MY KTEO

Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021

ΕΝΦΙΑ : Η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου θα ανακουφίσει 500.000 φορολογούμενους


Νέος ΕΝΦΙΑ με νέα κλιμάκια, νέοι συντελεστές υπολογισμού του βασικού φόρου, μεγαλύτερες εκπτώσεις, αλλαγές στους συντελεστές παλαιότητας, αλλά και ανατροπές στον συμπληρωματικό φόρο έρχονται το 2022.

Τις παρεμβάσεις στους συντελεστές και στα κλιμάκια υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ έχει αναλάβει ειδική 18μελής ομάδα εργασίας στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ παράλληλα «τρέχει» η άσκηση προσομοίωσης των νέων αντικειμενικών αξιών στην ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων.

Ο νέος ΕΝΦΙΑ σχεδιάζεται από μηδενική βάση χωρίς να επέρχονται αλλαγές στη συνολική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας, καθώς το οικονομικό επιτελείο έχει δεσμευθεί για δημοσιονομικά ουδέτερες αλλαγές. Αυτό σημαίνει πως και το επόμενο έτος οι εισπράξεις από τον φόρο ακινήτων θα διαμορφωθούν στα 2,6 δισ. ευρώ.

Οι νέες ρυθμίσεις θα έρθουν να απορροφήσουν τις μεγάλες αυξήσεις που προκύπτουν από το άλμα των αντικειμενικών αξιών. Εκτός από τις παρεμβάσεις που δρομολογούνται στα κλιμάκια και στους συντελεστές υπολογισμού του βασικού φόρου, στο μικροσκόπιο της ειδικής ομάδας εργασίας βρίσκονται και οι συντελεστές παλαιότητας, οι οποίοι, αντί να μειώνουν, αυξάνουν τον φόρο όσο πιο νέο είναι ένα κτίσμα.

Οι προτάσεις της ομάδας εργασίας αναμένεται να λάβουν τη μορφή νομοσχεδίου, το οποίο θα πρέπει να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του έτους.

Τα αποκαλυπτήρια του νέου ΕΝΦΙΑ θα γίνουν τον Νοέμβριο, καθώς τότε θα έχουμε εικόνα της άσκησης που τρέχει και ενσωματώνει τις νέες αντικειμενικές αξίες. Στο τραπέζι υπάρχει και η νέα μεσοσταθμική μείωση 8% του ΕΝΦΙΑ για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ το κλειδί βρίσκεται στον δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει με την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το σενάριο που προβλέπει την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου ο οποίος επιβαρύνει περίπου 500.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα και προκαλεί σημαντικά προβλήματα στην αγορά των ακινήτων.



Newsbomb