MY KTEO

Σάββατο 28 Αυγούστου 2021

Διαχρονικές οι ευθύνες και της τοπικής διοίκησης για το έγκλημα στη βόρεια Εύβοια

 


Τις εγκληματικές πολιτικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων αλλά και της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης για την καταστροφή από την πυρκαγιά στη βόρεια Εύβοια, ανέδειξε η «Λαϊκή Συσπείρωση» στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, εκφράζοντας την απόλυτη στήριξη στο ψήφισμα το συλλαλητήριο της Στροφυλιάς.

 

Στην τοποθέτησή του ο περιφερειακός σύμβουλος με την «Λαϊκή Συσπείρωση», Κώστας Μπασδέκης, στάθηκε αρχικά στις αιτίες που προκάλεσαν αυτή τη μεγάλη καταστροφή, τονίζοντας ότι η αντικειμενική πραγματικότητα διαψεύδει όλους όσοι επιδιώκουν να αποδώσουν χαρακτηριστικά ενός έκτακτου και μη αντιμετώπιση του φαινομένου. Προσδιόρισε μάλιστα ότι η φωτιά έκαιγε επί εννέα ημέρες, σχεδόν σε συνθήκες άπνοιας, δίνοντας ξεκάθαρα την εντύπωση ότι "σου ζητούσε να τη σβήσεις" και τόνισε ότι όπου στέλνονταν το μήνυμα 112 για εκκένωση εκεί καίγονταν τα χωριά. "Αυτό σημαίνει ότι δεν υπήρχε μέριμνα ανάσχεση της φωτιάς πριν φτάσει στα χωριά, ότι οι υπεύθυνοι είχαν συμβιβαστεί με το ότι θα καεί όλη η περιοχή".

 

Στάθηκε ιδιαίτερα στην υποχρηματοδότηση της πρόληψης, σημειώνοντας ότι δίνεται μόνο το 0,04% του προϋπολογισμού για την προστασία των δασικών εκτάσεων που ανέρχονται στο 65% του συνόλου των εδαφών της χώρας. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην υποχρηματοδότηση των δασαρχείων της Εύβοιας, τονίζοντας ότι το Δασαρχείο Λίμνης ζήτησε 40χιλ ευρώ και πήρε 20χιλ., το Δασαρχείο Χαλκίδας 100χιλ και πήρε 14 χιλ, και Δασαρχείο Ιστιαίας ζήτησε 100χιλ και πήρε 14χιλ. ευρώ. Στάθηκε επίσης στη παλαιότητα των οχημάτων της Πυροσβεστικής, σημειώνοντας ότι το 80% έχει ηλικία πάνω από μία δεκαετία, ενώ παράλληλα τόνισε την έλλειψη εναέριων πυροσβεστικών μέσων παρά το γεγονός ότι τη φετινή χρονιά δόθηκαν 40,8 εκτ ευρώ για την αεροπυρόσβεση.

 

"Αυτά ήταν τα λεφτά που δόθηκαν για την πρόληψη στα Δασαρχεία. Παράλληλα έχουμε υποστελέχωση όλων των αρμοδίων υπηρεσιών, Δασαρχεία, Πυροσβεστική κτλ.. Γιατί φτάσαμε σε αυτό το σημείο; Γιατί υπάρχουν διαχρονικά πολιτικές ευθύνες. Και εδώ αν πραγματικά θέλετε να σκύψετε πάνω στα ζητήματα, όσοι εκπροσωπείται τα κόμματα, που ορισμένοι είχατε και κυβερνητική ευθύνη σε αυτά, θα σας θυμίσω ότι το 1998 επί κυβέρνησης Σημίτη, έγινε ο εντελώς αντιεπιστημονικος διαχωρισμός της πρόληψης από την καταστολή. Έφυγε από τα δασαρχεία η καταστολή και πήγε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία", σημείωσε ο Κώστας Μπασδέκης.

 

Τόνισε επίσης ότι τα 30 τελευταία χρόνια που τη διακυβέρνηση έχουν τα κόμματα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, έχουν καεί περίπου 8 εκατομμύρια στρέμματα και έχουν χάσει τη ζωή τους 248 άνθρωποι από τις πυρκαγιές και 131 άνθρωποι από πλημμύρες, απόρροια των πυρκαγιών. "Αυτός είναι ο φοβερός απολογισμός αυτής της πολιτικής που διαχρονικά φέρει τη σφραγίδα όλων των κομμάτων που έχουν κυβερνήσει μέχρι σήμερα", σημείωσε.

 

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη χιονόπτωση της "Μήδεια" που έπληξε την βόρεια Εύβοια τον Μάρτιο του 2021 και είχε ως συνέπεια να σπάσουν και να πέσουν στο έδαφος χιλιάδες δέντρα, τα οποία δεν απομακρύνθηκαν και παρά τις επισημάνσεις του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών, σημειώνοντας ότι η τοπική και Περιφερειακή διοίκηση φέρει μεγάλη ευθύνη για τον μη καθαρισμό των δασών.

 

Και πρόσθεσε:"Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και τα κόμματα που είχαν την ευθύνη της διακυβέρνησης τα προηγούμενα χρόνια, ανεξάρτητα με το ποσό εμφανίζονται σήμερα πάνω στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην τοπική διοίκηση, δημοτική και περιφερειακή, γιατί όταν είναι η ώρα να φωνάξουν δεν το κάνουν, δεν συγκρούονται πραγματικά με αυτή την πολιτική".

 

Αναφερόμενος στο ζήτημα των αποζημιώσεων και των εξαγγελιών της κυβέρνησης αναφέρθηκε στο παράδειγμα των περσινών πλημμυρών στα Ψαχνά και το Ληλάντιο πεδίο της Εύβοιας, επισημαίνοντας ότι όχι μόνο οι τότε υποσχέσεις της κυβέρνησης αποδείχτηκαν ψεύτικες αλλά, ταυτόχρονα δεν έχει πραγματοποιηθεί κανένα αντιπλημμυρικό έργο. Εξέφρασε μάλιστα την ανησυχία ότι κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και στην περίπτωση της πυρκαγιάς στην βόρεια Εύβοια, εκφράζοντας την απόλυτη στήριξη στο ψήφισμα το συλλαλητήριο της Στροφυλιάς και τα αιτήματα του λαού της περιοχής για αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς, ουσιαστικά μέτρα στήριξης για να μπορέσουν να συνεχίσουν να ζουν στον τόπο τους και άμεση έναρξη αντιπλημμυρικών έργων.

 

Επίσης κάλεσε το λαό της Βόρειας Εύβοιας να μετατρέψει την οργή και την αγανάκτηση του σε αγώνα διεκδίκησης δημιουργώντας επιτροπές σε κάθε χωριό, αλλά και παράλληλα να βγάλει πολιτικά συμπεράσματα από την καταστροφή που βίωσε και να δώσει την απάντηση του στην κυβέρνηση, τα κόμματα που έχουν ευθύνη για την κατάσταση αυτή, αλλά και τους εκπροσώπους τους στην τοπική και Περιφερειακή διοίκηση.