Evia Top: Υποχρεωτικός εμβολιασμός και ψυχαγωγία - Live οι ανακοινώσεις για πλαίσιο, κίνητρα και κυρώσεις

ΚΤΕΟ ΒΑΡΔΑΚΩΣΤΑΣ

Τρίτη, 13 Ιουλίου 2021

Υποχρεωτικός εμβολιασμός και ψυχαγωγία - Live οι ανακοινώσεις για πλαίσιο, κίνητρα και κυρώσεις


Το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί που προανήγγειλε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός εξειδικεύεται αυτήν την ώρα στο Υπουργείο Υγείας.


Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης παρουσιάζουν τον οδικό χάρτη για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού καθώς και το πλαίσιο λειτουργίας των χώρων ψυχαγωγίας.

Την ενημέρωση ξεκίνησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος έκανε γνωστό χθες ξεπεράσαμε μετά από πολύ καιρό τις 100 εισαγωγές στα νοσοκομεία μας.


Ακολούθως ανακοίνωσε το υποχρεωτικό εμβολιασμό:

Α) Όλου του προσωπικού ιδιωτικών και δημόσιων μονάδων ηλικιωμένων και φροντίδας ΑΜΕΑ

Οι εργαζόμενοι μέχρι τις 16/8 θα πρέπει να έχουν κάνει την πρώτη δόση και η ολοκλήρωση σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες

Οποιος αρνείται να εμβολιαστεί απέχει από την εργασία του άνευ αποδοχών.

Προβλέπεται πρόστιμο 50.000 ευρώ για τους αρνητές και σε περίπτωση υποτροπής 200.000 ευρώ.

Β) Όλου του προσωπικού των ιδιωτικών και δημόσιων δομών υγείας:

Δόθηκε χρονικό περιθώριο ως την 1/9 για την πρώτη δόση και η ολοκλήρωση πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Θα έρθει νομοθετική ρύθμιση έτσι ώστε οι δημόσιοι φορείς να προσλαμβάνουν προσωπικό σε αναπλήρωση όσων δεν εμβολιάζονται

Εστίαση - ψυχαγωγία
Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος υπογράμμισε ότι είναι τεράστιας σημασίας ζήτημα η Ελλάδα να δίνει την εικόνα οργανωμένης οικονομίας.

Εξειδικεύοντας, είπε:

-Έως 31/8 επιτρέπεται η παρουσία μόνο καθήμενων πελατών. Το φετινό καλοκαίρι θα είναι καλοκαίρι καθημένων. Η πανδημία δεν μας αφήνει κανένα περιθώριο

- Από 16 Ιουλίου μέχρι 31 Αυγούστου οι κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας θα λειτουργούν μόνο με εμβολισμένους και με τους κανόνες αποστάσεων που ισχύουν

- Για τους υπαίθριους χώρους θα μπορεί να επιλέγεται η λειτουργία μικτών ή αμιγών χώρων

Ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε επίσης παροχή πέντε ημερών αδείας στους στρατεύσιμους που εμβολιάζονται, τονίζονται ότι ο εμβολιασμός τους είναι εθελοντικός.

Πιερρακάκης: Εφαρμογή για την υλοποίηση των μέτρων
Στη συνέχεια ο κ. Πιερρακάκης ανακοίνωσε την εφαρμογή CovidFree.gr η οποία επαληθεύει τόσο το ευρωπαϊκό όσο και το ελληνικό πιστοποιητικό Covid, τονίζοντας ότι δεν κρατάει τα προσωπικά δεδομένα.

Ανακοίνωσε τρία στάδια επαλήθευσης: πράσινο, πορτοκαλί, κόκκινο.


«Η χώρα δεν θα ξανακλείσει από τη στάση ορισμένων. Θα δώσει ελευθερία στους πολλούς. Και προστασία σε όλους», ήταν η γραμμή που χάραξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις ανακοινώσεις στις οποίες προέβη.

Πρωτίστως αναμένεται να αποκρυσταλλωθεί το «ποινολόγιο» που θα ισχύσει για τους υγειονομικούς στην περίπτωση μη συμμόρφωσης με την υποχρεωτικότητα που θα ενεργοποιηθεί από την 1η του ερχόμενου Σεπτεμβρίου. Κατά ορισμένες πληροφορίες δεν αποκλείεται να έχει μια διαβάθμιση και θα προβλέπει από τη μετάθεση σε μη – μάχιμο πόστο έως και την αναστολή εργασίας, που ισοδυναμεί με άδεια άνευ αποδοχών, όπως και για τους εργαζόμενους στις κοινωνικές δομές.

Για το ανθρώπινο δυναμικό των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων, καλά ενημερωμένες πηγές εξηγούσαν στο CNN Greece, ότι το αυστηρό πλαίσιο της απευθείας αναστολής εργασίας επελέγη με δεδομένo τον ευάλωτο χαρακτήρα των δομών και των απασχολούμενων σε αυτές, αλλά και εξαιτίας των ποσοστών εμβολιασμού, τα οποία όπως εξηγούσαν «θα μπορούσαν να είναι καλύτερα». Στο μέτωπο των κλειστών χώρων, η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη για αμιγείς χώρους με αυξημένες και προκαθορισμένες πληρότητες, κατά τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, επίσης θα περιλαμβάνει μια διαβάθμιση.

Το 85% στο σχέδιο που είχε ανακοινωθεί στα τέλη Ιουνίου, θα είναι υψηλότερο ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης, πιθανότατα σε μια αντεστραμμένη κλίμακα, δηλαδή μεγαλύτερος αριθμός για μικρότερες επιχειρήσεις ώστε να υποστηριχθεί η βιωσιμότητά τους. Κομβικό ρόλο σε όλο το εγχείρημα θα διαδραματίσει η εφαρμογή που θα παρουσιάσει ο Κυριάκος Πιερρακάκης με την οποία θα ελέγχεται η γνησιότητα των πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης.