MY KTEO

Σάββατο 3 Ιουλίου 2021

Κουλούρης: Η εφαρμογή του bonus των 150 Ευρώ είναι μια έμπρακτη απόδειξη της αποτυχίας των μέτρων που λήφθηκαν


Με αφορμή την πριμοδότηση των 150 ευρώ σαν κίνητρο για τους εμβολιασμούς, είμαι της άποψης ότι είναι μια κουβέντα πολύπλοκή και πολύ δύσκολη αλλά και σημαντική όταν μάλιστα μιλάμε για την δημόσια υγεία, ώστε να εισάγουμε την διαδικασία ανταμοιβής προκειμένου να πείσουμε μια κοινωνία να λειτουργήσει προς όφελός της.

Η κοινωνία οφείλει να ενημερωθεί με επιστημονικά δεδομένα ώστε  με βάση αυτά  να αποφασίσει. Κανείς δεν ενημέρωσε για την σημασία των εμβολιασμών ως το μοναδικό όπλο, πέραν των περιοριστικών μέτρων και των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, για την δημόσια υγεία. Ας πάρουμε για παράδειγμα τον σημερινό άκακο ιό της ιλαράς. Αν σήμερα είναι μια ήπια νόσος θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι πριν την ανακάλυψη των εμβολίων ο ιός αυτός είχε εξολοθρεύσει περίπου 200.000.000 ανθρώπων.

Η εφαρμογή του bonus των 150 Ευρώ είναι μια έμπρακτη απόδειξη της αποτυχίας των μέτρων που λήφθηκαν από την αρχή της πανδημίας όπου εφαρμόσθηκαν σκληρά περιοριστικά μέτρα, επιβολή προστίμων, μέτρα που πολλές φορές ήταν αντικρουόμενα, μέτρα που δεν μπορούσαν να ερμηνευτούν με βάση τους κανόνες της απλής λογικής και που τις περισσότερες φορές ήταν ασαφή.

Η πολυδιαφημιζόμενη έννοια για παράδειγμα της «ατομικής ευθύνης» σε αντιδιαστολή με την κοινωνική ευθύνη έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κακή διαχείριση, γιατί η συλλογική ευθύνη εμπεριέχει και την συμμετοχή της πολιτείας. Όμως το αποκορύφωμα των λαθών ήταν η προσπάθεια να παρέχεται ασυλία ( ;;;) στα μέλη της επιστημονικής επιτροπής, γεγονός που αφήνει υπόνοιες στους πολίτες.

Ο τρόπος αυτός αντιμετώπισης έδωσε πρόσφορο έδαφος για ανάπτυξη ψευδών πληροφοριών, αμφιλεγόμενων απόψεων ως αυθεντικών, συνωμοσιολογιών σεναρίων, υποκείμενα οικονομικά συμφέροντα και άλλα που είναι γνωστά στον χώρο της ιατρικής από χρόνια αφού υπάρχουν κάποιοι που προσπαθούν πάντα, όχι μόνο τώρα, να εκμεταλλευτούν τις περιόδους κρίσης επενδύοντας στον φόβο του θανάτου.

Σε αυτήν την προσπάθεια η πολιτεία να επαναφέρει σε τάξη το σύστημα, υιοθέτησε το bonus των 150 ευρώ στους εμβολιαζόμενους, πέφτοντας για άλλη μια φορά στην παγίδα από την οποία προσπαθεί να ξεφύγει, πυροδοτώντας νέα συνωμοσιολογικά σενάρια με την λογική « αν ήταν κάτι ωφέλιμο ο εμβολιασμός τότε γιατί να με πληρώνουν;»

Η επιστημονική κοινότητα οφείλει να παρέμβει με τρόπο επιστημονικό, να προτείνει επιστημονικά ορθές κατευθύνσεις με πειστικό και επιστημονικό λόγο για την σωστή ενημέρωση του κόσμου ώστε η ίδια η κοινωνία να αποφασίσει και να προσέλθει για εμβολιασμό.