MY KTEO

Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021

Επίσκεψη Θανάση Ζεμπίλη στo Σωφρονιστικό Κατάστημα Χαλκίδας


Το Σωφρονιστικό κατάστημα Χαλκίδας επισκέφτηκε σήμερα ο Βουλευτής Ευβοίας Θανάσης Ζεμπίλης, όπου και είχε συνάντηση με τον διευθυντή Σπύρο Αθανασίου. Κατά την συνάντηση τους συζητήθηκαν κυρίως τα επιμέρους τεχνικά ζητήματα δεδομένου ότι είναι επιτακτική ανάγκη να επισπευστούν οι διαδικασίες για την μετεγκατάσταση των φυλακών, καθώς το σημερινό κτήριο δεν πληροί ούτε τις στοιχειώδεις προδιαγραφές σωφρονισμού. Η εξαιρετικά κακή κατάσταση των κτιριακών υποδομών του συγκεκριμένου καταστήματος κράτησης έχει αναφερθεί σε εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη και έχει υπογραμμιστεί η ανάγκη μετεγκατάστασης των φυλακών Χαλκίδας σε νέο χώρο.

Παράλληλα συνεχάρη τον διευθυντή και το προσωπικό για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλουν προκειμένου να εξασφαλίσουν στους κρατουμένους τις καλύτερες δυνατές συνθήκες σωφρονισμού  παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ο Βουλευτής Ευβοίας συζήτησε με τον διευθυντή και το προσωπικό για θεσμικά και εργασιακά ζητήματα που τους απασχολούν και δεσμεύτηκε να βοηθήσει για την επίλυση τους.

«Η κατάσταση των φυλακών αποτελεί απτό δείγμα για το πολιτιστικό υπόβαθρο μίας κοινωνίας», ανέφερε ο Θανάσης Ζεμπίλης. «Οφείλουμε λοιπόν να κάνουμε τα απαραιτήτως αναγκαία, ώστε να βελτιώσουμε τις συνθήκες κράτησης και γενικά το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας», συμπλήρωσε ο Βουλευτής.  

Μία από τις σημαντικότερες ελλείψεις που στερούνται οι κρατούμενοι λόγω έλλειψης χώρων είναι η πρόσβαση στην εκπαίδευση, καθώς στις φυλακές Χαλκίδας δεν υπάρχει σχολείο δεύτερης ευκαιρίας. Ως εκ τούτου, οι κρατούμενοι που σωφρονίζονται στις εν λόγω φυλακές στερούνται του δικαιώματος πρόσβασης στην εκπαίδευση και τη γνώση, ενώ όσοι μεταφέρονται στη Χαλκίδα από άλλες φυλακές αναγκάζονται να διακόψουν το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα.

Η εκπαίδευση αποτελεί βασικό εργαλείο επανένταξης των κρατουμένων στην κοινωνία. Άλλωστε, όπως εύστοχα έχει ειπωθεί «εκεί που ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μία φυλακή». Είναι, λοιπόν, επιτακτική ανάγκη η ίδρυση σχολείου δεύτερης ευκαιρίας στις φυλακές Χαλκίδας.