MY KTEO

Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021

Τον Ασκητή της Σκυροπούλας τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Καρυστίας και Σκύρου

 




Με λαμπρότητα και βάση των υγειονομικών διατάξεων εόρτασε  και φέτος η Ιερά Μητρόπολη Καρυστίας και Σκύρου την ιερά μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημων Νικοδήμου του Αγιορείτου μίας ιδιαίτερης ασκητικής μορφής  του Αγίου Όρους του  λαμπρού ασκητού της νήσου Σκυροπούλας του οποίου το άγιο όνομα  συγκαταλέγεται  στην σεπτή χορεία των Ευβοέων Αγίων αλλά και στο αγιολόγιο της τοπικής εκκλησίας της Ιεράς Μητροπόλεως ο οποίος διακρίθηκε πολυγραφότατος, σπουδαίος θεολόγος με παράδειγμα προσευχής και ταπείνωσης πρότυπο και παράδειγμα μοναχού στην ασκητική βιωτή και των ιερών και θεόπνευστων συγραφικών λόγων του κοσμούμενος την χάρη της σοφίας του  πνεύματος που τον διακατείχε ως σάλπιξ θεόφθογγος και υφηγητής των αρετών.

 

 

Με την χάρη του θεού και του αγίου όπως κάθε χρόνο τελέσθηκε η της εορτής λειτουργική σύναξη με  επίκεντρο του εορτασμού τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου  την Κύμη την Τετάρτη  14 Ιουλίου 2021 το πρωί όπου τελέσθηκε ο Όρθρος και η Πανηγυρική  Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του άγοντος  την ονομαστική εορτή  Πανοσ Αρχιμ Νικοδήμου Πόγκα  με την συμετοχή του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου Πρωτοπρ Ελευθερίου Σταμπέλου και άλλων ιερέων και των διακόνων.

 

Με την παρουσία τους τίμησαν την εορτή οι πιστοί ώστε να  ευχηθούν στον εορτάζοντα π. Νικόδημο καθώς να λάβουν  την ευλογία  εκ των ιερών  λειψάνων του Οσίου Νικοδήμου τα οποία φυλάσονται στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου και ταυτόχρονα να συμμετέχουν της Θείας Μεταλήψεως.

 

 

Εκ του αναλογίου ο Σεβασμιώτατος κ. Σεραφείμ  χοροστάτησε αποδίδοντας του θαυμάσιους ύμνους της λαμπράς εορτής με την συμμετοχη του Πρωτοψάλυη του Μητροπολιτικού Ναού κ. Ευάγγελος Στάμου και άλλων ιεροψαλτών.

 

 

Κατα την διάρκεια του κοινωνικού ο Σεβασμιώτατος κ. Σεραφείμ ανέγνωσε αποσπάματα συγραφικά του Αγίου Νικοδήμου και στην απόλυση και οπως πάντα με τον εμπνευσμένο και επίκαιρο του λόγο αναφέρθηκε στην ορθόδοξη φυσιογνωμία του Αγίου Νικοδήμου και ευχήθηκε καταλλήλως στον άγοντα τα ονομαστήρια του π. Νικοδήμου Πόγκα.