MY KTEO

Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021

Αυξήσεις στα επιδόματα ανεργίας και προγράμματα κατάρτισης €1 δισ


Το ενδεχόμενο μεγάλων αυξήσεων στα επιδόματα ανεργίας συζητά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σε συνδυασμό με τις προωθούμενες αλλαγές στο σύστημα επαγγελματικής κατάρτισης και την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, που προορίζονται για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Ενα από τα σενάρια που συζητούνται, προβλέπει τη σύνδεση του επιδόματος με τις μέσες μηνιαίες αποδοχές κατά τα τελευταία χρόνια εργασίας του επιδοτούμενου. Ετσι το επίδομα που είναι τώρα 400 ευρώ για όλους, θα αναπροσαρμοσθεί κατά περίπτωση, φθάνοντας μέχρι κάποιο πλαφόν που θα οριστεί - περί τα 750 ευρώ.

Αυξημένο επίδομα θα παίρνουν επίσης όσοι αναλαμβάνουν την υποχρέωση να παρακολουθήσουν σεμινάρια επαγγελματικής επανακατάρτισης και θα προσέλθουν να τα παρακολουθήσουν όταν κληθούν από τον ΟΑΕΔ.

Επανένταξη στην αγορά
Οι αλλαγές που ετοιμάζονται θα ενσωματωθούν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την επαγγελματική κατάρτιση και τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ, που θα είναι έτοιμο να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση στις αρχές Οκτωβρίου.

Η αναμόρφωση του συστήματος επιδοματικής πολιτικής θα γίνει με γνώμονα την επανένταξη ανέργων στην αγορά εργασίας. Ο άνεργος που παίρνει επίδομα ανεργίας θα πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμος για κατάρτιση.

Παράλληλα θα επιδιωχθεί να διευρυνθεί ο κύκλος των επιδοτούμενων ανέργων ως μέτρο κοινωνικής πολιτικής και στήριξης. Επισημαίνεται ότι επίδομα ανεργίας παίρνει τώρα μόνο ένας στου 10 εγγεγραμμένους άνεργους (το 10%). Το ποσοστό είναι πολύ πιο μικρό επί του συνολικού αριθμού των πραγματικά ανέργων (όπου περιλαμβάνονται και οι μη εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ).

Εκπαίδευση σε ειδικότητες με ζήτηση
 Με την ολοκλήρωση των σχεδιαζόμενων αλλαγών ο ΟΑΕΔ θα κληθεί να αξιοποιήσει πόρους ενός δισ. ευρώ μέσω της υλοποίησης προγραμμάτων κατάρτισης και επανακατάρτισης. Τα κονδύλια θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα διατεθούν για προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης, που αναμένεται να ξεκινήσουν το φθινόπωρο.

Η αξιοποίηση αυτών των πόρων θα γίνει με κατευθυντήριο άξονα την επανακατάρτιση ανέργων σε ειδικότητες που έχουν ζήτηση και υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να βρούν δουλειά.

Θα επιδιωχθεί να βελτιωθεί η επίδοση της Ελλάδας στο skills matching, δηλαδή την αντιστοίχιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Στον τομέα αυτό, η χώρα μας παρουσιάζει χαμηλές επιδόσεις, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να μην βρίσκουν τους κατάλληλους εργαζόμενους, παρότι η ανεργία κινείται σε υψηλά επίπεδα.

Βασικές αρχές του νέου συστήματος θα είναι η ποιότητα, η αξιολόγηση και η πιστοποίηση, τόσο των παρόχων της κατάρτισης, όσο και των καταρτιζομένων.

Ο ΟΑΕΔ συνεργάζεται ήδη για την υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης με εταιρείες παγκόσμιους κολοσσούς στον συγκεκριμένο τομέα, όπως η Google, η Cisco και η Amazon.


sofokleousin.gr