Evia Top: Β. Αποστόλου: Αναμένουμε την υλοποίηση των δεσμεύσεων για το Νοσοκομείο Κύμης

ΚΤΕΟ ΒΑΡΔΑΚΩΣΤΑΣ

Τετάρτη, 21 Ιουλίου 2021

Β. Αποστόλου: Αναμένουμε την υλοποίηση των δεσμεύσεων για το Νοσοκομείο Κύμης


Συζήτηση της με αριθμό 6177/21-4-2021 ερώτησης του Βουλευτή Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία κ. Ευάγγελου Αποστόλου προς τον Υπουργό Υγείας, με θέμα: «Διαρκής υποβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου - Κέντρου Υγείας (Γ.Ν.-Κ.Υ.) Κύμης».

Πρωτολογία Β.Αποστόλου:

«Θα ξεκινήσω, κύριε Υπουργέ, την τοποθέτησή μου με ένα ζήτημα που αναδείχθηκε μεν πρόσφατα, αλλά το αναφέρω στην ερώτησή μου που έχει κατατεθεί πριν τρεις μήνες και αφορά στον σχεδιασμό σας για το κλείσιμο ή τις συγχωνεύσεις περιφερειακών νοσοκομείων.

Με ενδιαφέρει πρωτίστως το Νοσοκομείο Κύμης, που αντιμετώπισε και το 2014 τον κίνδυνο της κατάργησης και μετατροπής του σε απλό κέντρο υγείας, απόφαση που δεν υπηρετήθηκε από τη δική μας κυβέρνηση το 2015. Αντίθετα, για μας, αποτέλεσε εφαλτήριο για την ουσιαστική αναβάθμιση κατά την περίοδο 2015-2019, παρά τα αυστηρά δημοσιονομικά πλαίσια, όπως και εσείς γνωρίζετε.

Το Νοσοκομείο Κύμης όχι μόνο αναβαθμίστηκε υλικοτεχνικά, αλλά ενισχύθηκε και με ιατρικό και άλλο προσωπικό, βελτιώνοντας αισθητά το επίπεδο και το εύρος των παρεχομένων υπηρεσιών στους κατοίκους και τους επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής.

Σήμερα, δύο περίπου χρόνια μετά την κυβερνητική αλλαγή του 2019, η παροχή των υπηρεσιών υγείας στο Νοσοκομείο Κύμης έχει σαφέστατα υποβαθμιστεί. Επιπλέον, οι αποχωρήσεις ιατρικού κυρίως προσωπικού δεν αναπληρώνονται, αλλά και το προσωπικό του Νοσοκομείου χρησιμοποιείται συχνά για να καλύψει λειτουργικά κενά σε άλλες υγειονομικές δομές του ΕΣΥ.

Τελευταία και ιδιαίτερα δυσάρεστη εξέλιξη αποτελεί η λειτουργική κατάρρευση του παθολογικού τομέα, ο οποίος αδυνατεί να καλύψει το εφημεριακό του πρόγραμμα, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει το Νοσοκομείο.

Απαντήστε μας, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, στα εξής: Ισχύουν οι προθέσεις σας για την υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας - Νοσοκομείου Κύμης σε κέντρο υγείας; Και δεύτερον, τι προτίθεστε να κάνετε για την άμεση ενίσχυση του Νοσοκομείου Κύμης, ιδίως σε τμήματα και κλινικές αιχμής;»

 

Δευτερολογία Β. Αποστόλου:

«Κύριε Υπουργέ, ανέδειξα στην πρωτολογία μου το ζήτημα της πρόθεσής σας για κατάργηση του Περιφερειακού Νοσοκομείου Κύμης και για έναν άλλο λόγο. Δημιουργείται άμεσα κίνδυνος για την Εύβοια, διότι υπάρχει άλλο ένα, ανάλογο Κέντρο Υγείας – Νοσοκομείο, αυτό της Καρύστου, και βεβαίως ως προοπτική για μας άμεση η ανάγκη το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας να μετατραπεί κι αυτό σε Κέντρο Υγείας – Νοσοκομείο, γιατί είναι εντελώς απαραίτητο για μια απομονωμένη, όχι μόνο οδικά, αλλά και υγειονομικά Εύβοια να υπάρξει μια στοιχειώδης εξυπηρέτηση πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

            Είναι γεγονός ότι στην Κύμη το ιατρικό προσωπικό, το νοσηλευτικό προσωπικό, το διοικητικό προσωπικό, όλοι καταβάλλουν μια μεγάλη προσπάθεια για να ανταποκριθούν στο βαρύ φορτίο που έχουν. Σήμερα μάλιστα στο ζήτημα των εμβολιασμών πραγματικά προσπαθούν όχι μόνο να ανταποκριθούν σε τοπικές ανάγκες, αλλά και ευρύτερα σε περιοχές που έχουν ανάγκη για εμβολιασμό, αλλά και προσπαθούν μέσα σ’ αυτό το κλίμα που υπάρχει να επιταχυνθούν οι συγκεκριμένες διαδικασίες.

            Χρειάζεται, όμως, κύριε Υπουργέ, μόνιμο προσωπικό. Ιδιαίτερα σ’ αυτές τις περιοχές βρείτε έναν τρόπο. Θεσπίστε κίνητρα ώστε να παραμένουν οι γιατροί, διότι μετά από ένα διάστημα πέντε-έξι μηνών τούς χάσαμε, φεύγουν και καταλαβαίνετε ότι υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα. Σας είπα για το παθολογικό διότι δεν μπορεί το νοσοκομείο πλέον να κάνει εφημερίες από την ώρα που δεν έχει τους απαραίτητους γιατρούς.

            Εγώ πάντως κρατάω, κύριε Υπουργέ, τη δέσμευσή σας ότι οι ανάγκες σε προσωπικό θα καλυφθούν άμεσα και βεβαίως κρατάω και τη δέσμευσή σας ότι δεν υπάρχει καμιά περίπτωση κατάργησης ή υποβάθμισης του νοσοκομείου Κύμης.»