MY KTEO

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021

Να μην καταργηθεί κανένα σχολείο της Κοινότητας Αγίου Ιωάννη Αλιβερίου ζητούν οι τοπικοί φορείς


Η Κοινότητα Αγίου Ιωάννη και σύσσωμοι όλοι οι φορείς του χωριού καταγγέλλουν την «απαράδεκτη και μεθοδευμένη» όπως αναφέρει μεταξύ άλλων με ανακοίνωσή της, κατάργηση των σχολείων του χωριού (δημοτικό και νηπιαγωγείο).

Ο Άγιος Ιωάννης είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό Κοινότητα του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου, με δυο παραθαλάσσιους αναπτυσσόμενους οικισμούς, τον οικισμό Ακτή Νηρέως και τον οικισμό Αξιωματικών Πολεμικού Ναυτικού και είναι ο κεντρικός οικισμός είναι χαρακτηρισμένος ως παραδοσιακός. 

Διατηρεί μέσω του Πολιτιστικού Συλλόγου επισκέψιμο παραδοσιακό μουσείο και τμήματα παραδοσιακού χορού μαζί με πλήθος άλλων πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Μέχρι και σήμερα το δημοτικό σχολείο λειτουργούσε ως τετραθέσιο δημοτικό σχολείο Αγίου Ιωάννη και ξαφνικά αυτό καταργείται με περίεργες μεθοδεύσεις και καμία ενημέρωση. Ας υποβαθμιζόταν σε τριθέσιο ή διθέσιο, όπως πλήθος άλλων σχολείων» αναφέρει η ανακοίνωση της Κοινότητας και συνεχίζει: «Μέχρι και σήμερα επίσης κατά παράδοξο τρόπο τα παιδιά του οικισμού της Ακτής Νηρέως φοιτούσαν σε άλλο δημοτικό σχολείο της περιοχής μας σε γνώση των υπεύθυνων. Αναρωτιόμαστε γιατί δεν έκαναν το νόμιμο, ώστε τα παιδιά αυτά να είναι μαθητές του δημοτικού σχολείου όπου και ανήκουν. Αντίθετα αφήνουν σε λειτουργία μονοθέσια και διθέσια δημοτικά σχολεία με πολύ λιγότερους μαθητές κοντά σε αστικές περιοχές. Εννοείται ότι δεν αναφερόμαστε σε απομακρυσμένα σχολεία που θεωρείται απαραίτητη και αναγκαία η λειτουργία τους».

Σχετικά με το νηπιαγωγείο η Κοινότητα αναφέρει ότι « ενώ ήταν έτοιμο να λειτουργήσει  σύμφωνα με τον νόμο και με τον νόμιμο και απαραίτητο αριθμό μικρών μαθητών και με τον διπλάσιο αυτών τον επόμενο χρόνο, εντελώς ξαφνικά καταργείται και αυτό».

Η Κοινότητα καλεί να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι κατά νόμο υπεύθυνοι και ας προβούν στις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις και με ομόφωνη απόφασή του Συμβουλίου της Κοινότητας μας και όλων των φορέων του χωριού δηλώνουν ότι «η υποβάθμιση του χωριού μας δεν θα περάσει. Ο Άγιος Ιωάννης ήταν, είναι και θα παραμείνει ένα ζωντανό και ενεργό χωριό. Ο αγώνας για τα σχολεία μας ξεκίνα και ζητάμε την συμπαράσταση όλων των πολιτικών εκπροσώπων του Νομού μας».

Ακολουθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Αγιου Ιωάννη:

Σήμερα, 25/08/2021, ημέρα Τετάρτη και ώρα 11:30π.μ. στο Γραφείο της Κοινότητας Αγίου Ιωάννη, συνήλθε σε δημόσια έκτακτη συνεδρίαση(τηλεφωνικά και μέσω i mail, λόγω εκτάκτων συνθηκων που επικρατούν λόγω κορονοϊού) το συμβούλιο της Κοινότητας, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου Δημητρίου Λάμπρου.

Στην συνεδρίαση παρίστανται και συμμετείχαν οι δημοτικοί σύμβουλοι:

κ. Ιωάννης Πιλάτης, Αντιδήμαρχος Κύμης-Αλιβερίου,

κ. Νικόλαος Κιούσης, πρώην Αντιδήμαρχος Κύμης-Αλιβερίου,

Στην συνεδρίαση επίσης προσκλήθηκαν και παρίστανται οι συλλογικοί φορείς της Κοινότητάς μας, όπως αναφέρονται παρακάτω: 

1. Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων Αγίου Ιωάννη.

