MY KTEO

Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021

Ξεκινά το τέταρτο κύμα πανδημίας -Επιφυλακή για μέτρα

 


Την ώρα που η ελληνική κοινωνία είχε αρχίσει να ετοιμάζεται για ένα καλοκαίρι διακοπών χωρίς αυστηρούς περιορισμούς και η κυβέρνηση εξέπεμπε αισιοδοξία για την πορεία του τουρισμού και  της οικονομίας, η πανδημία επιστρέφει με πολλά νέα μεταλλαγμένα πρόσωπα, εν είδει “Λερναίας Υδρας”.

 

Η απειλή είναι πάλι παγκόσμια και δύσκολα αντιμετωπίσιμη. Κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμοί, ερευνητικά κέντρα και ειδικοί επιστήμονες βρίσκονται σε επιφυλακή, αναζητώντας αποτελεσματική φόρμουλα μέτρων για την ανάσχεση του νέου κύματος, που φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει – στην Ελλάδα και διεθνώς.

 

 

Εντονες ανησυχίες προκαλούν η ξαφνική μεγάλη αύξηση του αριθμού νέων κρουσμάτων και η εμφάνιση νέων μεταλλάξεων, που είναι πολύ περισσότερο μεταδοτικές, προσβάλλουν κυρίως νεότερες ηλικιακές ομάδες και δεν είναι ακόμη βέβαιο ότι αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με τα διαθέσιμα εμβόλια.

 

 Κορύφωση τον Αύγουστο;

Στη χώρα μας τις ανησυχίες επέτειναν τα τελευταία στοιχεία για τον αριθμό νέων κρουσμάτων, τα οποία ξαφνικά τριπλασιάστηκαν φθάνοντας σε τετραψήφιο αριθμό, μετά από μία εβδομάδα χαλάρωσης των περιορισμούς στη λειτουργία καταστημάτων, στη χρήση μάσκας και στην κυκλοφορία.

 

Λοιμωξιολόγοι και άλλοι ειδικοί επιστήμονες εκφράζουν φόβους για περαιτέρω κλιμακωτή αύξηση των κρουσμάτων τον Ιούλιο – λόγω και του τουρισμού – με κορύφωση τον Αύγουστο. «Είμαστε στην αρχή του 4ου κύματος, που έρχεται με μεγάλη βιαιότητα», δήλωσε ο ερευνητής Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης, τονίζοντας πως αν η κατάσταση συνεχιστεί έτσι, σε μια εβδομάδα θα έχουμε διπλάσια κρούσματα και σε δύο εβδομάδες τετραπλάσια.

 

 Λένε "όχι" σε οριζόντια μέτρα

Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει μία συνισταμένη απόψεων για την εφαρμογή κάποιων πρόσθετων – και όχι ιδιαίτερα περιοριστικών – μέτρων ανάσχεσης της πανδημίας. Εξάλλου και η κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε ιδέα για αυστηρά περιοριστικά μέτρα  που θα απορρύθμιζαν περαιτέρω τη λειτουργία της οικονομίας, προκαλώντας οδυνηρές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις, στην απασχόληση και εν τέλει στα δημοσιονομικά, απομακρύνοντας την προοπτική ανάκαμψης.

 

Ομως, πολλοί επιστήμονες εκφράζουν φόβους ότι αν η κατάσταση δεν παραμείνει υπό έλεγχο τους καλοκαιρινούς μήνες, το φθινόπωρο δεν θα είναι πλέον διαχειρίσιμη και θα χρειαστούν πολλές δύσκολες αποφάσεις και δύσκολα μέτρα με μεγάλο οικονομικό, δημοσιονομικό και κοινωνικό κόστος.