MY KTEO

Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021

Προνόμια: Πολίτες πολλών κατηγοριών – Ποιοι «τιμωρούνται» ενώ ακολούθησαν κατά γράμμα τις κρατικές εντολές


Διακοπές «τσουχτερές» και πολίτες πολλών κατηγοριών θα έχει το φετινό καλοκαίρι, με την απόφαση των αρχών να επιβάλλει, για τις μετακινήσεις μας στα νησιά, την υποχρεωτική διεξαγωγή rapid ή μοριακού τεστ, το κόστος των οποίων δεν καλύπτεται πια από το κράτος, αλλά από την τσέπη μας.

 

Το αξιοσημείωτο, μάλιστα, είναι ότι η υποχρέωση αυτή, που αφορά πρωτίστως στους μη εμβολιασμένους συμπολίτες μας, ισχύει και για τους εμβολιασμένους, εφόσον δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

 

Ποιες είναι αυτές; Πρώτον, να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, δηλαδή να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου – εκτός κι αν πρόκειται για το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson, φυσικά.

 

Και δεύτερον, να έχουν περάσει 14 μέρες από τη δεύτερη δόση, καθώς τόσες είναι απαραίτητες, σύμφωνα με τους επιστήμονες, προκειμένου ο ανθρώπινος οργανισμός να αναπτύξει τα απαραίτητα αντισώματα για την προστασία του από τον νέο κοροναϊό.

 

Η απόφαση αυτή, που ισχύει από την Δευτέρα 5 Ιουλίου, έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, καθώς πέρα από το κόστος των τεστ – 20 ευρώ για το rapid και 60 ευρώ για το μοριακό – οι πολίτες, που έχουν προγραμματίσει τις διακοπές τους σε κάποιο ελληνικό νησί και έχουν ήδη ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, θεωρούν ότι αδικούνται και ότι αντιμετωπίζονται ουσιαστικά ως μη εμβολιασμένοι, ακόμη και ως αρνητές του εμβολίου, μόνο και μόνο επειδή δεν πρόλαβαν να συμπληρώσουν 14 μέρες από τη δεύτερη δόση.

 

Αδικημένοι, πάντως, νιώθουν και όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, όχι επειδή είναι αρνητές του εμβολιασμού, αλλά επειδή οι πλατφόρμες εμβολιασμού άνοιξαν πρόσφατα – ειδικά για τους νέους – και απλά δεν πρόλαβαν.

 

Ακόμη χειρότερα, σκεφτείτε την ηλικιακή ομάδα των 30-39, για την οποία, αρχικά τουλάχιστον, δεν υπήρχε άλλη επιλογή από το να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca, για το οποίο, ως γνωστόν, απαιτούνται 12 εβδομάδες, τρεις ολόκληροι μήνες, προκειμένου να κάνουν τη δεύτερη δόση.

 

«Δεν φτάνει που αγνόησα τις σειρήνες του κινδύνου για το συγκεκριμένο εμβόλιο, με τα περιστατικά των θρομβώσεων και των θανάτων, δεν μπορώ και να ταξιδέψω τώρα!», σχολίασε χαρακτηριστικά στο in.gr νέος ηλικίας 34 ετών, που έκανε την πρώτη δόση και ακόμα περιμένει για τη δεύτερη.