MY KTEO

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021

Ο Σπύρος Μαζάνης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: Δεν υπάρχει πια ασυλία στα παιδιά από τον κορωνοϊό


Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης υποστήριξε ότι πλέον πρέπει να αρχίσουν να εμβολιάζονται κατά του κορωνοϊού και τα παιδιά.

Η μετάλλαξη «Δέλτα» αλλάζει πολλά από τα δεδομένα που γνωρίζαμε μέχρι τώρα για την πανδημία. Μια από τις σημαντικότερες αλλαγές είναι ότι πλέον είναι επιτακτική ανάγκη να εμβολιαστούν και τα παιδιά.

Αυτό υποστήριξε ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ. «Φέτος η πανδημία ενδιαφέρει περισσότερο τα παιδιά από πέρυσι λέγαμε πέρυσι ότι είχαν ασυλία από τον κορωνοϊό, φέτος η μετάλλαξη Δέλτα δεν χαρίζει σε κανέναν», ήταν τα λόγια του.

«Τα παιδιά είναι μια εστία της πυρκαγιάς που λέγεται πανδημία, πρέπει να σβήσουμε όλες τις εστίες. 2 εκατ. παιδιά είναι μεγάλη εστία πρέπει να σβήσουμε τις εστίες» τόνισε ο παιδίατρος.

Στη συνέχεια τόνισε ότι τα παιδιά μέχρι 2 ετών κάνουν 16 εμβόλια και δεν θα είναι πρόβλημα να κάνουν και αυτό του κορωνοϊού. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι το εμβόλιο δεν είναι πειραματικό καθώς έχει πάρει έγκριση από όλους τους μεγάλους οργανισμούς.

Τα παιδιά μεταφέρουν τον ιό στους γονείς
Ο κ. Μαζάνης μίλησε επίσης για την εξέλιξη της ιατρικής με έναν ιδιαίτερο παραλληλισμό. «Η βιοτεχνολογία στην ιατρική έχει αλλάξει παρά πολύ... Κάποτε όταν παίρναμε ένα αυτοκίνητο, στα πρώτα 10.000 χιλιόμετρα έπρεπε να κάνουμε μικρές ταχύτητες για να ‘’στρώσει’’ η μηχανή, τώρα η μηχανή του είναι στρωμένη από το εργοστάσιο. Έτσι είναι και με τα εμβόλια, κάποτε έπρεπε να κάνουμε 150.000 με 200.000 εμβόλια για να το δούμε, σήμερα το εμβόλιο βγαίνει έτοιμο, στρωμένο».

Στη συνέχεια ο παιδίατρος τόνισε ότι τα μικρά παιδιά μπορούν να μεταφέρουν τον ίο μέσα στην οικογένεια τους και επανέλαβε ότι δεν υπάρχει πλέον ασυλία για κανέναν. «Σε παιδιά από 0 ετών έως 18 περίπου 2 εκατ. παιδιά. 1 στους 5 πολίτες είναι παιδιά. Ειδικά τα παιδάκια 0 έως 3 ετών διασπείρουν τον ιό μέσα στην οικογένειά τους.

Δεν υπάρχει ασυλία από τον κορωνοϊό, πρέπει να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί. Πρέπει να δούμε το θέμα της πανδημίας, ειδικά τώρα που ξεκινάνε οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία». Πρόσθεσε ότι το θέμα δεν είναι μόνο να νοσήσει και να ξεπεράσει το παιδί τον κορωνοϊό, αλλά και τι θα του αφήσει για την υπόλοιπη ζωή του.

Ο κ. Μαζάνης υποστήριξε ότι τους επόμενους μήνες θα κατέβει η ηλικία που θα συστήνεται να γίνεται το εμβόλιο, κάτω από τα 12 έτη. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε η Αμερικανική Παιδιατρική ζητά από τον FDA να εγκριθεί το εμβόλιο σε παιδιά από πέντε ετών και πάνω.


iefimerida.gr