2. Πολιτιστικός σύλλογος Αγίου Ιωάννη.

3. Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Αγίου Ιωάννη.

4. Αγροτικός σύλλογος Αγίου Ιωάννη.

Αφού διαπιστώθηκε απαρτία με παρόντες τους  : 

1. Λάμπρου Δημήτριος  Πρόεδρος

2. Διαμαντής Βασίλειος  Αναπληρωτής Προέδρου

3. Τριτσώνης Ζαχαρίας  Σύμβουλος

4. Αλάμπεης Σταμάτης   Σύμβουλος

5. Μεταξάς Δημήτριος    Σύμβουλος

Ο Πρόεδρος εισηγήθηκε το παρακάτω θέμα της ημερήσιας διάταξης : 

«ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΑΣ» 

Το συμβούλιο της Κοινότητας αφού άκουσε την ενημέρωση του Προέδρου  όπως αυτή αναγράφεται επί των πρόχειρων πρακτικών του συμβουλίου μας και μετά από διαλογική συζήτηση, παρουσία και των φορέων του χωριού μας, αποφάσισε ομόφωνα και με την σύμφωνη γνώμη των συλλογικών φορέων της Κοινότητάς μας όπως :

Να διαμαρτυρηθεί έντονα και προς κάθε κατεύθυνση για την υποβάθμιση της πρώτης σε πληθυσμό Κοινότητας του δήμου Κύμης-Αλιβερίου με την κατάργηση του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Ιωάννη και του Νηπιαγωγείου Αγίου Ιωάννη.

Να τονίσει τον αναγνωρισμένο επίσημα παραδοσιακό χαρακτήρα του χωριού μας με έντονη πληθυσμιακή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.

Να επισημάνει το περίεργο γεγονός και την εθελοτυφλία παραγόντων που αποφασίζουν σήμερα για την κατάργηση των σχολείων μας, καθώς υπήρχε η εσκεμμένη οδήγηση των παιδιών του οικισμού Ακτή Νηρέως Κοινότητας Αγίου Ιωάννη, να φοιτούν σε άλλο Δημοτικό Σχολείο και όχι στο Δημοτικό Σχολείο του Αγίου Ιωάννη σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, κάτι που φυσικά όλοι οι εμπλεκόμενοι στην κατάργηση του Σχολείου μας θα κάνουν πως δεν το γνώριζαν και θα μας πουν ότι θα το διορθώσουν αφού πρώτα το κλείσουν. Η σκοπιμότητα στο μεγαλείο της. 

Αναρωτιόμαστε για την άνιση αντιμετώπιση μας σε σχέση με άλλες σχολικές μονάδες της ευρύτερης περιοχής μας. Τα όποια σχόλια τα αφήνουμε για σας.

Δεν ζητήθηκε από την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης η γνωμοδότηση από κανέναν εκπαιδευτικό φορέα της περιοχής μας, όπως γίνονταν όλα τα προηγούμενα χρόνια και συγκεκριμένα από την Δημοτική Επιτροπή Παιδείας του Δήμου μας, το Δημοτικό μας Συμβούλιο, και τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιφέρειας Κύμης.

Και καταλήγοντας να εισηγηθεί προς την Διοίκηση του Δήμου και το Δημοτικό Συμβούλιο να ανατρέψει την απόφαση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ευβοίας και να μην καταργηθεί κανένα Σχολείο της Κοινότητας μας και συγκεκριμένα ούτε το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Ιωάννη που λειτουργεί ανελλιπώς πάνω από εβδομήντα και πλέον χρόνια, ούτε το Νηπιαγωγείο Αγίου Ιωάννη όπου αναμένεται και αύξηση των μικρών μαθητών τα αμέσως επόμενα χρόνια. Είναι απαράδεκτο να υποβαθμίζεται με αυτόν τον τρόπο η πρώτη σε πληθυσμό Κοινότητα του Δήμου μας.   

Η παρούσα απόφαση μας να κοινοποιηθεί προς άπαντες τους εμπλεκόμενους φορείς και συγκεκριμένα:

1.  Υπουργείο Παιδείας.

2.  Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

3.  Βουλευτές Ν. Ευβοίας.

4.  Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας.

5.  Αντιπεριφερειάρχη Ευβοίας.

6.  Περιφερειακο Συμβούλιο


       Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                 ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ:


ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  ΛΑΜΠΡΟΥ

                                                                                              1. ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ Β.

                                                                                              2. ΤΡΙΤΣΩΝΗΣ Ζ.

                                                                                              3. ΑΛΑΜΠΕΗΣ Στ.

                                                                                              4. ΜΕΤΑΞΑΣ Δ.