική μας για δυνατότητα πιο στοχευμένων μέτρων. Τα οριζόντια μέτρα μαρτυρούν μια αδυναμία να εφαρμοστούν μέτρα που χτυπούν πιο πολύ στην καρδιά και δεν διαλύουν την όλη κοινωνική, οικονομική και εκπαιδευτική ζωή. Υπάρχουν πολλά που μπορούν να συζητηθούν σε σχέση με τα σχολεία. Είμαστε από τις χώρες που έκλεισαν τα σχολεία το μεγαλύτερο διάστημα. Το μείγμα αυτό πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να βρεθεί τρόπος να λειτουργούν τα σχολεία δια ζώσης γιατί έχει βρεθεί ότι οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και στο μαθησιακό κομμάτι είναι πάρα πολύ σοβαρά».