MY KTEO

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021

Η εύλογη απορία για τα νέα μέτρα και τους ιερείς


Ο κορονοϊός είναι ακόμη εδώ και εν όψει του νέου κύματος της πανδημίας, καθώς και για τον εμβολιασμό έγιναν χθες ανακοινώσεις για τους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα που παραμένουν ανεμβολίαστοι. Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατέστησε σαφές ότι όλοι όσοι επιμένουν να μην εμβολιάζονται- θέτοντας σε κίνδυνο τον γενικό πληθυσμό- θα υποστούν τις συνέπειες, ώστε να προστατευθεί το ΕΣΥ.

Συνοπτικά ανακοίνωσε ότι όλοι όσοι δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί θα πρέπει να κάνουν κάθε εβδομάδα rapid test, ενώ θα αποκλειστούν από την εστίαση, τα κέντρα διασκέδασης, τα μπαρ και τα γήπεδα.

Ειδικά για τους εργαζόμενους στα σχολεία, τα πανεπιστήμια, την εστίαση, τον τουρισμό και τον πολιτισμό (κινηματογραφικές και θεατρικές παραγωγές), θα πρέπει να κάνουν μάλιστα 2 rapid test την εβδομάδα και το κόστος θα βαραίνει τους ίδιους. Καμία αντίρρηση.

Με τους παπάδες τις γίνεται;
Από τις χθεσινές ανακοινώσεις πάντως υπάρχει μια ασάφεια. Τι θα ισχύει για τους ιερείς που και εκείνοι έρχονται σε άμεση επαφή με πολύ κόσμο; Τι θα ισχύσει για τους ιερείς, που στην μεγάλη τους πλειοψηφία παραμένουν ανεμβολίαστοι και που έρχονται σε επαφή με κοινωνικές ομάδες κατ΄ εξοχήν ευάλωτες, όπως είναι οι ηλικιωμένοι; Απάντηση και διευκρίνιση δεν δόθηκε και απαιτείται να διευκρινιστεί.

Θεωρητικά, εφόσον όλοι οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα rapid test εβδομαδιαίως, το ίδιο θα πρέπει να ισχύσει και για τους ιερείς. Θα επιβληθεί rapid test στους ιερωμένους; Δεν έχει διευκρινιστεί. Και αν όντως ισχύει η γενική πρόβλεψη, ποιος θα ελέγχει την συμμόρφωση των ιερέων στην υποχρέωση; Παραμένει ασαφές.

Η παράλειψη οιασδήποτε αναφοράς στους ιερείς της Εκκλησίας μας, και στις υποχρεώσεις τους εν μέσω του 4ου κύματος της πανδημίας, από τις χθεσινές ανακοινώσεις Κικίλια, προκάλεσε χθες αντιδράσεις. Αν και οι περισσότερες ήταν κομματικά χρωματισμένες και ήταν προφανές ότι οι σχολιαστές- ειδικά στα social media- αναζητούσαν αφορμή για να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνηση, η απορία για τις υποχρεώσεις των ιερέων παραμένει.

Ισχύει η υποχρέωση για ένα τουλάχιστον rapid test την εβδομάδα για τους ιερείς, όπως ισχύει και τους άλλους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα; Και αν ισχύει ποιος θα ελέγχει τους ιερείς ότι έχουν κάνει το rapid test; Αν αρνηθούν, τι είδους κυρώσεις θα προβλέπονται; Μήπως θα έπρεπε, ακριβώς λόγω της επαφής τους με ανθρώπους ηλικιωμένους, οι ιερείς να κάνουν 2 rapid test εβδομαδιαίως;

Υποθέτουμε ότι παρά την χθεσινή σιωπή από το υπουργείο Υγείας, σήμερα όλα αυτά θα διευκρινιστούν και θα αποσαφηνιστούν. Αναμένουμε.


Από: Thetoc.gr