MY KTEO

Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021

Πώς θα καταλάβετε ότι χρειάζεται να θέσετε όρια στις σχέσεις σας


Δεν είναι ούτε θέμα καλοσύνης, ούτε ευγένειας. Είναι ζήτημα να διασφαλίσεις την ψυχική σου υγεία και ισορροπία.

Πρέπει να βάζεις σε προτεραιότητα τις δικές σου ανάγκες, γιατί η μόνιμη σου έννοια είναι να εξασφαλίζεις αυτά που θέλουν οι άλλοι, θα οδηγήσεις τον εαυτό σου με μαθητική ακρίβεια στη δυστυχία και το μόνιμο άγχος.

Yπάρχουν 3 σημάδια που δείχνουν πως ήρθε η ώρα να θέσεις όρια στις σχέσεις σου:

1. Ακυρώνεις ήδη ραντεβού
Είναι εκείνες οι φορές που έχεις συμφωνήσει σε μία πρόταση αλλά καταλήγεις να μην εμφανίζεσαι καν. Δεν το επεξεργάζεσαι πολύ τη στιγμή που το ακούς και λες απλά ένα ναι, το οποίο τελικά δεν πραγματοποιείται. Προτιμάς να εκφράσεις κάτι θετικό παρά να δείξεις τη μη διαθεσιμότητα σου από την αρχή. Το αποτέλεσμα ποιο είναι όμως; Να μην εμφανίζεσαι για ακόμη μία φορά σε συναντήσεις.

2. Νιώθεις εξαντλημένος συνεχώς
Σωματικά ή και ψυχικά. Όταν δεν υπάρχουν όρια στις σχέσεις, σημαίνει πως βάζεις τις ανάγκες των άλλων πρώτα από τις δικές σου. Είναι εξαντλητικό όμως το να είσαι συνεχώς εκεί για να καλύψεις κάθε ανάγκη που προκύπτει, τη στιγμή που κι εσύ το χρειάζεσαι αντίστοιχα. Όταν επομένως παραμελείς τον εαυτό σου, νιώθεις μία διαρκή κούραση και αρνητικότητα. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι δεν κοιμάσαι αρκετά ή ότι έχεις κάνει πίσω σε πράγματα που σε ενόχλησαν.  Πόσο καιρό ακόμη θα αποφεύγεις να πεις ‘όχι’, να υπερασπιστείς τον εαυτό σου;

3. Νιώθεις θυμό
Όταν πια αποφεύγεις ολοκληρωτικά να αντιμετωπίσεις κάποια πράγματα που σε ενοχλούν, το συναίσθημα του θυμού ενισχύεται. Νιώθεις αδικία και πως ενώ τα δίνεις όλα, δεν παίρνεις αυτό που αξίζεις πίσω. Αυτό ακριβώς συμβαίνει επειδή δεν έχεις οριοθετήσει μέχρι πού μπορεί κανείς να παραβιάσει την ψυχική σου υγεία. Τα όρια μερικές φορές δεν πρέπει να είναι μαγικές, αόρατες γραμμές που βάζουμε κατά νου. Πρέπει να εκφράζονται δυνατά όταν η άλλη πλευρά το εκμεταλλεύεται. Προκειμένου λοιπόν  να σώσεις το πως νιώθεις μέσα σου και να είσαι ήρεμη, φρόντισε να κάνεις τα όρια σου πιο αισθητά από εδώ και πέρα.


govastileto.gr