MY KTEO

Τρίτη 24 Αυγούστου 2021

Να εφαρμοστούν άμεσα και να έχουν διάρκεια σε βάθος χρόνου τα μέτρα ανακούφισης των πυρόπληκτων ζητά το Επιμελητήριο Εύβοιας


Να ασκηθεί πίεση ώστε τα μέτρα ανακούφισης των πυρόπληκτων της Βόρεια Εύβοιας να εφαρμοστούν άμεσα και να έχουν διάρκεια σε βάθος χρόνου ζήτησαν όσοι έλαβαν μέρος χθες το μεσημέρι,

στην έκτακτη διευρυμένη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου της Εύβοιας. 

Θέμα της συνεδρίασης ήταν η κατάθεση και η συζήτηση προτάσεων για την οικονομική και κοινωνική αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της Βορείου Εύβοιας – μετά τις πυρκαγιές - προκειμένου το Επιμελητήριο να τις υποβάλλει αρχικά, στον  Χρήστο Τριαντόπουλο, υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές και στον  Σταύρο Μπένο, επικεφαλή της αρμόδιας Επιτροπής, που συστάθηκε από την Πολιτεία για την πολυεπίπεδη ανασυγκρότηση της Βορείου Εύβοιας. 

Το παρών έδωσαν εκτός των μελών του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου και εκπρόσωποι των Εμπορικών Συλλόγων της Βόρειας Εύβοιας, του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Αιδηψού, του Συλλόγου Εστίασης «Ξένιος Ζευς» και του Συλλόγου Μελισσοκόμων Εύβοιας, καθώς και οι Πρόεδροι της Ομοσπονδίας Επαγγελματιοβιοτεχνών Εύβοιας Ηλίας Θαλάσσης και της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Εύβοιας Βούλα Αγιοστρατίτη.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εύβοιας Γιάννης Γεροντίτης , αφού έκανε μια αναφορά στις καταστροφικές επιπτώσεις της πυρκαγιάς, απαρίθμησε μια σειρά προτάσεων. Οι προτάσεις του Επιμελητηρίου μεταξύ άλλων είναι:

1. Διαγραφή βεβαιωμένων φορολογικών οφειλών και όσων βεβαιωθούν έως αφορούσα χρονική περίοδο 31.12.2021, είτε είναι ρυθμισμένες είτε όχι (εκτός ΦΠΑ).
2. Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων για 5 έτη. 
3. Μηδενική επιστροφή Επιστρεπτέας Προκαταβολής (για όλους τους κύκλους).
4. Διαγραφή εργοδοτικών εισφορών βεβαιωμένων και όσων βεβαιωθούν έως αφορούσα χρονική περίοδο 31.12.2021, είτε είναι ρυθμισμένες είτε όχι. 
5. Διαγραφή ασφαλιστικών εισφορών αυτοαπασχολούμενων ΕΦΚΑ. 
6. Αναστολή ασφαλιστικών υποχρεώσεων για 5 έτη. 
7. Αναστολή συμβάσεων εργαζομένων των επιχειρήσεων, όπως το καθεστώς COVID. 
8. Οικονομική επιδότηση των επιχειρήσεων με τη μορφή Μη Επιστρεπτέας Προκαταβολής.  
9. Αναστολή όλων των δόσεων των δανείων για 5 έτη. 
10. Αναστολή πλειστηριασμών, για 5 έτη.
11. Άμεση και ακατάσχετη χρηματοδότηση, χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια και χωρίς τραπεζικά κριτήρια. 
12. Άμεση αποδέσμευση ενός τουλάχιστον τραπεζικού λογαριασμού για κάθε επιχείρηση.  

Προτάσεις που βρήκαν σύμφωνους τους περισσότερους παρευρισκόμενους, οι οποίοι με τη σειρά τους έκαναν και τις δικές τους. Όλες θα αξιολογηθούν και αναλόγως θα συμπεριληφθούν στις διεκδικήσεις του Επιμελητηρίου Εύβοιας. 

Επίσης ο κ. Γεροντίτης έκανε γνωστό ότι θα ζητήσει ο Φορέας να εκπροσωπείται στην Επιτροπή Ανασυγκρότησης, ενώ θα ζητηθεί με κάποιο τρόπο, έστω και έμμεσα να συμμετέχουν και οι τοπικοί επαγγελματικοί σύλλογοι της Βόρειας Εύβοιας, όπως επεσήμανε ο Δημήτρης Βαρελάς. 

Κλείνοντας τη συζήτηση ο Γιάννης Γεροντίτης ζήτησε να πάνε όλοι μαζί ενωμένοι στην προσπάθεια αυτή και κάλεσε τους Συλλόγους να απευθύνονται στο Επιμελητήριο για ότι χρειαστούν, αφού όλοι έχουν τον ίδιο στόχο, να ξαναδούν την Βόρεια Εύβοιας όπως ήταν πριν τις καταστροφικές πυρκαγιές.