MY KTEO

Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021

Τελευταία ευκαιρία για διορθώσεις κουρεμένων ενοικίων


Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δεν έχουν αποζημιωθεί για τα "κουρεμένα" ενοίκια των  μηνών Ιανουαρίου – Απριλίου 2021 έχουν την ευκαιρία μέχρι και αύριο 20 Ιουλίου 2021 να υποβάλλουν στην ΑΑΔΕ αρχικές  ή τροποποιητικές δηλώσεις Covid προκειμένου να λάβουν την κρατική αποζημίωση. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν ήδη ενημερωθεί  με μηνύματα για τα λάθη που έχουν εντοπιστεί από την ΑΑΔΕ στις δηλώσεις Covid τα οποία θα πρέπει να διορθώσουν προκειμένου να αποζημιωθούν για τα ενοίκια που έχουν χάσει

 Αμέσως μετά η φορολογική διοίκηση θα επεξεργαστεί το σύνολο των δηλώσεων και εφόσον δεν υπάρχουν λάθη θα πιστώσει στους λογαριασμούς τα ποσά που δικαιούται κάθε ιδιοκτήτης. Τα χρήματα θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ιδιοκτητών ακινήτων στο τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου. Σύμφωνα με την απόφαση της ΑΑΔε μέχρι και αύριο Τρίτη 20 Ιουλίου:

-        Οι εκμισθωτές/υπεκμισθωτές ακινήτων μπορούν να υποβάλουν αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις Covid ή/και δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, για τους μήνες Ιανουάριο 2021 μέχρι και Απρίλιο 2021. 

-        Οι εκμισθωτές σε υπεκμισθώσεις ακινήτων, μπορούν να υποβάλουν δήλωση Covid για τους μήνες Μάρτιο 2020 μέχρι και Δεκέμβριο 2020.

-        Για τους μήνες Μάρτιο 2020 κι εφεξής, σε περιπτώσεις υπεκμισθώσεων περισσότερων ακινήτων που περιέχονται σε μία Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης του αρχικού εκμισθωτή, οι υπεκμισθωτές πρέπει να υποβάλουν τροποποιητικές Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης, ώστε να προσδιορίσουν ποια από τα ακίνητα υπεκμισθώνουν περαιτέρω στους υπομισθωτές τους.

-        Οι φορολογούμενοι που εκμισθώνουν ακίνητα μπορούν να υποβάλουν τη Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας για μισθώσεις που είχαν λυθεί μέχρι την 12η Ιουνίου 2020. Σημειώνεται οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να λάβουν την αποζημίωση για τα μειωμένα ενοίκια θα πρέπει:

-              Να  δηλώσουν τον λογαριασμό ΙΒΑΝ στην προσωποποιημένη πληροφόρηση του myTAXISnet, ώστε να καταστεί εφικτή η καταβολή των αποζημιώσεων σε αυτούς.

-              Να υποβάλουν δηλώσεις COVID για τους μήνες που έχουν λάβει προκαταβολή αποζημίωσης, γιατί αλλιώς χάνουν το δικαίωμα αποζημίωσης και θα πρέπει γι’ αυτούς να κινηθεί η σχετική διαδικασία αναζήτησης των ποσών που έλαβαν.

 Την ίδια στιγμή Η ΠΟΜΙΔΑ έχει ζητήσει από το οικονομικό επιτελείο να  δώσουν λύσεις και στις υπόλοιπες εκκρεμότητες που ταλαιπωρούν τους ιδιοκτήτες που έχουν εισπράξει  μειωμένα ενοίκια το διάστημα  Μαρτίου-Δεκεμβρίου 2020, ώστε ο κάθε ιδιοκτήτης να γνωρίζει τι δικαιούται να εισπράξει. Συγκεκριμένα οι ιδιοκτήτες ακινήτων ζητούν:

1.         Να ανοίξει άμεσα η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για υποβολή αρχικών δηλώσεων COVID και διορθώσεων κάθε είδους λαθών και παραλείψεων έτους 2020, με ένδειξη πλέον σε κάθε δήλωση COVID του αν δικαιούται πράγματι μείωση ο κάθε ενοικιαστής κατοικίας ή επαγγελματικού ακινήτου.

2.      Να ολοκληρωθούν όλες οι εκκρεμούσες διορθώσεις λαθών, πληρωμές και συμψηφισμοί αποζημιώσεων των εκμισθωτών έτους 2020, ακόμη και με δόσεις ρυθμισμένων οφειλών και να επανέλθει η εικόνα εκκαθαρίσεων στην εφαρμογή δηλώσεων μίσθωσης ακινήτων/ενημέρωση για δηλώσεις COVID.

3.      Να υπάρχει ρητή αναγραφή στις απορριπτικές απαντήσεις της ΑΑΔΕ: ότι "ο μισθωτής δεν ήταν πληττόμενος και συνεπώς δεν ήταν δικαιούχος μείωσης μισθώματος." και ότι: "ως εκ τούτου, βάσει των στοιχείων που είναι διαθέσιμα στην υπηρεσία μας ο μισθωτής υποχρεούται στην καταβολή ολοκλήρου του μισθώματος", ώστε να τερματιστεί η κακόπιστη άρνηση καταβολής τους, να εισπραχθούν και να δηλωθούν τα μισθώματα αυτά του 2020 στο Ε2 των ιδιοκτητών.