MY KTEO

Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021

Χαλκίδα: Θύματα του νέου Σύμφωνου για τη Μετανάστευση οι ευρωπαίοι πολίτες και οι πρόσφυγες-μετανάστες σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές Κώστα Αρβανίτη, Sira Rego και Cornelia Ernst (βίντεο)


Το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και το Ευρωκοινοβούλιο, και βρίσκεται ακόμη σε επίπεδο συζήτησης, αντί να λύνει τα προβλήματα, τα διογκώνει, σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν από τη Χαλκίδα σήμερα το μεσημέρι, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Κώστας Αρβανίτης και οι ευρωβουλευτίνες  της the LEFT Sira Rego, από την Ισπανία και Cornelia Ernst, από την Γερμανία. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν μεταξύ άλλων ο βουλευτής Εύβοιας Μίλτος Χατζηγιαννάκης, ο βουλευτής Κορινθίας και αρμόδιος για θέματα προσφυγικού-μεταναστευτικού Γιώργος Ψυχογιός, οι πρώην βουλευτές Εύβοιας Γιώργος Ακριώτης και Ζωή Λιβανίου, ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Στερεά Υπεροχής» Δημήτρης Αναγνωστάκης, η δημοτική σύμβουλος Κύμης Αλιβερίου Αλεξάνδρα Θαλασσινού, καθώς και αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Εύβοια. 

Στην τοποθέτησή του ο Κώστας Αρβανίτης μεταξύ άλλων έκανε λόγο για «ένα Σύμφωνο για αποθηκευμένους ανθρώπους σε χώρες αποθήκες», αφού  θύματα είναι εκτός από τους πρόσφυγες-μετανάστες και όλοι οι Ευρωπαίοι που ζουν στις χώρες πρώτης υποδοχής. Υπογράμμισε επίσης ότι το νέο σύμφωνο δεν θα λύσει κανένα από τα σημερινά προβλήματα, αλλά θα αποτελέσει μια οδυνηρή ήττα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, φέρνοντας μόνο περισσότερο πόνο και δυστυχία και στους πρόσφυγες-μετανάστες και στους Ευρωπαίους. Αναφερόμενος μάλιστα στα χρήματα που εισπράττει η κυβέρνηση για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, έκανε λόγο για «μεγάλη μπίζνα», αφού ένα μεγάλο μέρος τους δεν καταλήγει στους αρμόδιους φορείς και κατ’ επέκταση ούτε στους ανθρώπους αυτούς. Τέλος, ο Κώστας Αρβανίτης μιλώντας για το τοίχος που περιβάλει τη Δομή Φιλοξενίας της Ριτσώνας, το χαρακτήρισε ως «το τοίχος της ντροπή», που την ευθύνη φέρει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και η Ε.Ε. που παίζει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις των κυρίων Rego και Ernst, οι οποίες επεσήμαναν με τη σειρά τους τις αρνητικές επιπτώσεις του νέου Συμφώνου στις χώρες υποδοχής. Ενώ ζήτησαν την υποχρεωτική και δίκαιη κατανομή προσφύγων-μεταναστών σε όλες της χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σχετικά με την παρούσα κατάσταση, η κ. Ernst τόνισε μεταξύ άλλων ότι είναι απαράδεκτο να μην προχωράνε τα προγράμματα ένταξης, να μην συμμετέχουν τα παιδιά προσφύγων-μεταναστών στην εκπαιδευτική διαδικασία και να περιμένουν οι πρόσφυγες-μετανάστες χρόνια για να εξεταστούν οι αιτήσεις τους. 

Νωρίτερα οι τρεις ευρωβουλευτές συνοδευόμενοι από κλιμάκιο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Εύβοιας και Βοιωτίας επισκέφθηκαν τη Δομή Φιλοξενίας της Ριτσώνας, όπου και διαπίστωσαν τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών που κατοικούν εκεί.