MY KTEO

Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021

Γιώργος Κελαϊδίτης στο Eviatop: «Σε θέση βολής η Περιφέρεια για την εκτέλεση σημαντικών παρεμβάσεων για την αντιπλημμυρική προστασία του Ληλάντιου πεδίου»


Η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Ληλαντίου ξεκαθαρίζει πως οι κάτοικοι δεν θα ανεχτούν «να παίζουν με τις ζωές τους». Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν πως «Μας καθησύχαζαν ότι τον Απρίλη θα ήταν έτοιμη η μελέτη για τα έργα στον Λήλαντα. Έφτασε ο Ιούλιος και ακόμα δεν έχουμε ενημέρωση. Ζητάμε συνάντηση και μας αγνοούν. Πλησιάζοντας στον ένα χρόνο από την καταστροφική πλημμύρα αναρωτιόμαστε: Η αντιπλημμυρική προστασία είναι ο τοίχος από σακιά με άμμο; (δείτε φωτό) Δεν θα ανεχτούμε να παίζουν με τις ζωές μας.»



Σε θέση βολής για την εκτέλεση σημαντικών παρεμβάσεων για την αντιπλημμυρική προστασία του Ληλάντιου πεδίου βρίσκεται η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τόνισε μιλώντας στο Eviatop o Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης:

«Η επόμενη ημέρα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκάλεσε η καταστροφική πλημμύρα του περασμένου Αυγούστου, βρίσκει την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε θέση βολής για την εκτέλεση σημαντικών παρεμβάσεων για την αντιπλημμυρική προστασία του Ληλάντιου πεδίου.  

Ήδη έχουν δημοπρατηθεί με ταχύτατες διαδικασίες και βαίνουν προς συμβασιοποίηση οι δύο μεγάλες εργολαβίες καθαρισμού και αντιπλημμυρικής θωράκισης του Λήλα συνολικού προϋπολογισμού €13.640.000, ενώ έχουν εκτελεσθεί στοχευμένες παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας σε όλες τις πληγείσες περιοχές των οποίων ο προϋπολογισμός ξεπέρασε τα €12.000.000.  Σε ότι αφορά τη σύμβαση για τη μελέτη οριοθέτησης και αντιπλημμυρικής προστασίας του Λήλαντα ποταμού, αυτή αποτελεί μια παλαιότερη σύμβαση η οποία έχει κλείσει, παραδίδεται και δεν δύναται να συμπεριλάβει τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από την πρόσφατη πλημμύρα καθώς το οικονομικό της αντικείμενο έχει εξαντληθεί.  

Η δαπάνη επικαιροποίησης της μελέτης θα καλυφθεί μέσα από τα υποέργα που εντάχθηκαν για την αντιπλημμυρική προστασία του Λήλαντα ποταμού και θα συμπεριλαμβάνει νέα τοπογραφική αποτύπωση, υδραυλική μελέτη και προτεινόμενα τεχνικά έργα.  Η διάρκεια ολοκλήρωσης της δεν προβλέπεται να ξεπεράσει τους τρεις μήνες.»