MY KTEO

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021

Ο Γιώργος Μαρίνος για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Νοσοκομείο Χαλκίδας


Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας και η “φιέστα” που προετοιμάζεται δεν μπορούν να αποκρύψουν τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ για τις μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα Κέντρα Υγείας, σε όλες της δημόσιες μονάδες υγεία στο νομό Εύβοιας, την εντατικοποίηση της δουλειάς των υγειονομικών, την άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα αιτήματα τους. 

Η μεταστέγαση στο νέο κτίριο με πολύ μεγαλύτερες λειτουργικές ανάγκες, δεν συνοδεύτηκε με τροποποίηση του οργανογράμματος και αύξηση των οργανικών θέσεων, με κάλυψη των ελλείψεων σε μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό.

Παραμένουν μεγάλα κενά σε γιατρούς όπου οι προσλήψεις ειναι “σταγόνα στον ωκεανό”, ενώ υπάρχει έντονη ανησυχία για την λήξει και μη ανανέωση των συμβάσεων των επικουρικών. 

Οι προσλήψεις (κυρίως) συμβασιούχων νοσηλευτών δεν επαρκούν για να καλύψουν τις απαιτήσεις στις συνθήκες της πανδημίας, στη διάρκεια της οποίας γιατροί και νοσηλευτές δίνουν σκληρή μάχη και αναμετριώνται με μεγάλες δυσκολίες. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου των Εργαζομένων στο Νοσοκομείο, αυτές τις μέρες η Παθολογική κλινική αγγίζει πληρότητα 100%, η Χειρουργική το ίδιο, καθώς το προηγούμενο διάστημα αναβάλλονταν χειρουργεία λόγω COVID, ενώ στα επείγοντα έχουν διπλασιαστεί τα περιστατικά, από 150 μέσα στον χειμώνα σε 300 ανά ημέρα. Το χειμώνα η ΜΕΘ COVID τις περισσότερες φορές λειτουργούσε με αναλογία 3 νοσηλευτών για 12 ασθενείς και στις απογευματινές και βραδινές βάρδιες 2 νοσηλευτών για 12 ασθενείς, ενώ η αναλογία θα έπρεπε να ήταν 4 νοσηλευτής για 1 ασθενή και 1 γιατρός προς 1 ασθενή. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στην κλινική COVID. Υπάρχουν εργαζόμενοι στους οποίους οφείλονται μέρες κανονικής άδειας από το 2019 και δεκάδες μέρες χρωστούμενα ρεπό.

Ο λαός της Εύβοιας έχει συγκεντρώσει πολύτιμη πείρα και έχει αντιπαλέψει την αντιλαική πολιτική όλων των κυβερνήσεων, έχει καταγγείλει την υποχρηματοδότηση, την εμπορευματοποίηση και την υποβάθμιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και με αυστηρό κριτήριο θα συνεχίσει τον αγώνα του ενάντια στην αντιλαική πολιτική,  στην ιδιωτικοποίηση της υγείας με τις συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τις επικίνδυνες συγχωνεύσεις που προωθεί η κυβέρνηση για τα Νοσοκομεία Θήβας και Λειβαδιάς αλλά και μονάδες υγείας στην Εύβοια.  

Το ΚΚΕ στηρίζει τα αιτήματα των εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας και τις κινητοποιήσεις τους. Απαιτεί άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, κάλυψη των κενών στα νοσοκομεία Κύμης και Καρύστου, στήριξη των Κέντρων Υγείας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, ένταξη των εργαζομένων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά,   εξασφάλιση άδειας για όλο το προσωπικό, καμία συγχώνευση νοσοκομείων.

                                                                       Γιώργος Μαρίνος

                                                                              Βουλευτής Ευβοίας του ΚΚΕ