MY KTEO

Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021

Αυτές τις φοροελαφρύνσεις φέρνει η ΔΕΘ – Τι θα γίνει με τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ


Παράθυρο» για έξτρα φοροελαφρύνσεις το 2022 ανοίγει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, εφόσον εξευρεθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος και δοθεί το «πράσινο φως» από τους θεσμούς, ενόψει της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Πέρα από τις τρεις μειώσεις φόρων που έχουν «κλειδώσει» και περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, ήτοι το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις μονάδες και τη μείωση του εταιρικού συντελεστή από το 24% στο 22%, πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κυβέρνηση προσανατολίζονται στην επέκταση της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης στους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα και τους συνταξιούχους, αλλά και στην κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων.

Επιπλέον, επί τάπητος έχουν τεθεί άλλες δύο φοροελαφρύνσεις, που συγκεντρώνουν μικρότερες πιθανότητες υλοποίησης, όπως είναι η μείωση του τέλους επιτηδεύματος αλλά και η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%.

Αναφερόμενος o υπουργός Οικονομικών στο ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες ελαφρύνσεις το 2022, σε δηλώσεις του, σημείωσε ότι αυτό θα συμβεί εάν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος, συμπληρώνοντας μάλιστα ότι είναι αισιόδοξος ότι θα υπάρχει για το 2022. Οι παρεμβάσεις θα συζητηθούν με τον πρωθυπουργό, ο οποίος θα αποφασίσει και το πού θα δοθεί προτεραιότητα.

Στο οικονομικό επιτελείο υπολογίζουν το κόστος πιθανών παρεμβάσεων, με την επέκταση της εισφοράς αλληλεγγύης και στον δημόσιο τομέα να αποτελεί βασική προτεραιότητα.

Επέκταση του «παγώματος» της εισφοράς αλληλεγγύης σε Δημόσιο και συνταξιούχους
Για την επέκταση του μέτρου της εισφοράς αλληλεγγύης σε όλους τους μισθωτούς δημοσίου και ιδιωτικού τομέα αλλά και τους συνταξιούχους απαιτείται δημοσιονομικός χώρος της  τάξης των 820 εκατομμυρίων ευρώ. Εάν υλοποιηθεί, από την 1/1/2022 θα δουν σημαντικές αυξήσεις στις καθαρές αποδοχές τους όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά και το σύνολο των συνταξιούχων, το ατομικό εισόδημα των οποίων υπερβαίνει, είτε μόνο από τον μισθό και τη σύνταξη είτε αθροιστικώς και με άλλα εισοδήματα, τα 12.000 ευρώ.

Οι καθαρές αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων με ετήσια φορολογητέα εισοδήματα από 12.000 ευρώ και άνω θα είναι από 8 ευρώ έως και πάνω από 141 ευρώ, ανάλογα με το ύψους των μισθού. Όσο υψηλότερες είναι οι αποδοχές τόσο μεγαλύτερη είναι η ελάφρυνση. Για παράδειγμα, για μισθό 1.000 ευρώ το όφελος είναι 15,1 ευρώ, ενώ για μισθό 3.000 ευρώ ανέρχεται σε 141,5 ευρώ.

Σενάριο και για τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ
Παράλληλα εξετάζεται η μείωση ή η πλήρης κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ που επιβάλλεται σήμερα με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,15% έως 1,15% σε κάθε ακίνητη περιουσία φυσικού προσώπου συνολικής αντικειμενικής αξίας μεγαλύτερης των 250.000 ευρώ.

Σε πολλές περιπτώσεις φορολογουμένων των οποίων η ακίνητη περιουσία έχει σήμερα συνολική αντικειμενική αξία λίγο κάτω από το αφορολόγητο όριο των 250.000 ευρώ του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, η αύξηση των αντικειμενικών τιμών ζώνης από την 1η/1/2022 θα έχει ως συνέπεια η συνολική αντικειμενική αξία των ακινήτων τους να υπερβεί το όριο των 250.000 ευρώ και να καταστούν αυτόματα υπόχρεοι καταβολής και αυτού του φόρου για πρώτη φορά.

Μετά την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του ΕΝΦΙΑ, θα γίνει και μια πρόσθετη νομοθετική παρέμβαση που θα προβλέπει την περαιτέρω μείωση του φόρου κατά 8% μεσοσταθμικά. Ωστόσο δεν έχει αποφασιστεί ακόμα εάν η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα ενταχθεί στο πακέτο της ΔΕΘ.

Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος των παρεμβάσεων στη νομοθεσία για τον ΕΝΦΙΑ εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 250 εκατ. ευρώ.


 Newmoney.gr