MY KTEO

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021

Επιστροφές φόρου: Οι δικαιούχοι θα λάβουν τα χρήματα με εξπρές διαδικασίες


Με την ψηφιοποίηση των φορολογικών συναλλαγών ανοίγει ο δρόμος για εξπρές επιστροφές ΦΠΑ, ταχύτερη δηλαδή επιστροφή φόρου εισοδήματος σε φυσικά και νομικά πρόσωπα. Ειδικότερα, επτά στους δέκα 10 φορολογουμένους έχουν φέτος είτε επιστροφή φόρου, είτε μηδενικό εκκαθαριστικό, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ.

Έτσι, το υπουργείο Οικονομικών έχει το περιθώριο να επιταχύνει τις εκταμιεύσεις σε όσους υπέβαλαν εγκαίρως τη φορολογική τους δήλωση, δεδομένου ότι ακόμα δεν έχει γίνει η εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ.

Προϋπόθεση για να λάβουν οι φορολογούμενοι, επιστροφή φόρου, είναι να έχουν το πιστωτικό εκκαθαριστικό και να μην έχουν άλλες υποχρεώσεις ή χρέη προς το Δημόσιο. Τα χρήματα της επιστροφής είτε θα συμψηφιστούν με άλλες φορολογικές υποχρεώσεις είτε θα αποδοθούν στους δικαιούχους με κατάθεση των χρημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση έγγαμων που υποβάλουν κοινή φορολογική δήλωση, η βεβαίωση του φόρου γίνεται ξεχωριστά και εκδίδονται δύο εκκαθαριστικά σημειώματα, ένα για κάθε σύζυγο. Στην περίπτωση που ο ένας εκ των συζύγων έχει επιστροφή φόρου, το ποσό δεν συμψηφίζεται με τυχόν χρεωστικό του άλλου. Στην περίπτωση που και οι δύο σύζυγοι έχουν εκκαθαριστικά με πιστωτικά ποσά, αυτά επιστρέφονται στον κάθε δικαιούχο χωριστά.

Αυτόματα το εκκαθαριστικό σημείωμα
Με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης εκδίδεται αυτόματα το εκκαθαριστικό σημείωμα, ενώ ο φορολογούμενος  ενημερώνεται ότι έχει επιστροφή φόρου. Ειδικότερα, οι επιστροφές φόρου περνούν από έλεγχο προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν εκκρεμείς οφειλές προς την εφορία ή προς τον ΕΦΚΑ. Εφόσον ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ελέγχου, εάν υπάρχει ποσό για επιστροφή, πιστώνεται στον λογαριασμό του δικαιούχου.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έχει παραταθεί μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου και η καταβολή των δύο πρώτων μηνιαίων δόσεων μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου. Για την παροχή έκπτωσης 3%, τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να υποβάλουν τη δήλωσή τους μέχρι τις 27 Αυγούστου και να καταβάλουν εφάπαξ τον φόρο μέχρι και τις 31 Αυγούστου.


Newmoney.gr